måndag 14 november 2016

Hungriga gäster


Vi matar fåglar hela året men det är särskilt nu som trafiken är livlig till våra matställen.
Snön har sjunkit ihop till några decimeter och blivit tung och isig, inte lätt att hitta vilda frön eller insekter därute.


Av de 24 arter som Lars Jonsson samlat på sin plansch med vinterfåglar har vi siktat 22 här på tomten. Bergfink och gråsiska har vi inte sett.


De vanligaste gästerna är olika mesar och stor hackspett. Ganska ofta dyker de färggranna steglitserna upp i flockar. Vi serverar jordnötter, solrosfrön, talgbollar och hampafrön och får fylla på matarna tre gånger om dagen. Även koltrastar vimlar det av och de får äpplen samt russin och mjölmask på nederbördsskyddade ställen på marken.Sedan flera år bor här två par hackspettar som ägnar mer tid åt att jaga bort varandra  än att äta själva. När ungarna precis blivit flygga brukar det vara cirkus i eken.


På mataren till höger sitter en nötväcka  och äter hampfrön, upp och ner som vanligt. Annars har de samlat jordnötter frenetiskt hela hösten, Nyligen lärde jag mig att talgoxar (som lär vara lika intelligenta som kråkfåglar) spionerar på nötväckorna och memorerar var de har sina vintergömmor!10 kommentarer:

 1. Flott plansje! Han tegner så vakre fugler :)
  Skal si du har mange matere til fuglene! De setter nok pris på det. Her har også snøen sunket i sammen, men det er nok stadig 30 cm.

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte kommit i gång med att mata fåglarna på Evatorp än. Här i Gullspång är det bara skator, som jag inte har någon lust att mata. Men de är god underhållning för Zalmiak, så jag kanske får tänka om!?
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Nätväcka, Domherre, Rödhake, Koltrast, någon slags hackspett och mesar har jag sett här. Men jag är ganska dålig på fåglar. Skule behöva en sån där fin plansch som du har :)

  Men de äter som galna och det är påfyllning minst varannan dag som gäller.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Visst är det roligt att titta på fåglarna, jag tycker det är så rogivande :)

  SvaraRadera
 5. Ett trevligt nöje och spännande underhållning får man med fågelmatning. Samt kunskap förstås!

  En väldigt trevlig plansch du har, den skulle jag gärna ha på väggen. En gång började jag med att identifiera alla fåglar här. Skrev upp datum och art men nu har jag tappat tråden. Steglitsen är sällsynt här men däremot brukar vi få flockar av gråsiskor här någon gång efter jul när de i sitt sökande eter mat flyttar sig söderut.

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Så många arter har jag inte hos mig, det är nog de allra vanligaste som kommer hit. Men kul att titta på. Blev så glad att se domherrar hos dottern, dem har jag inte sett på många år.
  Ha det fint/Marika

  SvaraRadera
 7. Trevligt med så mycket fågelliv och många arter, men så bjuds de på mycket gott också. Var får man tag på mjölmask? Planchen helt ljuvlig.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi köper mjölmask hos Granngården. Även hönsen är galna i mjölmask!

   Radera
 8. Det är ett nöje att få se de bevingade kompisarna i "restaurangen". Vi har i stort sett samma fågelbestånd som du. Bofinkarna kan komma ibland i stora flock och även stjärtmesarna. Konstigt nog ser jag domherre oftare på sommaren än på vintern. Vi har fått också nya pippin - herr och fru Kra-Kra (kråka). Begåvade och kreativa som de är välter de solrosfröbehållarna så att fröerna hamna på marken och blir på så sätt lättillgängliga för dem att picka i sig.
  Intressant det där om talgoxar.
  Mask vet jag inte hur jag skulle kunna servera på ett vettigt sätt.
  Ha det!
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 9. Ser att du har gott om gäster vid dina fröautomater.
  Det är så enormt roligt att se olika sorters fåglar. Jag och grannen gör vårt bästa för att bjuda dom på något gott.
  Brukar beställa från Vivara där det finns mycket att välja på.

  Din fågelplansch är helt fantastiskt!

  Ha det gott!

  SvaraRadera