torsdag 26 april 2018

Dä ä mycke nu!

Varför i hela friden sådde jag tomater så tidigt?


De blommar redan inne i Orangeriet


Och vissa plantor är uppemot 130 cm höga nu. Utan el i växthusen vågar jag inte plantera fler där utan får hoppas på sommarvärme snart snart, helst igår!


Även purjon växer och har sig. Har planterat om en del i större krukor, en del står kvar i pluggbrätten fortfarande och får gödselvatten,


och en del har fått komma ut i en pallkrage. Nätställningen som vi ska ha för att skydda kålplantor så småningom är nu mest till för att skydda purjoplantorna från Loves närgångna intresse Han tror att han är född till trädgårdsmästare, gräver gärna och drar upp allt han kommer åt. Suck.


I pallkragen med purjolök skymtar mina nya växtskyltar. Johan hade sparat en gammal träpersienn i snickarboden och sågade till ett gäng åt mig. Ca 20 cm långa och ganska breda så att skriften ryms på tvären.


Sättpotatisarna som jag förgrott i lådor i Orangeriet har börjat växa och de allra största skrek att de måste få komma i jord. Har lärt mig att jordtemperaturen måste ha kommit upp till 8 grader för att potatis ska må bra och här har tjälen just gått ur jorden så vi täckte en stor pallkrage med fönster under ett par soliga dagar. Nu har jag satt ca 30 potatisar där


och fönstren får ligga kvar ett tag till (Love; Love). Blir det risk för nattfrost får jag lägga på  något som isolerar. Sedan måste vi nog stängsla in köksträdgården på något sätt...


7 kommentarer:

 1. Men Laila! Tomater som redan är 130 cm höga. Än så länge är ju nätterna lite förrädiskt kalla också. Men vi håller tummarna för att nattvärmen kommer snart eller helst ... nu! Mina nyss omskolade tomater är också ovanligt höga. Har satt dom djupt så att dom ska bli stadiga.
  Ler åt din trädgårdsmästare Love. Min trädgårdsmästare Lucy är lite mer försiktig. Hon gräver inte men kan hitta en fin rugge med snödroppar som är mjuk och fin att ligga på till mattes stora förtret.

  Kram Anita

  SvaraRadera
 2. Ja, alla ni som är så duktiga att odla ätbara delikatesser får bråda tider på våren och allt måste ju hinnas med, inget kan vänta tills man har mera tid. Jag hinner ju inte ens med min trädgård, det bara växer överallt och jag är långtifrån klar med vårarbetet, kommit halvvägs kanske och snart är det maj.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Vilken odlarglädje, ja hoppas det blir varmare igen.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Laila!
  Vilka tomatplantor, helt otroligt. Jag sådde mina sent så det tar lite tid innan de blommor. Förstår att Love vill hjälpa till, det är roligt att gräva.
  Ha en fin helg !
  Marika

  SvaraRadera
 5. Vet inte det är något konstigt i år... Sådde tomater senare än vanligt, flera veckor. De blev väldigt rangliga och bladen förkrympta trots samma jordmärke, temperatur och ljus. Skolade om, virade flera varv stam i krukorna och satte ner i växthuset. Där har de trots brist på höga temperaturer ändå fortsatt att växa på höjden. Det är konstigt...

  Tacksam att jag inte har en sån trädgårdsmästare just nu.. det hade jag inte orkat med på toppen av allt annat :) Men han är väldigt fin!

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 6. Du sår på og får ting unna. Dine tomater er mildt sagt kommet lengre en våre:-) Men de er kommet ut i drivhuset som er vasket og klart,og..vi har strøm. Det er meldt frost to-tre frostnetter framover. Ellers slipper vi å måtte tilrettelegge for en ivrig medhjelper.
  Hils og ha en fin helg.

  SvaraRadera
 7. Ingen panik Laila! Mina gurkor och tomater (och blomsterkrasse, egensådda petunior m.fl. ) blommar nu. Snart är värmen här och då får dessa en bra start och det blir lite tidigare skörd.
  Men, så otroligt duktigt jobbat Laila! Du orkar ju mer än jag!
  Ha en härlig helg!
  Kram, Anja

  SvaraRadera