I helgen satt jag med tre av barnbarnen och Lars-Åke Gustavssons fantastiska rosböcker Rosor för nordiska trädgårdar (Natur & Kultur 2008) och valde rosor för Fagerdala trädgård. I första hand är det den nuvarande risiga och ogräsinvaderade kaprifolrabatten som ska totalrenoveras och bli rosenrabatt. Platsen är solig och skyddad, troligen zon 3. Odlingsbädden kommer att bli drygt sju meter lång, två meter bred i söder och en meter bred i norr. Öster om rabatten finns en vacker, isslipad berghäll och längs västsidan löper en gång. Vi tror att vi får plats med sex-sju rosplantor och det här är vad vi funderar på att skaffa. Vill gärna ha synpunkter och förslag från alla kunniga bloggare där ute!
Bilderna är från Gustavssons böcker med tillstånd av förlaget.
Astrid Lindgren och Schneewittchen
Mlle Cécile Brunner
Två tre plantor av varje sort kan kanske vara lagom. Mellan rosgrupperna kommer jag att sätta ettåringar tills jag rosorna talat om för oss vad de vill ha för permanent sällskap...
I de "vildare" delarna av den inhägnade tomten finns gott om södervända klippskrevor där vi vill sätta klätterrosor i kombination med klematis. Än så länge har vi bara tittat på rosor och det här är barnens förslag:
Ilse Crohn Superior och Mme Alfred Carrier
Sympathie och Demokracie...
...och slutligen tösernas absoluta favorit Carnea.
Har du erfarenhet av någon av dessa rosor eller alternativa förslag? Vi blir mycket glada för dina synpunkter!
onsdag 24 mars 2010
torsdag 18 mars 2010
Speciallampor för frösådd, lägesrapport 2
Hemkommen efter nästan två veckor hos min syster på Costa del Sol skyndar jag mig förstås att inspektera mina frösådder. Sedan jag reste har en bricka fått fortsatt blått ljus medan den andra har fått blått-rött ljus. Samtliga plantor fördelades likvärdigt på plattorna. Jag tycker att de chiliplantor som fått blått ljus är lite kraftigare medan ingen större skillnad syns när det gäller aubrietia och akleja. Döm själva!
Det här är brickan som har fått blått ljus...
...och det här är brickan som har fått rött-blått ljus.
Nu ska jag fylla ytterligare 300 små plastkrukor med jord och frön. Det blir tomater, kronärtskockor, citrongräs och ettåriga blommor. Ganska mycket får vänta till april och en del ända till maj. Fagerdala liggger i ett köldhål så jag har lärt mig att inte börja alltför tidig...
Det här är brickan som har fått blått ljus...
...och det här är brickan som har fått rött-blått ljus.
Nu ska jag fylla ytterligare 300 små plastkrukor med jord och frön. Det blir tomater, kronärtskockor, citrongräs och ettåriga blommor. Ganska mycket får vänta till april och en del ända till maj. Fagerdala liggger i ett köldhål så jag har lärt mig att inte börja alltför tidig...
tisdag 2 mars 2010
Speciallampa för frösådd
Det skimrar spöklikt i vårt sovrum sedan tio dagar. Årets första frösådd har fått nytt ljus!
En leddiodlampa med bara blått ljus, vilket ska vara särskilt anpassat för nysådd, hänger över de små plantorna (chili, purjo, aubrietia och akleja) som jag sådde den 9 februari. Redan efter sju dagar kom de första upp. Ovanligt tidigt och ovanligt besvärligt, eftersom takfönstren där frösådden brukar stå den första tiden var totalt igenisade och översnöade!
Under en vecka fick plantorna samsas med orkidéerna i ett norrfönster och nöja sig med ordinära diodlampor. Chilin började förstås att ränna. I sista stund fick jag tag på de nya växtlamporna som jag hade hört talas om i ett vetenskapsprogram på radion. Förutom den blå som enligt uppgift lämpar sig för nysådd, kryddväxter, tomater mm, har jag skaffat en lampa med rött-blått ljus som jag ska använda när nysådden vuxit till sig lite och en med bara rött ljus som ska gynna blomsättning.
Redan nu efter tio dagar under det blå ljuset tycker jag att jag ser resultat. Plantorna har blivit grönare och kraftigare och de pyttesmå blom-
groddarna är inte fullt så taniga som de brukar vara.
Vi försöker hålla 15-16 grader i sovrummet och utifrån hallen ser det verkligen ut som ett ishotell...
När jag så småningom sätter igång och sår för fullt ska jag experimentera med samtliga plantor, grönsaker såväl som ettåriga och perenna blommor. Några av varje sort ska få blått ljus, några rött-blått, några vanligt lysrörsljus och några himmelsljus i takfönstren. När plantorna blivit större kommer några av varje blomsort att få rött ljus, de andra himmelsljus, förhoppningsvis sol.
Rapporter om experimenten kommer så småningom!
Till sist vill jag hälsa alla som hittat hit tack vare Anja välkomna! Jag hoppas på ömsesidigt utbyte och kommer givetvis att följa era bloggar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)