fredag 30 januari 2015

Vit favorit

Vita blommor och vitvariegerade blad – oumbärliga inslag i alla våra rabatter! Och om jag någon gång flyttar härifrån till en annan trädgård så finns det några vitblommare som bara måste få följa med: de vita lövfällande azaleorna!


Denna azalea 'Daviesii' var en av de första surjordsväxterna vi skaffade när vi anlade vårt woodland. Den blommar i juni . Här nedan ses samma buske ur en annan vinkel. Den ljuvliga doften känns ända till uteplatsen.


Så småningom skaffade vi en 'Daviesii' till, den står på andra sidan timjangången:


Här ur en annan vinkel – jag tror bestämt att något barnbarn har varit framme och mixtrat lite med bilden...


Vid stigen upp till snickarboden och gäststugan står ytterligare en vit azalea, namnen har vi tappat bort, tror inte att det är en 'Daviesii', den doftar lika starkt men knopparna har inga gula inslag.

PS. Från bloggkamraten Gunilla har jag fått ett namn på skönheten: Rh. viscosum 'Weston´s Innocence'. Tack! Gunilla har bloggen hagtorpet.blogspot.com och jag rekommenderar den varmt till alla trädgårdsbloggare! Hon är otroligt kunnig i allt som har med odling, matframställning och hållbarhet att göra!


Länkar till fler inlägg om vitt i trädgården hittar du här.

torsdag 29 januari 2015

Vedeldning

Eftersom vi bor i årt lilla torp hela den här vintern är vedhämtning ocheldning en daglig syssla. Vi använder ved som legat huggen i minst två år.


En del klabbar är lite för tjocka och då kommer denna fantastiska mackapär väl till pass. Vi köpte den på en trädgårdsmässa för många år sedan. Den är så lätt att använda att ett normalstarkt lågstadiebarn (och gamla tanter) klarar av att klyva ved med den.


Man ställer vedklabben under yxeggen, lyfter på den gröna klumpen upptill, släpper den med en liten snärt - tjoff, så klyvs klabben, lätt som en plätt!


Enligt instruktionen till vår tälgstenskamin ska man börja med en vedhög på 3-3,5 kg. Det är kolossalt  mycket, skulle slå i taket på den här kaminen! Här har jag börjat trava in, det är 1,7 kilo...


Som tändhjälp använder vi Änglamarks miljövänliga "tändpapper" som innehåller pappersmassa och stearin.

Kollar att spjället är helt öppet, tänder tändpappret som ligger under veden och låter luckan stå lite öppen tills brasan har tagit sig ordentligt. När tändbrasan har blivit glöd lägger vi in ca 1,5 kg varje gång så länge vi eldar för tillfället.


Eftersom vi eldar varje dag och eftersom veden inte alltid hunnit bli helt torr finns viss risk för sotbildning som i värsta fall kan orsaka brand i rökgången. Vår sotare har rekommenderat ett pulver som heter "Soot Killer" och som vi slänger in ett par matskedar av i öppen eld ett par gånger i veckan.

Varje dag innan brasan tänds gör jag rent i kaminen: tömmer asklådan vid behov (men låter askan i eldutrymmet ligga kvar) samt polerar glasen. Använder hushållspapper som jag doppar i aska och gnuggar med. Vanligtvis räcker denna behandling men om beläggningen är svårare tar jag tidningspapper, knycklar ihop lite grann, doppar först i vatten och sedan i aska. Gnuggar försiktigt och simsalabim, glasen blir som nya!

tisdag 27 januari 2015

Mulet, kulet...

Strax under noll och igenmulet. Det två decimeter tjocka snötäcket vi fick förra veckan sjunker ihop och blir isig modd. Den enda som lyser upp är ljusslingan som Johan hängt upp i lilla växthuset.


I väntan på frösådderna får vi glädja oss åt blommande amaryllisarna i fönstren.



Barnbarnens teckningar är också ett glädjeämne. Här är det Alba som  dekorerat januaris månadsblad i kalendern.

fredag 23 januari 2015

Favoritperenn?

Veckans tema i Blommig Fredag är "Min favoritperenn".  Hur ska jag kunna välja? Alla våra perenner är favoriter - annars skulle vi inte ha dem!

Det fick bli lottdragning och här kommer bilder på vinnaren:







De flesta av våra pioner bor i den här rabatten som givetvis heter Pionterrassen.

Jag brukar inte ta in "odlade" blommor men pioner är ett undantag, det blir alltid några buketter när de blommar som bäst:


Dagens långpromenad med Tim gick som vanligt till ångbåtsbryggan. Här på bänken brukar jag sitta en stund och kontemplera.


Nu ska jag ut och skotta mig upp till vinden för att se till en enorm mårbackapelargon som förhoppningsvis kommer att övervintra där. Lite för mörk och lite för varmt kanske - håll tummarna!



PS:
Lite blek och torr men helt okej är hon, Mårbacka Gigantus. Undrar om jag ska klippa ner henne nu eller i vår?

torsdag 22 januari 2015

Snöbestyr

Den här synen mötte oss i morse när vi tittade ut från sovrumsfönstret. 


Eftersom vi bor på "heltid" i torpet denna  vinter (lånar ut lägenheten i stan till son med familj), har jag föresatt mig att försöka rädda våra rhododendronbuskar från att knäckas under snömassor, något som brukar ske varje snöig vinter.


Ut och skaka/borsta. Ovan: före. Nedan: efter.


Sedan är det skönt med en kopp örtte. Njuter av den senast utslagna amaryllisen, 'Mandela', och tänder så småningom en brasa i vår fantastiska tälgstenskamin.



tisdag 20 januari 2015

Datorkapning och hjärtintensiven – inte roligt!

2014 blev på många sätt ett ganska dystert år. Det började med att min dator blev kapad av indiska? cybertjuvar. Fick ett mail till synes från ett barnbarn och klickade impulsivt på "hennes" länk. Det skulle jag alltså inte ha gjort. Märkte direkt att jag inte längre kunde logga in på datorn men det tog åtskilliga veckor innan min expert hade tid att ta itu med det hela. Han lyckades så småningom skapa mig en ny access till själva datorn och mina filer där. Sedan vidtog arbetet med att återfå access till diverse mail- och googlekonton. Med min teliamail blev det en synnerligen segdragen historia, katastrof eftersom min blogg var kopplad till det kontot. Trots åtskilliga timmar i telefonköer och trots flera brev från Telia med ständigt nya inloggningsuppgifter kom vi inte in! Jag gav upp. Tappade lusten.

Men så i slutet av november hamnade jag på hjärtintensiven i fyra dagar. Tankeställare. Nu mår jag bättre men får knapra betablockerare i resten av mitt liv. 

Chocken fick mig att ta tag i en mängd saker och till slut även det gamla mailkontot. Och igår, äntligen, kom ett lösen som låste upp kontot och gjorde att jag kunde aktivera bloggen igen!

Har mycket att ta igen. Hoppas att några av mina gamla bloggkamrater vill återuppta kontakt med mig. Ska ägna den närmaste veckan åt att läsa igenom era bloggar och lovar att finnas här - så länge jag finns....

Under det långa uppehållet har jag inte varit särskilt flitig med kameran heller även om vi har jobbat på här i Fagerdala. Lite har ändå dokumenterats:

Johan har byggt en ny altan framför snickarbod och gäststuga i ställer för den gamla gistna.


Uteduschen fick en ny soligare plats på köpet!


Det gamla viltstängslet utmed vägen hade rasat under nedfallande träd. Där står nu ett nytt högt stängsel av armeringsnät mellan svartmålade stolpar.


Jag ser fram emot att få plantera mängder av rosor och klematis längs 25 meter rostigt nät! Tar gärna emot tips på sorter!