fredag 29 januari 2016

Färg och form – och mycket mer!

Veckans tema i Blommig Fredag är Färg och Form – något som jag funderar mycket över nu när jag är i färd med att planera en jätterabatt runt nya orangeriet.

Hur ska man tänka när stora delar av tomten ser ut så här:


Massor av vilda partier  här med blåbärsris

Öppna ängsmarker

Hundratals jättehöga träd


Bergknallar överallt. Ingen nätt liten villaträdgård, alltså.

Läser, googlar, tänker. Förstår att det inte bara handlar om form och färg på enskilda plantors blad och blommor. Rabatten ska helst vara en harmonisk helhet i sig, men också passa in i tomtens/trädgårdens helhet. Mångfald, variation, kontraster men också helhet, sammanhang, upprepning. Förstår att jag ska se upp med plottrighet, spretighet och tuttifrutti. Och så var det det där med sol/skugga, torrt/fuktigt, jordtyp, vindskydd, vår/sommar/höst/vinter och jag har säkert glömt någon variabel ändå...

Tar fram några bilder på befintliga rabatter som jag är ganska nöjd med. Pionterrassen


Fin form, gillar den s-formade torvmuren. Inte för många olika blomfärger, variation i bladfärger, varierande höjd på plantorna, högsta längst upp/bak i rabatten. Ser att jag vill komplettera med flera gräs, några miscanthus längst bort och några låga grästuvor längst fram.


En bit av Woodland: Återigen återhållsamhet i färg, bladfärger från grågrönt till ljusgrönt till glänsande grönt mot den mörka skogen därbakom. Bra variation på buskarnas höjd och form.Gillar den svängande stigen.  Behöver kompletteras med ljung. 


Senast anlagda rabatten vid stängslet mot vägen: Även den har ungefär samma kvaliteter när det gäller form och färg på blad, blommor och rabatt som helhet, extra plus för att blodfläderns bladfärg tas upp av silveraxets. Och även här vill jag komplettera med fina gräs. Kanske också en gråbladig alpsälg för att fånga upp de grå sälgbuskarna som jag planerar ha i orangerirabbaten en bit härifrån.

Hoppas ni inte tröttnar på mitt ältande av den där orangerirabatten! Nu ska jag kolla vad andra har hittat på denna fredag!

onsdag 27 januari 2016

Gråväder

Efter några dagar med plusgrader och lite duggregn ser det ganska trist ut därute. Fläckar av skitig snö, brungeggigt fjolårsgräs, leriga gångar.

Och i kalla dalen där trädgårdslandet ligger finns fortfarande ett ganska tjockt isigt täcke.


Då blir jag gladare av att  kika ut mot orangeriet som nu har dörr och alla fönster på plats.



måndag 25 januari 2016

Sådd m.m.

Trodde länge att jag inte skulle kunna så några fröer så här tidigt i år. När vi hade vår lägenhet i stan var det inga problem att dra upp plantor tidigt eftersom vi hade ett svalt sovrum med plats att ta hand om en massa småplantor med hjälp av växtlampor.  Här på landet bor vi på 60 kvadrat och måste hålla varmt i hela utrymmet. Ont om plats att härbärgera fröpottor som behöver varmt om fötterna har vi också.

Men så slog det mig att barnens vind är idealisk för spirande plantor som inte får ränna: där är ca 14 grader och möjligt att sätta upp lampor. Så jag röjde av mitt arbetsbord och gick till verket. Först ut är två sorters salvior till orangerirabatten, 'West-Friesland' och 'New Dimension Blue'.  Ska fortsätta med  Cerastium biebersteinii, tät silverarv och massa chilisar.


Snickarna jobbar på med orangeriet. Nu börjar man se hur det koomer att bli.


Inne i orangeriet har det också hänt en del, bakväggen snart färdigpanelad och innertaket färdigmonterat.

När det blir tillräckligt varmt har Johan och jag en hel del jobb med målning, putsning och kalkning av murpartierna, golvläggning...

Nämnde inledningsvis att barnbarnens vind ska bli plantskola för alla spirande frösådder. Och vad säger barnbarnen om det?  Ingen fara! En är i Indien på rundresa med sin pojkvän, en har just brutit tummen efter halkolycka, fyra har emigrerat till Gotland och den äldsta tösen har börjat på en ettårig utbildning på Tillskärarakademien vilket passar henne precis! Ni skulle bara se de kläder hon skapar!
Har fått tillstånd att publicera den här bilden på henne, kolla klänningen!


fredag 22 januari 2016

Sommardrömmar?





Sommardrömmarna dessa dagar kretsar förstås kring planteringarna kring orangeriet. Där blir inte bara en jätterabatt utan också en surjordsplantering. Den ska gå i vitt,


lite blått


och gärna grått.

Det blir vintergröna rhododendron och azaleor


och givetvis några lövfällande ljuvligt doftande azaleor. (Alla bilderna ovan är från vårt existerande Woodland i ett annat hörn av trädgården.)

På lediga stunder letar jag i plantskolornas utbud, antecknar och skissar på surjordsrabatten som vi ska anlägga nedanför en bergknalle snett bakom orangeriet. Knallen sluttar mot norr och stupar brant mot söder och där framför finns en sju meter lång skreva, perfekt att fylla med torvströ, brunnen stallgödsel och sand. Och plantor, plantor.


Det här är en dröm som garanterat kommer att gå i uppfyllelse! Fler sommardrömmar hittar du via
Blommig Fredag.

onsdag 20 januari 2016

Nu händer det saker!

Idag kom byggarna tillbaka efter helgledigheten. Bakväggen har isolerats och nu har de börjat montera fönstren.


Det är kallt så det ryker, trädgårdboden har fått kristyrbeläggning.


Tur att vi har en rejäl värmefläkt inne i orangeriet så att byggarna inte fryser fingrarna av sig!

måndag 18 januari 2016

Överlevare

Sedan fem år sparar jag alla julens amaryllisar och får dem att blomma om, en del bara någon gång innan de skrumpnar, men några kommer igen år efter år. 

Det här är en av de verkliga överlevarna:

Förr om åren började de kvickna till liv frampå vårkanten. Förvarar dem alltid mörkt och svalt sedan de vissnat ner. När de första gröna bladen sticker upp tar jag fram dem ur skrymslet, ger krukorna ett vattenbad och ställer ut dem på trappan upp till vindsvåningen där de får vara i fred för sniglar. Där får de stå tills de vissnar ner frampå höstkanten.

Men – i år kikade de upp redan i december och en efter en har blommat i fönstren sedan dess. I år behövde vi alltså inte köpa några nya amaryllisar till jul!  Antar att det tidiga uppvaknandet beror på att det är varmare även i de svala utrymmena eftersom vi bor här året om nu.

Här är samma planta ute på trappan för några år sedan:


Ser nu när jag jämför bilderna att den har fått en sidolök sedan dess, så när våren kommer och det blir dags att sätta ut alla krukorna ska jag plantera om den här och ge sidolöken en egen kruka.

Vad den heter? Ja, det har jag förståss tappat bort för länge sedan – men fin är den, eller hur?

PS Nu vet jag vad den heter tack vare Annika med bloggen naturligating.blogspot.se. Exotic Star är namnet. Rekommenderas!

fredag 15 januari 2016

Vinterträdgård

I väntan på att jag ska kunna inreda min egen vinterträdgård i vårt attefallshus besöker jag hönsagrannen Jeanettes inglasade veranda

och tittar till våra två jättehibiskusar som är inhysta här eftersom de inte får plats i vår lilla stuga.
Här är ljust och svalt och båda plantorna är fulla av knoppar.


Här kryllar det av krukväxter av alla de slag


bland annat ett trettiotal pelargoner


Hur det kommer att bli med växter i vårt eget orangeri har jag ingen aning om förutom att hibbarna måste bo där.

Jag tänker låta rummet tala om för mig hur det vill ha det...

torsdag 14 januari 2016

Sol, vindstilla – och svinkallt!

En underbar dag om det inte vore för kylan. Ner mot minus 15 hela dagen. Går motvilliga svängar med Tim, dubbkängor på fötterna och fyrdubbla lager kläder.


Tittar till hönsen då och då. Idag får luckan vara stängd och maten serveras inomhus. Basfoder, rårivna morötter, en skål grönkål, kalkonrest, lite solrosfrön.


Vi försöker hålla  någon plusgrad därinne med hjälp av den behändiga frostvakten.


När jag kikade in nyss hade alla utom en flugit upp och satt sig på sovpinnen, från vänster Krasse, Krusmynta, Iris, Aster, Linnea. Veronika har lagt sig i ett rede. Tänker hon börja värpa eller är det bara varmt och skönt därinne?

PS
Det blev ett ägg!

onsdag 13 januari 2016

Puh-väder

Idag gnolar jag med Nalle Puh:
Snön vräker
ner – tiddelipom
alltmer ju
mer – tiddelipom

alltmer ju
mer – tiddelipom
det snöar

Och riktigt kallt ska det bli - ner mot 25 minus varnar prognosmakarna. En elfläkt är nu installerad i hönshuset, redan nu vägrar de gå ut. Men Krusmynta fortsätter trots kyla och mörker att lägga sitt dagliga ägg. Idag blev det ett rekordägg, 60 gram.

Igår åkte vi till Bromma för att titta på golvklinkers till orangeriet. Vi har googlat en hel del på golvtegel men inser att ett klinkergolv är lättare att lägga och att hålla rent. Nu funderar vi på detta med plattstorlek 30x30 cm, tegelrött med lite gråa skiftningar:



Eftersom resten av interiören går i vitt och grått vill vi ha ett "varmt" golv som står sig fint mot både krukväxternas gröna, möblernas drivvedsgrå (en gammal skänk, ett gammalt slagbord mm) och den svarta kaminen.
Vad tycks?


tisdag 12 januari 2016

Snart!

Igår kom fönstren till orangeriet. Ett bamsepaket men så är det sex stora och fyra mindre fönster och en dörr. Allt färdigmålat med linoljefärg. Skönt.


Nästa vecka kommer byggarna tillbaka, sätter fönster och dörrar på plats, lägger plåttak, panelar innerväggar och ytterväggar.


Jag funderar vidare på rabatten. I sydvästra hörnet ligger en stor sten, ca 90 cm i diameter. På bilden nedan syns den i mitten, bakom björken (borta nu) och framför lilla eken (borta nu). Den kommer givetvis att få ligga kvar och jag letar efter lämpligt växtsällskap till den. Högt gräs? Buskar av något slag som framhäver den? Dagliljor? 


Läste några kapitel i Ronny Ambjörnsons bok Den hemliga trädgården i går kväll. På sid 70 hittade jag följande:

”Stenen är stationär, den är en trygg klump i allt som ständigt ändrar form och färg.”    

Just så vill jag att den ska upplevas. En trygg klump, en hörnsten i dubbel bemärkelse. Det gäller att  ge den en levande livande omgivning.Vad skulle du plantera här?

lördag 9 januari 2016

Uppdatering Drömmar och visioner, snöröjning

Tack för kloka synpunkter på min preliminära växtlista till orangerirabatten i förra inlägget! Jag skippar idén om låga marktäckare typ lammöron (blir fula under vintern och kräver mycket putsning) och revsuga (väldigt invasiv). Har också tagit bort Achillean, dels för att den är invasiv,
dels för att jag lutar åt att skippa alla rosa toner och hålla mig till nyanser av lila och vitt. Har lagt till Ulleternell som jag redan har och kan dela så att jag får ihop till ett stråk av den,

I senaste numret av Allt om Trädgård påminner man om sälgen betydelse för vårhungriga bin och därför har jag lagt till två salixarter som jag ska försöka jaga rätt på.

Behåller salviafloden, inte för att jag tror att jag kan åstadkomma en lika imponerande som Enköping, men som målbild och påminnelse om att tänka i breda drag och plantera m-å-n-g-a av samma sort.


Nu ser växtlistan ut såhär i reducerad version (nya står i fetstil):

Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’  Kaukasisk förgätmigej

Nepeta faassenii  Kantnepeta

Heliotropium aborescens  Heliotrop (ev. bort, vill helst undvika ettåringar och denna lär vara svårsådd)

Phlox paniculata ’Jade’ Höstflox

Dicentra formosa ’Ivory Hearts’ Fänrikshjärta (ev. bort)

Hosta Tardiana-Gruppen ‘Halcyon’ Blåfunkia 

Anaphalis triplinervis Ulleternell
Höjd 30-40 cm. Blommar juni-sep
Grågröna blad, vita blommor.

Lavandia angustifolia Lavendel ’Munsteads Variety’

Salvia nemorosa Stäppsalvia, letar efter ’Caradona’ ’Rügen’ ’Blauhügel’ ’Ostfriesland’

Verbena bonariensis Jätteverbena (Lär vara svårsådd men ska försöka)

Aconitum napellus ‘Album’ Äkta stormhatt

Actaea simplex ’Brunette’ Silverax

Buddleja davidii ’Black Night’ Fjärilsbuske

Salix lanata Ullvide
Höjd 0,5-1 m. Blommar mars-april
Silvergrönt ludet bladverk.

Salix helvetica Alpvide
Höjd 1-2 m.
Silvergrönt bladverk.

Helictotrichon sempervirens Silverhavre

Stipa tenussima Svansfjädersgräs

Miscanthus sinensis ’Gracillimus’ Glansmiskantus

I mellanrummen fyller jag ut med ettåringar, vit blomstertobak och rödbeta ’Red’Bull’. Tror jag ska hålla mig till enbart scilla för vårblomning.

Snöröjning

Här har vi fått ännu mera snö så jag har borstat av alla rhododendronbuskar för andra gången i år. För några år sedan knäcktes några av de finaste av snömassor så jag är på hugget.

Före

Efter

Knäckta växthustak har vi också varit med om. Med hjälp av mina våra ovärderliga grannar Jeanette och Roffe har nu taken på växthusen blivit snöbefriade två gånger redan i år!

Före

Efter

På måndag kommer fönstren till orangeriet så Jeanette hjälpte mig också att skotta upplagsområdet innanför grindarna. Och om tio dagar kommer byggarna tillbaka och bygger färdigt själva huset. Sedan återstår golv och murputsning som vi ska fixa själva. Och sedan – sedan börjar förberedelserna med att anlägga rabatten! Jag kommer inte att vara sysslolös i väntan på våren.

fredag 8 januari 2016

Drömmar och visioner 2016!

Nu när det är alldeles för kallt för att vara ute längre stunder är det tid för trädgårdsplanering utan dåligt samvete. I år är uppgiften att få till en perenn rabatt kring blivande orangeriet.
Härmed bjuder jag in alla kunniga bloggkompisar att ta del av mina drömmar och gärna komma med synpunkter, förslag och goda råd!


Hela området från huset fram till vägen där jag står och fotograferar, ner till diket som går diagonalt en bit till vänster om huset och bort till granen (som vi nu har fällt) ska det bli rabatt. Cirka 40 kvadratmeter.

Rabatten kommer att slutta mot söder och väster, får sol från ca 10, inga invasiva trädrötter i närheten och jorden kan jag anpassa vartefter till växternas krav. Området närmast huset kommer att bli ganska torrt och grunt på grund av singelbädd under huset.

Så här långt har jag kommit i planerandet: Med tanke på rabattens storlek och läge och husets färgsättning (grått med svart tak och vita fönster) lutar jag åt att hålla en ganska enhetlig färgskala på eventuella blommor och måla i breda stråk med både perenner och gräs. Viktigast är färg och form på växternas blad. Där tänker jag silver-grågrönt-blågrönt-mycket mörkt grönt och blåsvart.

Inspiration och kunskap om konsten att designa en trädgård från bloggen Hageidyll i Sponsvika  och från Trädgård à la Rosenholm

Salviafloden i Enköping - magiskt, eller hur?

Letar efter tåliga fina marktäckare 

och efter gräs, helst sådana som står fina under vintern



Här följer ett utdrag ur listan med växter som jag funderar på att skaffa alternativt så:

Stachys byzantina ‘Silver Carpet’ Lammöron
Höjd 10 cm
Bildar silvergrå matta.

Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’  Kaukasisk förgätmigej
Höjd 30 cm Blommar apr-juni
Stora vitmarmorerade blad och blå blommor. Marktäckare.

Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’  Brokbladig revsuga
Höjd 10 cm Blommar maj-juni
Röd-grön-rosabrokiga blad som är lätt krusiga med blå blommor. Fin vinröd vinterfärg.

Nepeta faassenii  Kantnepeta
Höjd 30 cm Blommar maj-sep
Grågröna, mjuka blad med långa blomax med ljusblå blommor.

Heliotropium aborescens  Heliotrop
Höjd 35 cm Blommar maj-sep
Mörkgröna blad, lila blommor, doftande. Ettårig.

Achillea millefolium  ’Lilac Beauty’ Röllika
Höjd 50 cm Blommar juni-aug
Rosa blommor som bleknar något med tiden

Phlox paniculata ’Jade’ Höstflox
Höjd 50 cm Blommar aug-sep
Vita doftande blommor, mörkblå baljor.

Dicentra formosa ’Ivory Hearts’ Fänrikshjärta
Höjd 25 cm Blommar maj-sep
Bladverk grågrönt, blommor vita.

Hosta Tardiana-Gruppen ‘Halcyon’ Blåfunkia
Höjd 30 cm Blommar juli-aug
Små avlånga stålblå blad med ljuslila blommor.

Lavandia angustifolia Lavendel ’Munsteads Variety’
Höjd 30-40 cm Blommar juli-aug
Grågröna vintergröna blad, violetta blommor.

Salvia nemorosa Stäppsalvia, letar efter ’Caradona’ ’Rügen’ ’Blauhügel’ ’Ostfriesland’
Höjd 40-60 cm Blommar juni-aug
Blommar i blå och lila nyanser beroende på sort.

Verbena bonariensis Jätteverbena
Höjd upp till 1,5 m Blommar juli-okt
Lila blommor. Ettårig.

Aconitum napellus ‘Album’ Äkta stormhatt
Höjd 100 cm Blommar juli-aug
Flikiga blad, vita blommor.

Actaea simplex ’Brunette’ Silverax
Höjd 100-150 cm Blommar aug-sep
Mörklila blad, vita blommor.

Echinops sphaerocephalus Vit bolltistel
Höjd ca 80 cm Blommar aug-sep
Silverfärgade blad, vita blommor.

Cotinus coggygria 'Grace' Perukbuske
Höjd 150 cm Blommar juni
Mörkröda blad, rosa blommor.

Buddleja davidii ’Black Night’ Fjärilsbuske
Höjd ca 1,5 m Blommar juli-aug

Helictotrichon sempervirens Silverhavre
Höjd 60 cm Blommar juli-aug
Blågrå blad, vintergrön. Blommor först blågrå, sedan halmgula till vita.

Stipa tenussima Svansfjädersgräs
Höjd 40-60 cm Blommar juli-aug
Smala gröna blad, smala  hängande vippor.

Miscanthus sinensis ’Gracillimus’ Glansmiskantus
Höjd 150 cm Blommar sep-okt
Smala gröna blad med silverfärgad rand i mitten.


I de mellanrum som uppstår i väntan på att perennerna ska växa till sig funderar jag på att så blomstertobak och rödbeta ’Red’Bull’. En del vårblommande lökar och knölar som inte skräpar alltför länge efter blomning blir det också.


Som ni ser passade veckans tema i Blommig fredag mig precis! Men jag antar att jag inte är ensam om att gilla temat. Nu ska jag skutta runt och kolla på andras inlägg!