fredag 29 juli 2016

Svartfläcksjuka, mjöldagg - favorit i repris

Får en del frågor om aktuella trädgårdsproblem som svartfläcksjuka på rosor och mjöldagg som härjar just nu på lite av varje. Därför publicerar jag mina recept i repris:

Mot svartfläcksjuka

1 msk äppelvinäger
2 tsk galltvål (finns bland fläckborttagningsmedel i välsorterade affärer, suveränt även mot svåra fläckar på tyg och mattor!)
1 l vatten

Blanda, skaka om och använd direkt vid minsta tecken på svartfläcksjuka. Vid sen upptäckt måste man klippa bort alla angripna kvistar men mina rosor har kommit tillbaka fint nästa säsong men inte sjukan så behandlingen har fungerat bra hittills.

Mot mjöldagg

2 tsk bikarbonat
2 tsk gul såpa
1 l vatten

Vispa ner bikarbonat i fingervarmt vatten. Rör försiktigt ner såpan. Spraya. Kan förvaras svalt i upp till två veckor.

Förutom dessa "akutkurer" brukar jag stärka rosor, fruktträd, bärbuskar mm genom att vattna med åkerfräkenavkok tidig vår och gärna flera gånger per säsong. Hur jag gör åkerfräkenavkok kan du läsa här.

torsdag 28 juli 2016

Arbete pågår

Johan är klar med målning av innertaket och förbereder som bäst för linoljemålning av vissa väggpartier.


Utanför i stora ekens skugga väntar våra hibiskusar, bastanta träd som har hängt med i över trettio år.


Här och var i köksträdgården väntar frösådda plantor på att få bo i blivande rabatten runt orangeriet.
Vita riddarsporrar


Tvåhundra stäppsalviaplantor som blommat sedan mitten av juni




Ska kombinera stäppsalvia med fjädergräs och miscantus, det senare är lite svårt att få till men jag gör ett nytt försök snart. Fjädergräset stortrivs där jag egentligen skulle ha satt kålplantor...


När jag inte vattnar, vattnar, vattnar, skördar jag, bland annat ringblommor dagligen. Lägger kronbladen på tork och sedan får de dra i olja i ett soligt fönster några veckor. Salvan gör jag någon kulen höstdag när jag skördat vaxkakor som bina byggt. Recept finns under Ringblomma i högerspalten.


Det är gott om bär i år, inte bara vilda utan även de vi odlar. På en liten krusbärsbuske plockade jag nästan tre kilo bär igår.

Gör krusbärsmarmelad med stark chili av alltihop, favorittillbehör till krämiga dessertostar typ Rubiola och populär även i bekanskapskretsen.

Och nej, jag putsar inte krusbären, sköljer bara och tar bort blad och skräp. Ser ingen skillnad mot när bären snoppats. Mixar bären innan jag kokar dem med lika delar ljust muskovadosocker och strösocker i proportionerna ett kilo bär till drygt ett halv kilo socker, en pressad citron och en rejäl näve hackad röd chili, fjolårets Alban från frysen blev det igår.

lördag 23 juli 2016

Ovälkomna gäster - och välkomna

Härom morgonen möttes jag av den här synen i köksträdgården:

Min fina rödnerviga mangold avgnagd ner till fotknölarna! Inget annat i hela trädgården var stulet vad jag kunde se och högst på listan över misstänkta gärningsmän hamnade Haren som brukar komma på besök ibland. Nåja, mangold brukar ta sig efter ganska hårdhänt skörd tänkte vi. Det kunde varit värre.


Det blev värre. Nästa morgon var mina nygallrade och otroligt fina rödbetor avbetade. Potatisblast, sockerärter och violer(!) hade man också smakat på. Nu var det ingen tvekan. Rådjur.
Johan inspekterade inhägnaden och fann att stängslet bakom några stora granar bortom kökslandet hade lossnat lite från en stolpe och tryckts in. Lagom för ett rådjur att passera och festa loss.


Märkligt nog hade alla våra rosor skonats både de nära köksträdgården

 och de uppe vid torpet.

Nu är hålet i stängslet lagat och vi hoppas slippa fler fyrbenta besök men tar gärna emot tvåbenta sådana. Igår kom Mariana och Börje med bloggen M/S DESIGN. I fjol inför färdigställandet av hönshus och hönsgård besökte vi deras fantastiska hus, trädgård och hönsgård och lärde oss massor. Nu blev det äntligen av att de återgäldade besöket och inspekterade vår skapelse. Vår hönsgård fick godkänt 


och det verkade som om Mariana tyckte att vår idé med tidningar i stället för strö under sittpinnarna var tilltalande. Lättstädat och odammigt är det i alla fall.


Givetvis visade vi också Orangeriet som just nu är tömt på det mesta av sitt innehåll eftersom Johan målar innertaket.


Börje som är sotarmästare gav oss goda råd  när det gäller placering och val av kamin som ska stå vid murstocken till höger i bild. Tack Börje!


För övrigt är det alldeles för varmt om dagarna för att jag ska får något gjort mellan elva och sex, och sedan kommer myggen. Alltså går jag upp vid femtiden och jobbar tills jag dånar. Vattnar, rensar, städar hos hönsen (min vecka) och skördar. Idag tog jag upp de sista av årets vitlökar som blivit superduper!


PS
Den här spektakulära besökaren kryper just nu omkring och mumsar på ett ogräs i grannens trädgård. 


Den är drygt 6 cm lång och heter Blågrått nattfly, Cucullia lactucae. Så här ser den ut när den blir "färdig":


Så länge som den käkar ogräs får den sortera in under kategorin Välkomna Besökare.

fredag 22 juli 2016

Myskankor, äkta gutefår och stockrosor, stockrosor

Familjen på Gotland har nitton myskankor, elva gutefår och mängder av stockrosor.

Myskankorna bor i ladugården och får gå fritt ute om dagarna trots att det är gott om räv och havsörn i trakten. En eller annan anka/älling stryker tyvärr med.

De börjar dagen med att sola och bada i baljorna på lagårdsbacken.


Sedan tar de gärna en sväng till fruktträdgården nu när vinbär och krusbär är mogna.  Jag rensade kirskål under bärbuskarna och plötsligt var jag omgiven av ankor.


Ibland  går de vidare till köksträdgården och letar sniglar men när vi var där traskade de alltid till dammen i den så kallade Parken mellan gården och landsvägen. Jag ska försöka få hjälp att lägga in en videosnutt där jag skuggar dem under promenaden, det vill sig inte när jag försöker. Nu får ni nöja er med bilden på en öde damm. Här stannar de till sen eftermiddag då de vaggar tillbaka till lagårdsbacken och när det börjar skymma går de in och boar sig i halmen.


En dag följde jag med Alba ner till fårhagen på stranddelen deras ägor. Hon visslade en stund och så småningom kunde jag se en liten skymt av några av gutefåren, en ursprunglig lantras. Dessa får härstammar från den flock som levde förvildade på Gotska Sandön när man beslutade att försöka rädda och bevara dem.

Det är bara ledartackan och en tacka till som är riktigt tama. Ledartackan har fått namnet Ester-Blenda och hon gosar gärna med barnen. Mig tittade hon misstänksamt på - eller var det på Tim vid min sida?


Efter några dagar på gården upptäckte jag att hälften av alla bilder jag tagit var på stockrosor. Familjen har samlat frön var de kommit åt och bara strött ut runt husen. Sååå fint, eller hur?





tisdag 19 juli 2016

Gotlandsvecka = lekstugebygge

Minsta barnbarnet fyllde sju år i maj och på önskelistan hon skickade till oss stod bara "Att farfar bygger en lekstuga". Förra veckan åkte vi till Gotland och farfar byggde lekstuga. Den skulle vara liten och mysig och se lite gammal ut. Och den skulle stå ihop med trädgårdsförrådet, före detta torrdasset.
Här är själva stommen rest. Takåsen är medvetet lite sned och vind och ramen till främre väggen likaså.

Tolvåringen arbetade hela byggtiden sida vid sida med farfar och klarade de flesta moment galant.


Här ser man huset från köksträdgården. Fönster, dörrar och tak är återvunnet material.






Nästan klar! Det är vår sista dag och resten, lite panel och målningpå väggarna får sjuåringen fixa med hjälp av storasystrarna.

Här hemma har grannarna skött om vattning av växthus mm så allt var perfekt - men att så mycket hinner växa och bli skördeklart (tomater, vinbär, hallon, smultron, bigarråer, sockerärtor, spenat, rödbetor (gallra!) mangold, vitlök m.m.) på en ynka vecka! När jag får näsan ovanför vattenytan igen ska jag göra ett inlägg om gotlandfamiljens ankor, gutefår, stockrosor,,,

fredag 8 juli 2016

Hängig höna botad med älgörtste

För en tid sedan upptäckte jag en morgon att en av våra hönor, Linnea, mådde dåligt. Hon satte sig i ett hörn av hönsgården, uppburrad och med hängande huvud och en ögat var igenklistrat. Grannen och "medmatten" Jeanette och jag hjälptes åt att inspektera henne. Lite mysko andning också och märkbart svullna ögonlock vid det rinnande ögat. Jag började med att göra en koksaltlösning (man kokar upp 1 dl vatten och 1 kryddmått salt och låter svalna) att badda ögat med. Det gick bra, fick bort kletet och Linnea satt alldeles stilla i Jeanettes famn. När vi släppte ner henne satt hon åter stilla och såg hängig ut. Dags att fundera ut nästa åtgärd.

Jag erinrade mig att jag snappat upp någonstans på en hönshemsida att man kan pröva att ge förkylda höns en lite bit av en alvedon. Gick in och letade och hittade sidan där dosen var 1/8 av en normal alvedon, inbäddad i en bit ost. Samtidigt hittade jag inlägg där man varnade för acetylsalicylsyra till djur, bl.a. höns, eftersom den kan skada levern. Så synd att inte älgörten slagit ut än, tänkt jag, det innehåller salicylsyra utan komponenten "acetyl" och är betydligt snällare mot kroppens organ.

Då erinrade jag mig att jag i frysen fortfarande hade kvar en påse med några kuber koncentrerat te av älgörtsblommor sedan i fjol. Praktiskt att ha till hands om något barnbarn skulle få feber. Nu blev det Linnea som fick lite utspätt älgörtste ett par gånger om dagen. Fyllde en liten pipettliknande "spruta" med te och så upp med lilla näbben och in med te. Inga större protester. Hon blev snabbt piggare. Efter två dagar var hon som vanligt igen.




Ögat baddade jag med svagt kamomillte under några dagar, "rinnet" försvann och så småningom svullnaden även om det tog ganska lång tid.

Eftersom älgörtstiden nalkades började jag läsa på om Filipendula ulmaria som växten heter på latin för att uppdatera mina kunskaper och presentera ett inlägg om älgört i min serie Veckans Vilda Växt. Jag läser fortfarande när inte trädgården skriker på akutåtgärder och det gör den hela tiden i torkan och värmen... Det är knepigt som icke auktoriserad att få tillgång till vetenskapliga publikationer på nätet, men mina efterforskningar går framåt. Hade jag när Linnea insjuknade vetat det jag tror mig veta idag så hade jag fortsatt att ge henne älgörtste tills ögonsvullnaden försvunnit, men varför berättar jag om i ett kommande inlägg. I väntan på det kan du skynda dig ut och samla älgörtsblommor samt läsa mina tidigare inlägg i ämnet genom att klicka på Älgört under Etiketter i högerspalten.