måndag 30 juli 2012

Insamling och beredning av läkeväxter

Sedan några veckor skördar jag några av mina favoritläkeväxter: johannesört, älgört, ringblomma, rölleka. Insamlingen sker företrädesvis soliga förmiddagar när daggen torkat upp.

Äkta johannesört, Hypericum perforatum


Johannesört växter överallt här i trädgården . Jag skördar de blommande topparna kontimuerligt  vilket gör att plantorna fortsätter att producera blommor länge.

Jag gör oljeutdrag på färsk johannesört och därefter salva på det mesta av oljeutdraget. Från toppkvistarna klipper jag av knoppar och blommor. Koncentrationen av det verksamma ämnet hypericin lär vara störst i de nästan utslagna helt gula knopparna - men till oljeutdrag är det inte hela världen om blommorna och några blad eller frökapslar kommer med. Avklippet  låter jag falla ner i en mörk glasburk, pressar ihop det med hjälp av en gaffel eller dylikt och täcker med olivolja.

Vartefter jag skördar nya blommor och knoppar fyller jag på i burken och häller på mer olja om det behövs.

Den fyllda burken får sedan stå i rumstemperatur i minst en månad innan jag silar bort örten.  En del av den rubinröda oljan häller jag i små mörka flaskor  och använder som massageolja vid muskelvärk men det mesta blir tillsammans med vax från våra bin en rosa salva i små bruna glasburkar.  Både oljor och salvor förvaras svalt. Vår jordkällare är perfekt för ändamålet men kylskåp eller sval duger också.

Här kan du läsa mer om innehåll i och användning av johannesört.

Älgört, Filipendula ulmaria

Älgörtens blomkvastar samlar jag när de är nyss utslagna, fräscha och fluffiga.


Tidigare har jag oftast lagt dem på tork men hefter att ha råkat ut för att hela förra årets skörd möglade i vintras trots förvaring i lufttät glasburk har jag i år fryst in koncentrerat te i iskubslådan och förvarar kuberna i förslutningsbara platspåsar i frysen. Lätt att ta fram och lägge en kub i en kopp med hett honungsvatten när höstförkylningarna bryter ut. Så här gör jag tekoncentratet:

Skakar bort alla småkryp som älskar blommorna och lägger blomkvastarna i en vid rostfri skål eller kastrull och häller på kokande vatten så att det nätt och jämnt täcker när jag har tryckt ner kvistarna med en träsked. Det hela får dra i ca 15minuter. Silar ifrån och låter det citrongula koncentratet svalna innan jag fyller iskubslådan. Det som inte får plats förvarar jag i kylen tills de första kuberna fryst och kan flyttas över till platspåsen. Upprepar sedan proceduren.

Här kan du läsa mer om innehåll i och användning av älgört.

Ringblomma, Calendula officinalis

I min köksträdgård växer både sådda och självsådda ringblommor lite varstans, här har de slagit sig ner i sparrissängen:


Jag skördar de utslagna blomkorgarna dagligen vid torrt väder och rycker av de orange och ibland gula kronbladen som jag lägger på smörpapper ovanpå ett galler i gäststugan. Den är förvandlad till riahus dessa veckor. Där är varmt och torrt och ljuset stängs ute av nerdragna rullgardiner. Jag torkar alltid ringblommor noga innan jag gör oljeutdrag eftersom jag har läst att de lätt kan mögla även i olja om man tar färsk ört. Vartefter hamnar de torra bladen i olja, i år jag tar kallpressad rapsolja till en del av bladen och olivolja till en del eftersom jag vill se vilken salva som känns bäst på huden, raps- eller olivbaserad. Jag använder alltså oljeutdragen av ringblomma till salvor så småningom, men man kan givetvis använda oljan med samma effekt. Minst fyra veckor får örten dra i olja innan jag silar ifrån.

Här kan du läsa om innehåll i och användning av ringblomma.

Rölleka, Achillea millefolium

Jag skördar 10- 15 av den blommande stjälken. Tidigare har jag mest använt de färska fiskbensliknande bladen till akutbehandling av kliande insektsbett och nässelbränn samt torkad ört till te för olika ändamål. Nu när jag kan göra salvor öppnar sig nya möjligheter och jag kommer att använda en del av årets skörd till oljeutdrag som sedan ska bli salva och resten  till teer/infusioner för olika ändamål. Oljeutdrag av rölleka gör jag på samma sätt som av ringblomma.



Här har jag hämtat ett galler med färdigtorkad rölleka till salva från gästrummet/rian. Jag kommer att köra stjälkarna en kort stund i mixern så att oljan lättare kommer åt att dra ut de verksamma ämnena.

Här kan du läsa om innehåll i och användning av rölleka.

fredag 27 juli 2012

Hej då

Tio härliga barnbarnsdygn lider mot sitt slut. Det kommer att bli tomt och tyst i hus och trädgård när de sista åker hem idag.




Även äldsta barnbarnet Amanda kom på oväntat besök från London, småkusinerna var saliga.

Trädkojan är i stort sett klar.


Konstruktionen är mycket stabil...
...och det luftiga staketet ger trygghet och samtidigt utsikt över hela trädgården.


Här syns lilla växthuset till höger och lekstugan mitt i bilden:

Vi har haft tur med vädret, sol i stort sett varje dag, några regnstänk nattetid. De kyliga nätterna har liksom konserverat trädgården och på pionterrassen blommar nu liljorna samtidigt som de sista pionerna envist hänger sig kvar!


måndag 23 juli 2012

Kojbygge

Det blir en åttkantig koja runt en tall och de första golvsektorerna byggs vid snickarboden och hivas upp med gemensamma krafter.



Varje tårtbit får stadigt stöd undertill av strävor.


Barnen är med i alla moment som inte är för tunga eller för farliga. Elvira sköter kap- och gersågen iförd skyddsglasögon och öronproppar.


Alba klurar ut smart konstruktioner och är fena på att beräkna vinklar.


Alla utom den minsta vet hur man använder alla verktyg på ett fackmannamässigt sätt.



Treåringen skyddar bygglaget med sitt träsvärd.




Blanca som är urstark får hjälpa till vid alla tunga lyft.


Nu är fyra av åtta golvsektorer på plats och bygglaget funderar på hur man bäst bygger återstående sektorer.

Vi hinner med mycket annat också.  Gemensam matlagning, bad, bär- och svampplockning, insamling och beredning av läkeväxter m.m. Igår åkte vi till Confidensen och såg Cirkus Cirkörs fantastiska föreställning - barnen pratade om den hela kvällen.

Och hur går det då med Tim och katterna? Jo tack, bra. Gamle Azazel sover mest hela tiden och Isis kan passera Tim även när han ligger utomhus utan att han går igång. Igår morse lämnade Isis till och med en liten present till honom, serverad direkt i hans matskål!


tisdag 17 juli 2012

Fem barnbarn och två katter

...anlände i förmiddags och ska stanna här i tio dagar, alla utom Emmy som åker på konfirmationsläger mot slutet av veckan. De fyra yngre har aldrig varit ifrån föräldrarna så länge men dagarna kommer nog att flyga iväg för de planerar ett avancerat trädkojebygge med farfar, första byggmötet var ikväll och de har massor av idéer och konstruktionsförslag.

Det kommer att lysa länge i vindsfönstret inatt, fem pratglada tjejer slocknar inte i första taget.


Med katterna blir det lite knepigare. Inomhus råder en slags väpnad fred men utomhus jagar Tim den ena katten om han kommer åt. Den andra katten är galen i Tim och stryker sig gärna mot hans ben vilken han tycker är mycket förvirrande. Här ligger han intet ont anande och tar en morgonlur utanför stora växthuset innan sällskapet anländer.


söndag 15 juli 2012

En sväng till Gotland

I veckan som gick åkte vi till Gotland för att hälsa på familj och vänner. Ön tog emot med hyfsat väder och världens vackraste vägrenar.


Just nu blommar cikorian som bäst. Och blåeld och gulmåra och vitmåra och pukvete och...


Utanför ladugården på yngste sonens gamla gotlandsgård hotade nässlorna att förstöra stenväggarna så givetvis ryckte jag in, trädgårdstokig som jag är.  Började med att slita bort allt ovanjordiskt och så mycket jag kunde av rötterna.

Sedan ryckte Johan och barnbarnen i och grävde bort jättesjok av trettioåriga nässelrötter - ni anar inte hur stora de kan bli!

Medan de andra åkte och badade rensade jag igenom  rabatten en gång till och tog bort minsta rottråd. En fröjd att jobba med den mullrika sandjorden - till skillnad från lerbetongen här i Fagerdala!

Här ska det nu bli kryddland. Barnbarnen har lovat att hålla efter nässelskott som säker kommer att dyka upp...


När färjan landade i Visby behövde hunden en promenad och vi knatade iväg till Botaniska trädgården. I den fin anlagda och mycket välskötta rosengården blev vi förälskade i en floribundaros som passande nog heter Visby.  Och i en plantskola på södra Gotland hittade vi två ex som nu ska få bo här hos oss! Rosen är tydligen ganska ny, hittar en enda bild på nätet men den gör inte blommorna rättvisa. Blommorna är stora och rosa, bladverket friskt och mörkgrönt och den blommar från juli till oktober!

Här står de och väntar på att vi ska hitta en plats åt dem. I bakgrunden syns en annan ros vars färg påminner om Visbys.


Under fem dygns bortavaro har det inte hänt så väldigt mycket i trädgården här. Det mest påtagliga är att stenpartiet klätt sig i vitt.


Pionerna blommar faktiskt fortfarande. Det är ganska kyligt och det har kommit 10 mm regn.


Våra gulliga grannar Jeanette och Roffe har vattnat växthus och krukor och jagat sniglar - tack snälla!

fredag 6 juli 2012

När andra världskriget bröt ut...

...tog jag mina första steg och jag knallar fortfarande här i trädgården vid torpet som är lika gammalt som jag. Trädgården är mitt gym. Jag lyfter, klättrar, balanserar, gräver, kånkar. Min pallväska är oumbärlig, jag släpar den med mig överallt, sitter ergonomiskt och sållar, sår, rensar, kratsar.


Och jag går säkert minst en halvmil om dagen, känner mig ibland som en duracelkanin men till skillnad från den har jag uppladdningsbara batterier. Just nu ser laddningsstationerna ut så här:





måndag 2 juli 2012

Nu väntar vi på skifferplattorna

Nu är vi klara med underarbetet till den nya uteplatsen. Återstår att lägga skifferplattor som förhoppningsvis levereras denna vecka. Ytan blir drygt åtta kvadratmeter, inte jättestor men tillräckligt för att fyra personer ska kunna äta frukost där i morgonsolen.

Som synes har hulken varit framme igen och lyft klippblock.


I två av hörnen med tillräckligt djup har vi satt klematis, här två Summersnow 'Paul Farges' som blommar juni till oktober med små vita blommor.


Och här en avläggare från vår klematis 'Albina Plena' som växer i en jättekruka på altanen i stan. Johan ska montera armeringsnät som de får klättra på så småningom.

Dagens pion
är en okänd skönhet med läckra färger.


och här en nytagen bild på gårdagens rekordpion, blommorna blir alltmer spektakulära!


söndag 1 juli 2012

Drivbänkarna på plats

Nu är Johan klar med drivbänkar och omgivande stensättning och jag har börjat blanda till jord.


Basen är brunnen hästgödsel som vi får av hästägande grannar. Lite lerjord från högarna utanför växthusen och några hinkar stenmjöl blandar jag i, liksom väl förmultnad och sållad kompost.


Våra kompostbingar köpte vi för en spottstyver för tio år sedan och de är suveräna! Lätta att bygga upp och montera ner. lagom stora och lagom ventilerade. När jag varvat trädgårdsavfall och vegetabiliskt köksavfall med jord och lite hästgödsel upp till fem brädors höjd lägger jag på gamla mattor för att behålla fukten på lagom nivå. Lyfter man sedan på mattorna kryllar det av kopparormar som använder komposterna som restaurang. På menyn står sniglar, daggmaskar, tusenfotingar, gråsuggor mm som finns i komposten. Men mördarsniglarna ratar de tyvärr...

Dagens pion

Paeonia lactiflora 'Mme Jules Dessert' tror jag att den heter.


Plantan är den i särklass blomrikaste av alla våra pioner, i morse räknade jag till över hundra blommor och knoppar!


Såhär såg den första av gårdagens två anonyma pioner ut idag när den slagit ut helt. Kan det vara 'Mothers's Choice' – någon som vet?