Äkta johannesört, Hypericum perforatum
Johannesört växter överallt här i trädgården . Jag skördar de blommande topparna kontimuerligt vilket gör att plantorna fortsätter att producera blommor länge.
Jag gör oljeutdrag på färsk johannesört och därefter salva på det mesta av oljeutdraget. Från toppkvistarna klipper jag av knoppar och blommor. Koncentrationen av det verksamma ämnet hypericin lär vara störst i de nästan utslagna helt gula knopparna - men till oljeutdrag är det inte hela världen om blommorna och några blad eller frökapslar kommer med. Avklippet låter jag falla ner i en mörk glasburk, pressar ihop det med hjälp av en gaffel eller dylikt och täcker med olivolja.
Vartefter jag skördar nya blommor och knoppar fyller jag på i burken och häller på mer olja om det behövs.
Den fyllda burken får sedan stå i rumstemperatur i minst en månad innan jag silar bort örten. En del av den rubinröda oljan häller jag i små mörka flaskor och använder som massageolja vid muskelvärk men det mesta blir tillsammans med vax från våra bin en rosa salva i små bruna glasburkar. Både oljor och salvor förvaras svalt. Vår jordkällare är perfekt för ändamålet men kylskåp eller sval duger också.
Här kan du läsa mer om innehåll i och användning av johannesört.
Älgört, Filipendula ulmaria
Älgörtens blomkvastar samlar jag när de är nyss utslagna, fräscha och fluffiga.
Tidigare har jag oftast lagt dem på tork men hefter att ha råkat ut för att hela förra årets skörd möglade i vintras trots förvaring i lufttät glasburk har jag i år fryst in koncentrerat te i iskubslådan och förvarar kuberna i förslutningsbara platspåsar i frysen. Lätt att ta fram och lägge en kub i en kopp med hett honungsvatten när höstförkylningarna bryter ut. Så här gör jag tekoncentratet:
Skakar bort alla småkryp som älskar blommorna och lägger blomkvastarna i en vid rostfri skål eller kastrull och häller på kokande vatten så att det nätt och jämnt täcker när jag har tryckt ner kvistarna med en träsked. Det hela får dra i ca 15minuter. Silar ifrån och låter det citrongula koncentratet svalna innan jag fyller iskubslådan. Det som inte får plats förvarar jag i kylen tills de första kuberna fryst och kan flyttas över till platspåsen. Upprepar sedan proceduren.
Här kan du läsa mer om innehåll i och användning av älgört.
Ringblomma, Calendula officinalis
I min köksträdgård växer både sådda och självsådda ringblommor lite varstans, här har de slagit sig ner i sparrissängen:
Jag skördar de utslagna blomkorgarna dagligen vid torrt väder och rycker av de orange och ibland gula kronbladen som jag lägger på smörpapper ovanpå ett galler i gäststugan. Den är förvandlad till riahus dessa veckor. Där är varmt och torrt och ljuset stängs ute av nerdragna rullgardiner. Jag torkar alltid ringblommor noga innan jag gör oljeutdrag eftersom jag har läst att de lätt kan mögla även i olja om man tar färsk ört. Vartefter hamnar de torra bladen i olja, i år jag tar kallpressad rapsolja till en del av bladen och olivolja till en del eftersom jag vill se vilken salva som känns bäst på huden, raps- eller olivbaserad. Jag använder alltså oljeutdragen av ringblomma till salvor så småningom, men man kan givetvis använda oljan med samma effekt. Minst fyra veckor får örten dra i olja innan jag silar ifrån.
Här kan du läsa om innehåll i och användning av ringblomma.
Rölleka, Achillea millefolium
Jag skördar 10- 15 av den blommande stjälken. Tidigare har jag mest använt de färska fiskbensliknande bladen till akutbehandling av kliande insektsbett och nässelbränn samt torkad ört till te för olika ändamål. Nu när jag kan göra salvor öppnar sig nya möjligheter och jag kommer att använda en del av årets skörd till oljeutdrag som sedan ska bli salva och resten till teer/infusioner för olika ändamål. Oljeutdrag av rölleka gör jag på samma sätt som av ringblomma.
Här har jag hämtat ett galler med färdigtorkad rölleka till salva från gästrummet/rian. Jag kommer att köra stjälkarna en kort stund i mixern så att oljan lättare kommer åt att dra ut de verksamma ämnena.
Här kan du läsa om innehåll i och användning av rölleka.