Men efter Johans två skogspromenader med hunden idag är farhågorna bortblåsta. En första omgång prima karljohansvamp ligger redan uppskivad i torken och här ser ni orangeriet uppdukat för kvällsarbete.
Min favorit är karljohansvamp som jag alltså torkar och allra helst använder i risotto.
Johan gillar rödgul trumpetsvamp, den torkar vi på tunt lakan uppspänt i gäststugan. Det blir oftast svampsoppa av den.
Matbloggande dotterns favoritsvamp är blekgul taggsvamp och eftersom vi ska dit på middag i morgon får dessa hänga med tillsammans med grönsaker från trädgården.
Mindre mängder av diverse sorter blev det också, t.ex. citrongul slemskivling, aspsopp och björksopp, dem förväller jag genom att långsamt hetta upp bitarna i en kastrull tills vätskan nästan kokat in och förvarar i frysen till blandsvampstuvning med omelett på egna ägg.
En massa "vanliga" kantareller hittade han förstås, dem smörfräser jag och förvarar i frysen tills det blir dags att liva upp kulna vinterkvällar med darjeeling autumnal och varma svampmackor
(tinar den frysta svampen,
fräser lite hackad scharlottenlök i smör,
i med svampen, steker en stund,
tillsätter en skvätt vispgrädde,
kryddar med dijonsenap, tamarisoja och lite peppar,
låter puttra en stund,
pytsar ut på brödskivor, i mitt fall eget glutenfritt bröd, och strör över lite parmesan,
in i ugnen på hög värme en kort stund tills osten blir gyllene,
- njuter!)