lördag 27 augusti 2016

Efter regn kommer – svamp!

Länge trodde vi att det var kört för mer svamp i år.  Innan den långa torkperioden hittade vi en del kantareller och några kallisar men inte så att vinterförrådet kändes tillfredsställande.


Men efter Johans två skogspromenader med hunden idag är farhågorna bortblåsta. En första omgång prima karljohansvamp ligger redan uppskivad i torken och här ser ni orangeriet uppdukat för kvällsarbete.


Min favorit är karljohansvamp som jag alltså torkar och allra helst använder  i risotto.


Johan gillar rödgul trumpetsvamp, den torkar vi på tunt lakan uppspänt i gäststugan. Det blir oftast svampsoppa av den.


Matbloggande dotterns favoritsvamp är blekgul taggsvamp och eftersom vi ska dit på middag i morgon får dessa hänga med tillsammans med grönsaker från trädgården.

Mindre mängder av diverse sorter blev det också, t.ex. citrongul slemskivling, aspsopp och björksopp, dem förväller jag genom att långsamt hetta upp bitarna i en kastrull tills vätskan nästan kokat in och förvarar i frysen till blandsvampstuvning med omelett på egna ägg.

En massa "vanliga" kantareller hittade han förstås, dem smörfräser jag och förvarar i frysen tills det blir dags att liva upp kulna vinterkvällar med darjeeling autumnal och varma svampmackor
(tinar den frysta svampen,
fräser lite hackad scharlottenlök i smör,
i med svampen, steker en stund,
tillsätter en skvätt vispgrädde,
kryddar med dijonsenap, tamarisoja och lite peppar,
låter puttra en stund,
pytsar ut på brödskivor, i mitt fall eget glutenfritt bröd, och strör över lite parmesan,
in i ugnen på hög värme en kort stund tills osten blir gyllene,
- njuter!)

fredag 26 augusti 2016

Potatisätarna

Varje höst när jag tar hand om potatisskörden tänker jag med viss skräck på van Goghs kongeniala målning Potatisätarna.


Ja, vi är storätare av dessa läckra knölar och skörden brukar räcka tills vi kan krafsa fram lite nypotatis kring midsommar. Amandine är den enda sort vi odlar numera. Under vintern äter vi raggmunk eller rårakor en gång i veckan och strömming med pressad potatis likaså en gång i veckan. Ibland blir det Tinas potatisgratäng och ibland potatis- och purjosoppa.


Just nu skördar jag för fullt, en ganska omständlig procedur. Först sköljer jag bort jorden och torkar av med hushållspapper,  sorterar efter storlek och lägger på tork mellan tidningar på storstugans golv.
Lätt skadade eller brunfläckiga läggs för sig och förbrukas först av alla. De som råkat bli lite gröna sparas som utsäde om de är fina för övrigt.


Lägger ut dem på hyllorna i jordkällaren, tidningar under och över.


Normala år brukar det bli fyra hyllplan med två lager på varje. I år har det varit så vansinnigt torrt så skörden blir tyvärr lite mindre.


Men några riktiga bamsingar blev det även i år. Här är den största, 343 gram!

Efter potatisen sår jag gröngödsling på hela odlingsbädden. I år blir det bockhornsklöver, vitsenap och honungsfacelia. Någon gång i början av oktober myllar jag ner alltihop.



Tack vare regnandet i början av veckan har fröna redan börjat gro - trots att de var från 2014!

tisdag 23 augusti 2016

Ryggskydd till sliten höna och trädgårdsbesök

Häromdagen upptäckte jag att Krusmynta blödde ymnigt.  Fjäderdräkten på ryggen var redan illa åtgången av Asters ihärdiga uppvaktning och nu hade en stjärtfäderpenna brutits av. Fram med pincett och bort med den blödande stumpen. Det gick bra och blödningen avstannade bums men vi insåg att det är dags att förse hönorna med ryggskydd, så kallad hönssadel.

Jeanette som är skicklig sömmerska  hämtade idéer från nätet och fixade ett provexemplar.


Igår testade vi ryggskyddet på Krusmynta


men såg att skyddet hängde lite väl mycket där bak.  Idag kommer en justerad variant. 

Vi deltar aldrig i öppna trädgårdsvisningar men tar gärna emot enstaka gäster. Under den senaste månaden har vi fått ett antal blogg-genererade trädgårdsbesök, väldigt trevligt och mycket inspirerande att få perspektiv på vårt lilla (nåja, ganska stora...) paradis! Tack Mariana och Bertil, Veronica och Stefan, Evelina och Josefin, Anette och Bengt för att ni ville komma!

Igår fick vi också besök men av annan anledning. Johans forskarteam invigde orangeriet som "konferenslokal". Det fungerade utmärkt. En rundvandring i trädgården ingick förstås i programmet men mest jobbades det intensivt med att få styr på en kommande forskningsrapport. Jag stod för köket och Tim för umgänget.


tisdag 16 augusti 2016

Oj oj!

Vy från entrégrinden upp mot orangeriet idag på förmiddagen...


Samma vy sen eftermiddag:


28 kubik jord! Högen närmast bakom Tim är dressjord att lappa och laga våra gräsmattor med. Bakom den så kallad rabattjord och längst bak anläggningsjord som vi lägger ut först i blivande orangerirabatten.

Här vid ingången ska vi ha gräs och en gång med skifferplattor. Mot väggen till höger om dörren har Johan förberett för en klätterros.Närmats väggen lägger vi nog kullersten så småningom.


Idag hann vi bara påbörja arbetet.



Fortsättning följer...

torsdag 11 augusti 2016

Morgonsväng genom trädgården

Här kommer några axplock från min dagliga morgonsväng genom trädgården. Börjar alltid med att gå ner till växthusen även om det är alldeles för tidigt att öppna dem. Idag var det dessutom bara 8 grader, hallå, det är inte ens mitten av augusti än!


Peacerosen som står i ett hörn av djupbädden i stora växthuset blommar om för tredje gången. Den började blomma i slutet av maj och har producerat ett hundratal praktrosor under säsongen.  Matar den ibland med nässelvatten och kaffesump, i övrigt sköter den sig själv.


Även tomatplantorna är produktiva i år. Här är det supergoda Romello, en låg busktomat som även kan placeras i ampel. Rekommenderas!


Druvorna på rankan som klänger i taknocken börjar mogna. Vad ska vi hitta på att göra med alla druvorna i år? De är goda att mumsa på men man kan inte äta hur mycket druvor som helst. Kan man torka dem till russin?


Går upp genom köksträdgården. Årets purjo är fantastiskt fin och inte en enda visar tecken på att skicka upp en blomstängel. Längst fram står ett gäng svarta solrosor, jo, blommorna ska bli nästan svarta

men jag undrar om de hinner utvecklas denna torra och nu kalla sommar?


Vrider blicken åt sidan och ser ett av trädgårdens Hemska Hörn. Här ligger kompostsäckar och väntar på att tömmas ut i blivande orangerirabatt, här ligger brädor som jag använde att stå på när jag sådde i bäddarna. Här växer vallört och nässlor, vildhallon och kvickrot huller om buller... Ja ja, jag ska...


Vänder mig om ett kvarts varv och tittar upp mot baksidan av orangeriet. Panelen som Johan målade för ett tag sedan ser ju riktigt ljus ut nu i morgonsolen!


Knallar upp förbi orangeriet och stannar till vid gropen där kabeln som ska förse orangeriet med el väntar på att bli ansluten till kabeln som går från trädgårdsförrådet till elcentralen uppe vid torpet. Undrar när elektrikern kommer och avslutar jobbet så att vi kan laga såren i marken?


Stackars stenpartiet här vid jordkällaren har haft det kämpigt i torkan, flera växter har förtvinat, bland annat några martorn, riddarsporrar och fetbladsväxter (!). Bara ulleternellen mår bra.


Höstanemonerna har börjat dansa på pionterrassen! Gillar växten men inte namnet. Inte höst ännu, tack!

Hönsen vill inte gå ut förrän vid halvåttatiden så den svängen får vänta. Nu behöver jag en kopp kaffe och lite stugvärme.

PS Såg när jag var i växthusen att en del tomater var väldigt mogna. Nu återstår bara att ta hand om dem på något sätt. Klarar bara att sätta i mig ett halvkilo om dagen. Det får bli torkapparaten både för tomater och squash. Tidsödande och ganska tråkigt nu men bra att ha och slänga i en gryta i vinter.


tisdag 9 augusti 2016

Färdigmålat!

Äntligen kan vi använda orangeriet igen. Väggar, tak och fönsteromfattningar är färdigmålade.

Återstår att lägga golvet som blir en blandning av gammalt tegel och gamla grånade brädor. Under betongen är det förberett för golvvärme. Kamin ska det också bli.




Idag har Johan suttit här och skrivit större delen av dagen. Mycket nöjd med arbetsmiljön!


Keramikfrisen har hittat hem.


Hibiskusarna har svarat på utevistelsen med att sätta otroligt mycket knopp.



Nej vi ska inte skaffa fåglar, den här buren har hängt med i många år och trivs bra här inne.


Trivs hos oss gör också barnbarnet Emmy som kom hit på sin lediga dag igår. Nu planerar de kusinträff här alla barnbarnen. Gissar att de kommer att vilja sova på madrasser i orangeriet allihop tillsammans, som på vinden innan vi möblerade den med två gästsängar så att madrasshavet inte rymdes...

fredag 5 augusti 2016

Operaresa!

I går morse gav vi oss av på sommarens hittills enda utflykt tillsammans med två av barnbarnen. Färden gick till Bergslagen och Opera på Skäret som ligger i Kopparberg.


De ger just nu Wagners Den flygande holländaren med fantastiska sopranen Elisabeth Teige i huvudrollen. Även de manliga sångarna, kören och orkestern var mycket bra.


En enorm gammal torklada för virke har med små ingrepp omvandlats till operalokal med förvånansvärd bra akustik. Föreställningen pågår i tre veckor till, rekommenderas!


Föreställningen slutar ganska sent så vi övernattade på Grythyttans gästgiveri, rekommenderar ett besök även där!



När vi gav oss iväg efter frukost trodde vi att vi skulle hinna göra en avstickare till Skokloster och lunch där på vägen tillbaka till Stockholm, men vi insåg så småningom att töserna skulle riskera att missa färjan tillbaka till Gotland, så det fick bli en snabbfika i stan i stället.


Och då råkade vi hamna på Stockholms kanske finaste uteservering, Mälarpaviljongen vid Norr Mälarstrand. Både inredningen inne i den lilla paviljongen där vi satt och ute i och mellan de olika trädgårdsrummen var utvalda och arrangerade med säker känsla.  




Hemma möttes vi av en nybadad och fräsch trädgård! Enligt grannen kom det 40 mm igår, enligt vår regnmätare 31 mm. En riktig rotblöta fick vi i alla fall. Mycket välkommet, senaste regnet att tala om fick vi den 26 juni!

Skördade första squashen idag, sådde väldigt sent i år, alldeles i slutet av juni, så de här plantorna har jag hållit liv i genom vattning morgon och kväll sedan utplanteringen.


och kunde konstatera att rådjuret som tuggade i sig en hel del av blasten på mina rödbetor för några veckor inte hade gjort någon fatal skada. De hade växt till det dubbla på två dagar!


Annat som också växt fenomenalt stavas o-g-r-ä-s. Så nu vet ni vad jag gör de närmaste dagarna...