Vi har två brunnar på tomten, en borrad som förser huset med klart och välsmakande vatten och trädgården med massor av stenmjöl fortfarande efter sju år!
lördag 30 oktober 2010
Vatten!
Vi har två brunnar på tomten, en borrad som förser huset med klart och välsmakande vatten och trädgården med massor av stenmjöl fortfarande efter sju år!
tisdag 26 oktober 2010
Uppbrott!
fredag 22 oktober 2010
tisdag 19 oktober 2010
Nykomlingar i trädgården - och vådan av impulsinköp
Äppelträdet, Katja, planterade vi också direkt, i södra änden av dalen som sällskap åt Aroma och Gyllenkroks Astrakan.
Övriga "invånare" i dalen är ett gäng havtorn och ett tagglöst björnbär. Äppeldalen är anlagd i en ganska bred och djup skreva mellan två berghällar. Där växte sly, ljung och blåbär när vi för fyra år sedan började röja och långsamt fylla dalen med åkerjord, sand, torv och kompost. Drygt 20 kubikmeter har vi kärrat dit under åren, ett vansinnesprojekt, jag vet, men det har blivit väldigt bra och alla som bor där säger att de stortrivs.
lördag 16 oktober 2010
Allt frostigare
måndag 11 oktober 2010
Gurkört – inte bara dekoration!
Hur kommer det här sig? Jo, gurkört innehåller bland annat:
– Saponiner. Gurkörtens saponiner (glykosider) har framför allt vattendrivande och slemlösande effekter. Finns i blommor, blad och frön.
– Slemämnen. De bildar ett skyddande skikt över slemhinnor vid invärtes bruk och över hud vid utvärtes bruk. De dämpar irritation och lindrar inflammation. Finns i blommor, blad och frön.
– Gammalinolensyra som är bevisat effektiv i många sammanhang. Dels kan den hjälpa binjurarna att ta över östrogenproduktionen i klimakteriet. Dels kan den enligt experter på ADHD citerade på passagen.se dämpa symptomen: "Det enda som har en vetenskapligt bevisad effekt är gurkörtsolja, som är effektivt för ungefär 30 procent av de behandlade patienterna." Syran finns i hela växten men mest i fröna.
Idag har jag skördat en del av den gurkört som varje år dyker upp här och var i trädgården efter första sådden för många år sedan. Jag låter dem vara kvar i ett soligt hörn av köksträdgården, ca två kvadratmeter, som också ockuperats av lika envisa jordärtskockor. Under vår och försommar uppfylls ytan av hundratals röda tulpaner.
Skörd och beredning
Jag klipper av ett par decimeter av de blommande och överblommande (fröbärande) kvistarna. Man kan torka gurkört men jag tycker att växten är alldeles för köttig för torkning, så jag väljer att göra ett tekoncentrat som jag fryser in i iskubsformar.
De frysta kuberna flyttar jag vartefter till plastpåsar som jag kan ta fram efter behov, lägga en kub i tekula i tekoppen, låta dra i 5-10 minuter och sedan är det klart. Smakar inte så mycket - men nyttigt är det!
söndag 3 oktober 2010
Kris i jordkällaren!
In med värmefläkten. Den får stå och gå resten av dagen. Innerdörren har maken tagit med sig upp till snickarboden för avslipning och ommålning.
Rengör alla glaskärl med gelé och sylt, doppar dem i atamonlösning och slår in dem i rena plastpåsar. Gråmöglet har inte trängt in i burkarna. Tvättar konservburkar och flaskor.
Lördag. Vitkalkar väggar och tak. Vi monterar nya plåthyllor och jag tar upp det mesta av potatisen. Det blir fyra tjugolitershinkar fulla med fortfarande fina Amandine, vår favoritpotatis.