lördag 30 oktober 2010

Vatten!

Tog inte med datorn till landet igår men vill gärna vara med i Blooming Friday och tema vatten. Så här kommer min bild en dag försent.

Vi har två brunnar på tomten, en borrad som förser huset med klart och välsmakande vatten och trädgården med massor av stenmjöl fortfarande efter sju år!

Den grävda brunnen mellan växthusen förser trädgården med vatten, lite brunt och sunkigt men växterna gillar det. Den har aldrig sinat ens under svåra torrperioder men när det var som svårast i somras fick jag pumpa 72 tag mot normalt 8 innan det kom vatten. Dock kom det. Välsignade brunn!

PS Snön är borta!

tisdag 26 oktober 2010

Uppbrott!

Under nästan sju månader har jag tänkt: "in till stan, hem till Fagerdala". Nu byter jag perspektiv: "ut till Fagerdala, hem till stan". Snöovädret i torsdags (snön ligger faktiskt fortfarande kvar i dalgången där ute) och en ilsken höstförkylning gjorde att vi packade ihop och drog till lägenheten i stan. Nu blir det här min bloggarbetsplats några månader framöver:

Saknar redan trädgårdsarbetet men även här finns en del grönska att pyssla om:




fredag 22 oktober 2010

Avbrott i trädgårdsarbetet!


"Snön vräker ner
alltmer
ju mer det snöar"...


Veckans tema i Blooming Friday är motljus och denna bild får symbolisera vad jag längtar till denna snöiga morgon...

tisdag 19 oktober 2010

Nykomlingar i trädgården - och vådan av impulsinköp

När vi för drygt tre veckor sedan hyrde släp för att köra våra stora krukväxter till stan passade vi på att svänga förbi Zetas för att som planerat köpa ett äppelträd och en körsbärsbuske. Det blev ett impulsköp också vilket förde med sig en hel del oplanerat arbete. Mer om det längre ner.

På bilden ovan körsbärsbusken, Ostheimer, som kom i jorden bums länst ner i norra delen av äppeldalen.

Äppelträdet, Katja, planterade vi också direkt, i södra änden av dalen som sällskap åt Aroma och Gyllenkroks Astrakan.

Övriga "invånare" i dalen är ett gäng havtorn och ett tagglöst björnbär. Äppeldalen är anlagd i en ganska bred och djup skreva mellan två berghällar. Där växte sly, ljung och blåbär när vi för fyra år sedan började röja och långsamt fylla dalen med åkerjord, sand, torv och kompost. Drygt 20 kubikmeter har vi kärrat dit under åren, ett vansinnesprojekt, jag vet, men det har blivit väldigt bra och alla som bor där säger att de stortrivs.

Så till impulsköpet, ett "familjeträd" med tre sorters sötkörsbär. Det gick inte att klämma in i äppeldalen så vi jordslog det och började se oss omkring på tomten. Öster om huset hittade vi en bra plats, en mindre skreva ovanför den långa raden azaleor, rhododendron och magnolior som klättrar i en spricka i berghällen. Bort med stenar, rötter och sly ur skrevan, i med jord (lerjord, grov sand, torv och kompostjord). Det tog några dagar men sedan var familjeträdet var på plats.

Problemet var bara att det fanns en massa sly och en del skuggande träd i närheten...

Bilden ovan är från i våras och visar trädridån som fanns öster om där körsbärsträdet nu står.
Nu har maken sågat ner 16 träd! Mest tallar och rönnar och några risiga ekar. Tre fina ekar fick vara kvar.
Sedan var det dags att knipsa av allt ris och kärra det till eldplatsen. Stockar och grenar måste sågas upp och transporteras till vedboden...

...och igår började jag hugga upp dem till lagom vedträn för eldning i köksspis och braskamin om några år.

Så kan det gå när man ger efter för impulser i trädgårdsbutiken...

lördag 16 oktober 2010

Allt frostigare

Sex frostnätter har drabbat trädgården, den gångna riktig isig med 3-4 minusgrader. Det börjar tära på kvarvarande blommor som rudbeckian


och på grönsaker som sallad och grönkål


men andra ser förvånansvärt pigga ut ännu, som chilin


klematisen vid trädgårdsförrådet


skuggliljan vid säderväggen


och Astrid Lindgren, som blommat oavbrutet sedan början av juli.


Squashen strök med redan första frostnatten, bönorna likaså, och all blast är nu komposterad. "Limpan" där squashen stått har sjunkit ihop en del sedan jag byggde upp den i juni. Höstarbetet där är lätt: bara att kratta lite och sedan är det klart för sådd i vår.


Bönlandet kräver mer arbete, där är jorden fortfarande lertung och kompakt trots tillförsel av kompost och stallgödsel under 9 år. Man får kämpa på, hämta gödsel och sprida ut, tömma ett par behållare med hyggligt förmultnad kompost och sprida ut, vända ner det hela så att lerkockorna kommer upp och förhoppningsvis fryser sönder under vintern medan maskarna gör sitt där nere.


Det har hänt mycket mer i trädgården på sista tiden men tre födelsedagar i familjen den här veckan plus frosten som flåsar mig i nacken har gjort att jag ligger efter med bloggandet. Återkommer med fler "nyheter" på måndag...

måndag 11 oktober 2010

Gurkört – inte bara dekoration!


Gurkört, Borago officinalis, används av de flesta som mest som pynt i sallader, saftbål, bakverk. Och visst är de fina, de himmelsblå blommorna. Men få vet att gurkört också är en mångsidigt användbar läkeört. Vad sägs om följande meritlista:

Gurkört (blad och blommor) kan användas vid snuva, feber, luftrörskatarr, reumatism, magkatarr, depression, barnsjukdomar med utslag såsom mässling och vattkoppor. Gurkört (bladen och fröna) ökar mjölkproduktionen hos ammande mödrar. Gurkörtsfrön kan dämpa ADHD.

Hur kommer det här sig? Jo, gurkört innehåller bland annat:

Garvämnen. Den viktigaste effekten hos garvämnen är sammandragande. De binder ett protein som finns i hud och slemhinnor så att ett membran som skyddar mot infektion bildas. Finns i blommor, blad och frön.

Saponiner. Gurkörtens saponiner (glykosider) har framför allt vattendrivande och slemlösande effekter. Finns i blommor, blad och frön.

Slemämnen. De bildar ett skyddande skikt över slemhinnor vid invärtes bruk och över hud vid utvärtes bruk. De dämpar irritation och lindrar inflammation. Finns i blommor, blad och frön.

Gammalinolensyra som är bevisat effektiv i många sammanhang. Dels kan den hjälpa binjurarna att ta över östrogenproduktionen i klimakteriet. Dels kan den enligt experter på ADHD citerade på passagen.se dämpa symptomen: "Det enda som har en vetenskapligt bevisad effekt är gurkörtsolja, som är effektivt för ungefär 30 procent av de behandlade patienterna." Syran finns i hela växten men mest i fröna.

Idag har jag skördat en del av den gurkört som varje år dyker upp här och var i trädgården efter första sådden för många år sedan. Jag låter dem vara kvar i ett soligt hörn av köksträdgården, ca två kvadratmeter, som också ockuperats av lika envisa jordärtskockor. Under vår och försommar uppfylls ytan av hundratals röda tulpaner.

Skörd och beredning

Jag klipper av ett par decimeter av de blommande och överblommande (fröbärande) kvistarna. Man kan torka gurkört men jag tycker att växten är alldeles för köttig för torkning, så jag väljer att göra ett tekoncentrat som jag fryser in i iskubsformar.

De frysta kuberna flyttar jag vartefter till plastpåsar som jag kan ta fram efter behov, lägga en kub i tekula i tekoppen, låta dra i 5-10 minuter och sedan är det klart. Smakar inte så mycket - men nyttigt är det!

söndag 3 oktober 2010

Kris i jordkällaren!

Det här är vår jordkällare, ovärderlig eftersom vi har ont om förvaringsutrymmen inomhus, kylen är minimal och sval saknas.

Och det här är vad som hänt de senaste dagarna:

Torsdag. Går och pular i lugn och ro. Njuter av den varma höstsolen och av senblommande rosor, klematis, nävor. Klappar vilda omblommare som blåklockor, rödklöver, rölleka. Plockar squash, tomater, kryddörter. Flyttar en stor jordhög som invaderats av björkrötter trots markduk under.

Funderar ut ett blogginlägg men det blir inte av, får vänta till nästa dag...

Fredag morgon: FROST! Gräsmattorna är gråvita, störbönorna nästan svarta, även squashen slokar. Kära nån, potatisen! Nu måste jag rädda det som finns kvar i kökslandet men först måste jag göra iordning för förvaringen i jordkällaren. Ut med trähyllorna och allt som står där för en avstädning.

Det är då vi upptäcker det. Alla glasburkar och konserver har angripits av gråmögel på baksidorna. Även trähyllorna är angripna och får inte komma in i källaren igen. Men inte nog med det – hela långväggen bakom hyllorna är täckt av långa rödbruna klibbiga trådtussar. Jag blir så förskräckt att jag glömmer att fotografera eländet. Vi måste totalsanera hela utrymmet. Borsta bort alla mystiska trådar. Går inte! Högtryckssprutan fram. Det fungerar hyggligt. Fantastiskt att putsen på lekablocksväggarna håller så bra som den gör. Trådarna verkar inte ha grävt sig in under putsen. Sedan samla upp drivor av blött mök från golvet.

In med värmefläkten. Den får stå och gå resten av dagen. Innerdörren har maken tagit med sig upp till snickarboden för avslipning och ommålning.

Rengör alla glaskärl med gelé och sylt, doppar dem i atamonlösning och slår in dem i rena plastpåsar. Gråmöglet har inte trängt in i burkarna. Tvättar konservburkar och flaskor.

Hela fredagen går åt till saneringsarbete.

Lördag. Vitkalkar väggar och tak. Vi monterar nya plåthyllor och jag tar upp det mesta av potatisen. Det blir fyra tjugolitershinkar fulla med fortfarande fina Amandine, vår favoritpotatis.

Söndag. Potatisarna ligger rensköljda på tork mellan tidningar på verandagolvet. I morgon ska jag bädda åt dem med torkade nässlor på de nya hyllorna...