fredag 26 februari 2016

Livets färg

Finns det någon färg som har fler nyanser än grön? Inte i min trädgård i alla fall. För mig blir det allt viktigare att komponera trädgården med tanke på bladens färg och form. Det gäller
träd

buskar

rabatter

köksland

Allt! De vilda partierna är suveräna alldeles på egen hand.



Vårens skira grönhet som jag nästan vill sätta tänderna i
Sommarens mättade baston
Höstens mustiga rostighet
Jag älskar dem alltihopa!

Och all denna grönska tack vare klorofyll


denna magiska molekyl där en magnesiumjon spelar huvudrollen. Utan magnesium ingen klorofyll, utan klorofyll ingen fotosyntes, utan fotosyntes inget liv!

Livets färg är alltså Grön!

måndag 22 februari 2016

Lyckad frösådd

För knappt en månad sedan sådde jag de första fröerna, bland annat stäppsalvia 'West Friesland'. Idag har jag skolat om dem.
Det blev femtio plantor, väldigt lovande, förhållandevis stora (krukorna på bilden är 9 cm i diameter),kompakta och med stort rotsystem, jag är omåttligt stolt! Men också glad att jag satsade på bra plantjord under likaså högkvalitativ såjord, båda från Hasselfors. 
Femtio plantor är inte mycket när man drömmer om att få till salviafloder 
men sjuttio plantor till av andra salviasorter står redan på tillväxt i köksfönstren. Ett snabbt överslag visar att om jag sätter dem lite tätare än vad som rekommenderas på fröpåsarna (det ska ju bli floder, inte dutt-dutt), så täcker de plantor jag har på gång – 10 kvadratmeter! Hoppsan! Tur att den blivande rabatten är kämpestor!

Nu står de omskolade plantorna på matsalsbordet, i morgon ska vi flytta upp dem till stora slagbordet i gäststugan och montera växtlampor och värmefläkten. Där kan jag hålla ca 15 grader utan problem, tror att det är lagom så att de inte börjar ränna. Sedan återstår ett par hundra andra plantor, både perenner och köksväxter, att skola om. Tur att vädret är ganska tetigt, inte läge för utearbete än på ett tag. Strax under noll, ganska mycket isig snö igen. Men för varje vecka som går blir det ljusare allt längre. Man borde ha en ljusfest snart, med offer och magisk dans för att hälsa solen!

fredag 19 februari 2016

Mitt bästa trädgårdstips!

Chilipeppar, Capsicum annuum, är välkänd och uppskattad som krydda i mat. Men som växtskyddande medel är den mindre känd. Det vill jag råda bot på. Här kommer mitt bästa tips på medel mot allehanda ohyra i odlingarna!


Bladlöss, vita flygare och andra sugande insekter håller sig borta vid förebyggande behandling och stryker med bums vid direktkontakt.

3-5 heta chilifrukter (eller 2 tsk cayennepeppar)
1 stor gul lök
1 hel vitlök (ca 12 klyftor)
1 l vatten
1-2 msk grön såpa

Mixa chili, lök och vitlök med 1-2 dl vatten. Lägg moset i en bunke med resten av vattnet, gärna ljummet men inte kokhett. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Sila ifrån genom en silduk. Det frånsilade moset brukar jag mylla ner kring rosor, jag lägger det inte i komposten eftersom jag är rädd om maskar och andra medarbetare där.

Tillsätt såpan och fyll en sprayflaska med vätskan. Spruta växterna men undvik att spruta på utslagna blommor. Undvik också att spruta i solsken.Testa alltid först på ett par blad för att se om den växtsort du tänker behandla tål preparatet.

Upprepa vid behov behandlingen efter några dagar.

Nu är det tid att så årets chiliplantor. Lägg gärna till en superstark sort även om ni inte brukar använda den i maten - du kommer inte att ångra dig!

Fler trädgårdstips hittar du via Helenas blogg.

tisdag 16 februari 2016

Planer för bloggen 2016: Veckans Vilda Växt!

Idag har jag skissat på en struktur för ett återkommande inslag i min blogg under säsongen 2016: Att varje måndag publicera en artikel om en "vild" växt som kan användas som mat och/eller läkemedel för människor och djur eller som hjälpmedel i trädgårdsskötseln.

Veckans Vilda Växt ska inslaget heta, med växtens namn som underrubrik.

Jag  kommer att berätta hur jag försöker skydda odlingarna i växthusen

i köksträdgården

i blomsterrabatterna med avkok och växtextrakt av olika slag.

Jag kommer att visa vilka växter jag samlar i mina olika "apotek"  och skafferier för:

hästar och hundar


och till och med höns!
Men mest för människor, förstås.

Allt jag kan om insamling, beredning


och användning av de olika växterna kommer jag att redovisa.

Och givetvis hur växten ser ut, var den gillar att växa, vad den innehåller för verksamma ämnen och vilken effekt dessa kan ha.

Jag kan tänka mig att några av mina läsare studsar lite inför löftet att ta upp örtläkemedel för HÄSTAR. Har fräschat upp mina kunskaper på det området sedan barnbarnen på Gotland blivit ägare till russet Vincent. Tolv av de växter jag planerar att presentera kan fylla en funktion i ett stall!

I snart 45 år har jag samlat på mig kunskaper om och erfarenheter av mat och läkemedel från naturen. Det hela började på allvar när en liten familjemedlem blev svårt sjuk med livshotande diarréer. I samarbete med hans läkare provade jag så småningom ut en fungerande diet och eftersom det fanns tecken på svåra allergiska reaktioner mot allehanda skolmedicinska preparat konsulterade jag välrenommerade naturmedelsexperter och började experimentera med enkla örtpreparat.

Jag är ingen fanatiker utan snarare skeptiker  och skaffar så mycket information som möjligt från olika källor när det gäller örternas innehåll och verkan, testar försiktigt och fäller hellre än friar. Jag följer givetvis forskning på området.

På måndagen den 4 april publicerar jag den första artikeln i serien Veckans Vilda Växt och fortsätter till vecka 35. Det blir totalt 22 artiklar. Hoppas något av det jag skriver kan komma till användning i någon annans hem, trädgård, stall, hönsgård...

onsdag 10 februari 2016

Rapport från en komposthink

En av våra rabatter kallar vi Pionterrassen. Vi byggde upp den med torvblock på östsidan av en av tomtens otaliga bergknallar. Här dansar tulpanerna i slutet av maj


och kring midsommar börjar de första trädpionerna och den rödaste av luktpionerna att slå ut.


Mot slutet av säsongen domineras rabatten av ulleternell och höstanemoner.


Men idag på morgonen såg rabatten ut såhär:


När det slutade regna gick jag till angrepp med sax, sekatör, komposthink och stora platsäckar.


Innan det började mörkna hade jag hunnit röja en hel del och finfördela allt innan det får mellanlanda i svarta platsäckar, för att slutligen hamna i de limpor jag kommer att bygga upp nya rabatten av. Men mycket återstår att rensa bort. Tyvärr varnar vädertjänsten för snö i Östra Svealand i morgon. Vi får väl se.


När det inte är uteväder pular jag en hel del med frösådderna. Idag kom ett efterlängtat kuvert från Veronica med bloggen Sanda Cottage (tack Veronica!). Hon hade snappat upp att jag gärna vill ha jätteverbena, Verbens Bonariensis, i min orangerirabatt och skickade en rejäl portion från sitt fröförråd. Visst är trädgårdsbloggosfären fantastisk!


Det börjar se lite mystiskt ut i torpets fönster.  Här i köksfönstret står stäppsalvior och tät silverarv som just har tittat upp.


Och här intill glasdörren ut mot frukostplatsen står ännu flera stäppsavior. De första "riktiga" bladen har börjat komma i pottorna till höger. Undrar hur plantorna kommer att se ut när de står krukade i växthuset om sisådär två månader? Och i rabatten om fem månader?  Visst är det spännande!

tisdag 2 februari 2016

Byggpaus

Nu är byggarna klara med etapp två och elektrikern kommer i veckan och slutför elinstallationerna. Man börjar ana hur rummet kommer att gestalta sig även om myckte återstår: putsning och kalkning av murarna, målning av tak och väggreglar, golvläggning.



I nästa etapp ska taket få plåttäckning och när vädret tillåter ska vi grunda ytterpanelen med tjärvitriol.


Jag är inte sysslolös under tiden.  Varvar bokslutsarbete med sådd. Frölådorna börjar fyllas och av de första jag sådde har stäppsalviorna grott till nästan 100 %, det tog bara fyra dagar. Vi har röjt plats i gäststugan för stora slagbordet och där står de nu med växtbelysning och lagom värme.


Idag ska jag så de första chilisarna, de som brukar ta tid på sig. Resten och tomaterna får vänta till Alla Hjärtans dag.

PS Plötsligt erinrar jag mig att någonstans i gamla trädgårdsförrådet bakom en massa flyttkartonger och bråte står vår gamla trampsymaskin, arvegods från Johans farmor. Den ser ut ungefär som på bilden men kan fällas ner under arbetsskivan som är fint utsmyckad med intarsia men ganska sliten och medfaren vad jag minns. Ett problem är att någon har kladdat på vit färg på hela järnunderredet. Om jag skulle ta och lyfta fram den och försöka få bort det värsta kladdet och måla svart? Tror att den skulle platsa i orangeriet som blombord. Kanske?