När vi var på trädgårdsmässan fotograferade vi en enda sak:
Humleholkar! Tanken var att bilden skulle inspirera barnbarnen att designa och bygga hus åt våra humlor. Men när jag tittar närmare på konstruktionen så undrar jag om humlorna verkligen skulle bli bostadspekulanter här. När jag surfar runt på nätet ser jag att humlor gärna bygger bo i markhålor. Jag fastnar för följande klipp ur en bok från Naturskyddsföreningen, "Vilda grannar"
"Bygg ett humlebo | ||
När vårsolen börjar värma upp trädgården vaknar humledrottningarna ur sin vinterdvala. De flyger ut och börjar omedelbart att söka efter mat. Därefter börjar de söka efter en plats att bygga bo på för att där lägga ägg och föda upp sina ungar. | ||
Gör så här:Ett annat sätt att hjälpa humlorna är att odla många nektar- och pollenrika växter. Här hos oss är Bolltisteln i särklass populärast |
men även trädgårdstimjan som vi har som kantväxt lite varstans är uppskattad.liksom gurkört:
Så här års brukar humlorna tävla med våra bin om krokusarna - men i år syns alltså inga humlor till än och vad värre är - inga bin heller. Det är så sorgligt att jag nästan inte orkar skriva om det men vårt kvarvarande bisamhälle har dött under vintern. Och vi är tydligen inte ensamma om att ha drabbats av bidöd. I vår biodlarförening står nu många på kö för att få köpa avläggare som vi ska göra på föreningens bigård i sommar. Det visar sig att den som vi brukar kunna köpa nya samhällen från har misslyckats. Det finns inte ett enda samhälle till salu!
Utan bin blir humlorna ännu viktigare!
I uppdraget jag fick av Hélena ingår att skicka stafettpinnen vidare och jag hoppas att bonden Lotta med bloggen Vid Vätterns strand, trädgårdsmästaren Lisa med Lisas trädgårdsblogg Feed och blivande trädgårdsmästaren Anna med Lill-Hasta trädgård vill plocka upp den, berätta om humlor ur sina perspektiv!