Efter totalt ca 30 mm regn på tre (3!) månader kom äntligen en rejäl rotblöta! Det började under måndagsdygnet med lite strilande, 4 mm, och vid tretiden idag brakade det loss, 18 mm på nolltid! Mer lär komma. Dags för snigelkoll!
Glädjeämne 2:
På väg mot Visby och färjan hem stannade vi till vid den trevliga plantskolan Stånga trädgårdar för att köpa rosor åt våra grannar - men givetvis föll vi för några söta lavendelplantor också. En anledning att äntligen göra något åt ett råddigt hörn i Söderrabatten där citronmeliss helt tagit över.
Två små melissaplantor sparade jag, de ska få bo i en egen kryddruta nere vid lilla växthuset. Resten grävde jag upp med minsta rottråd, blandade i grov sand och lite benmjöl...
..och så fick Nina Weibull och bondpionen en liten lavendelhäck framför sig i stället:
Lavendula angustifolia 'Blue scent' heter den. Blå är den och doftar gör den. Hoppas den trivs.
Glädjeämne 3:
Prunkande rabatter trots den långvariga torkan. Visst har vi vattnat en del men jag fattar ändå inte att det kan vara SÅ frodigt. Här är det rhododendron och magnolia som vävts in av en näva som fått spader i år! Alltihop står i en bergsskreva med max 40 cm jorddjup!
Pionterrassen har klätt sig helt i vitt efter det att pionerna blommat över. Här är det pärleternell, blomstertobak och liljor som tittar upp mellan pionbuskarna.
Glädjeämne 4:
Köksträdgården! Precis allt blir superfint i år.
Och växthusen sprutar fram chilisar och tomater. Den här märkliga skapelsen är stor som min näve och heter 'Brandy wine'. (Övriga tomater på plantan ser helt normala ut.)
Nu ska den bli tomat- och chilichutney tillsammans med annat av dagens skörd:
Recept på Fagerdalas supergoda chutney med tomater och chili:
Ingredienser:
1
kg mogna tomater, röda och/eller gula
400
g syrliga äpplen
175
g gul lök
Samtliga
grönsaker anges i rensad vikt.
3-6
medelstarka chilifrukter
3
dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
3
dl muscovadosocker (jag tar ljus muscovado men om man vill ha det hela lite
mustigare tar man mörk)
1
msk salt
6-7
finmortlade kryddpepparkorn
Den
här satsen ger drygt 15 dl chutney. Jag fryser in i tvådeciliters glasburkar,
lagom att sätta piff på vilken fisksoppa eller lammgryta som helst i vinter.
1.
Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär dem i mindre bitar. Skär äpplena i
klyftor och ta bort kärnhus. Skär i mindre bitar. Skala och hacka löken. Ansa
och strimla chilifrukterna. Mortla kryddpepparkornen.
2.
Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och låt puttra på svag värme under
lock i totalt 1 timme, dock utan lock de sista 10 minuterna. Rör om i grytan då
och då, särskilt på slutet.
3.
Mixa. Bäst är att använda mixer på hushållsassistent, näst bäst är matberedare,
stavmixer i nödfall. Det ska bli en slät och inte alltför tunn sås.
4. Fyll burkarna men inte
ända upp, på med lock. Låt svalna, sedan skjuts! in i frysen.