tisdag 30 juli 2013

Glädjeämnen!

Glädjeämne 1:
Efter totalt ca 30 mm regn på tre (3!) månader kom äntligen en rejäl rotblöta! Det började under måndagsdygnet med lite strilande, 4 mm, och vid tretiden idag brakade det loss, 18 mm på nolltid! Mer lär komma. Dags för snigelkoll!

Glädjeämne 2:
På väg mot Visby och färjan hem stannade vi till vid den trevliga plantskolan Stånga trädgårdar för att köpa rosor åt våra grannar - men givetvis föll vi för några söta lavendelplantor också. En anledning att äntligen göra något åt ett råddigt hörn i Söderrabatten där citronmeliss helt tagit över.


Två små melissaplantor sparade jag, de ska få bo i en egen kryddruta nere vid lilla växthuset. Resten grävde jag upp med minsta rottråd, blandade i grov sand och lite benmjöl...


..och så fick Nina Weibull och bondpionen en liten lavendelhäck framför sig i stället:


Lavendula angustifolia 'Blue scent' heter den. Blå är den och doftar gör den. Hoppas den trivs.


Glädjeämne 3:
Prunkande rabatter trots den långvariga torkan. Visst har vi vattnat en del men jag fattar ändå inte att det kan vara SÅ frodigt. Här är det rhododendron och magnolia som vävts in av en näva som fått spader i år! Alltihop står i en bergsskreva med max 40 cm jorddjup!


Pionterrassen har klätt sig helt i vitt efter det att pionerna blommat över. Här är det pärleternell, blomstertobak och liljor som tittar upp mellan pionbuskarna.


Glädjeämne 4:
Köksträdgården! Precis allt blir superfint i år.



Och växthusen sprutar fram chilisar och tomater. Den här märkliga skapelsen är stor som min näve  och heter 'Brandy wine'. (Övriga tomater på plantan ser helt normala ut.)


Nu ska den bli tomat- och chilichutney tillsammans med annat av dagens skörd:


Recept på Fagerdalas supergoda chutney med tomater och chili:

Ingredienser:
1 kg mogna tomater, röda och/eller gula
400 g syrliga äpplen
175 g gul lök
Samtliga grönsaker anges i rensad vikt.
3-6 medelstarka chilifrukter
3 dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
3 dl muscovadosocker (jag tar ljus muscovado men om man vill ha det hela lite mustigare tar man mörk)
1 msk salt
6-7 finmortlade kryddpepparkorn

Den här satsen ger drygt 15 dl chutney. Jag fryser in i tvådeciliters glasburkar, lagom att sätta piff på vilken fisksoppa eller lammgryta som helst i vinter.

1. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär dem i mindre bitar. Skär äpplena i klyftor och ta bort kärnhus. Skär i mindre bitar. Skala och hacka löken. Ansa och strimla chilifrukterna. Mortla kryddpepparkornen.
2. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och låt puttra på svag värme under lock i totalt 1 timme, dock utan lock de sista 10 minuterna. Rör om i grytan då och då, särskilt på slutet.
3. Mixa. Bäst är att använda mixer på hushållsassistent, näst bäst är matberedare, stavmixer i nödfall. Det ska bli en slät och inte alltför tunn sås.
4. Fyll burkarna men inte ända upp, på med lock. Låt svalna, sedan skjuts! in i frysen.


söndag 28 juli 2013

Gotland!

Tack vare våra fantastiska grannar Jeanette och Roffe har vi kunnat lämna Fagerdala igen, denna gång fem dygn för besök hos barn och barnbarn på deras lantgård på södra Gotland.

Förra sommaren röjde vi tillsammans med barnbarnen den här rabatten utanför ladugården och till vår glädje kunde vi nu konstatera att arbetet har kvarstående effekt:


Så här såg det ut när vi påbörjade arbetet i fjol:


Uppmuntrade av det goda resultatet tog vi nu itu med nästa gamla igenväxta lagårdsrabatt:


Och så här blev det. Framför dörrarna grävde vi ur och lade markduk och singel.


Av bara farten röjde vi också utanför det provisoriska köket i före detta mjölkrummet och anlade ett litet kryddland i två etage till vänster om ingången.


Till höger växer en osannolikt hög stockros som svärdottern planterade i våras.


Inne i köket finns den fiffiga spisen som Johan och sonen i fjol byggde av ett gammalt skrivbord.


Här finns åtskilligt att restaurera och många rabatter att röja...


...men vi skjuter det på framtiden och åker på trevliga utflykter i stället. Här besöker vi Lars Jonssons museum i Vamlingbo  och beundrar hans akvareller och den vackra och mycket välskötta trädgården:

Nu är vi hemma igen. Inget regn här på en och en halv månad så då vet ni vad jag gör. Tack J och R för att ni förhindrade ökenspridningen under vår bortavaro!

måndag 22 juli 2013

Lyckat drottningbyte

Det ena av våra två bisamhällen som vi hämtade den 1 juni visade sig vara ganska ilsket. Johan fick ganska många stick när han försökte sköta om dem och även Tim råkade illa ut vid ett tillfälle. Mig jagade de över halva tomten och jag fick ett stick i huvudet när jag satt och plockade åkerbär en bra bit från kupan. Efter konsultation med våra mentorer i biodlarföreningen bestämde vi oss för att testa drottningbyte. För några veckor sedan hjälpte Christer mig att installera den nya drottningen samtidig som han tog bort den gamla.


Nu är samhället harmoniskt och lättskött. Inga ilskna attacker längre utan ett stilla surr när vi pysslar med dem. Om man tittar noga på bilden nedan ser man en suddig fläck nästan mitt i bilden. Det är ett vaktbi som undersöker kameralinsen, men hon var så försynt att jag inte märkte uppvaktningen förrän jag laddade ner fotografierna i datorn.


Här har jag satt ifrån mig rökpusten, den behövs inte längre.


Den nya drottningen kom med posten i en liten plastbehållare som man hänger ner mellan två ramar i kupan.. Baksidan av behållaren var förseglad med vax som bina tuggar sig igenom medan de vänjer sig vid den nya drottningens doft.


Drottningar styr sina samhällen med feromoner och vissa drottningar sänder ut feromoner som gör bina lättretade, andra skapar lugn och ordning i kupan. Frid och fröjd i Fagerdala!

tisdag 16 juli 2013

En sväng till Österlen och Småland

Vi har haft tre dagars semester från trädgården - och givetvis hamnade vi i andra trädgårdar! Maratonfärd ner till Österlen och Asta och Gösta. Deras fina skånelänga på promenadavstånd från Stenshuvud är omgiven av en avundssjukeframkallande frodighet.


New Dawn bara väller fram utan att de behöver göra något annat än ge den en skvätt vatten då och då.


Min favoritros - men kärleken är inte besvarad. Våra egna två plantor vid Söderväggen frös ner i vintras och kämpar för att komma tillbaka. De är så ynkliga att de inte ens fastnar på bild längre.


Förutom rosor i alla hörn...


odlar vårt värdpar vindruvor i ett litet växthus som hotar att sprängas . Det är lätt att skapa en djungel på Österlen! Tack Asta och Gösta för god mat och intensiva samtal om allt från planeringspolitik och miljöhot till Döden Döden!

Från Österlen for vi till Växjötrakten och Eva Linnea. Tim tyckte det var förfärligt varmt i bilen och njöt på de svala stenarna i Villa Linneas trädgård.


Även här vällde växtligheten fram i olika hörn och i de många pallkragarna. Här är det pumpa på gång.


En finstämd rabatt framför de gamla tujorna.


Tack Eva Linnea för god förplägnad och härligt vindlande samtal om trädgårdsanläggning, antroposofi kontra naturvetenskap, kvinnohat. barnbarnsbestyr, hyra eller äga höns och mycket mera.

Och tack också till våra grannar Jeanette och Roffe som gjorde det möjligt för oss att lämna växthusen för några dagar!

söndag 7 juli 2013

Ingen bra kombo

Hela dagen igår gick jag och tänkte: det här är ingen bra kombination: hård blåst, stark sol och extrem torka sedan många veckor. Och visserligen har blåsten bedarrat men värmen tilltar och inget regn är i sikte så långt prognoserna når. Stiger upp med solen varje morgon och vattnar vattnar vattnar. Och varje kväll är det snustorrt igen. Suck. Enda fördelen är att sniglarna ligger lågt.


Har fortsatt med röjning kring cathrinerabatten. All älgört och annat bröts längs stängslet ska bort innan vi kan börja med det nya stängslet.


Som synes finns det gott om älgört här.


Även området utanför. mellan stängslet och vägen ska jag röja. En hel del risiga sälgar kommer också att stryka med.

Kantarellerna i skogen torkar bort men smultronen klarar torkan bra. Varje dag plockar vi en liter här på tomten.


Ett eller annat blåbär blir det också, de som växer närmast stenpartiet och jordkällaren har fått en skvätt vatten då och då och nu mognar de raskt. I skogarna runt omkring finns inte mycket blåbär alls, men riset har klarat sig bättre här än i södra Sverige.

Så här såg min frukosttallrik ut i morse. Mums!


PS Måndag morgon: idag blåser det 10 sekundmeter nordlig vind, ännu mer i byarna. Och solen bara öser ner...

torsdag 4 juli 2013

Trappkrukor

I år har jag råkat bli med blommande krukor som pryder trappan upp till barnbarnens vind.


Det är förrförra julens amaryllisar som vi ställde in under laven i bastun när bladen hade vissnat färdigt i höstas. Där stod de sedan torrt och svalt. Bortglömda. Tur att vi inte hade lust att basta i vintras. För två månader sedan upptäckte Johan att de börjat grönska så smått. Vi ställde dem i vattenbad och sedan i trappan för att inte sniglarna skulle hitta dem,


Nu har de blommat i en månad med flera stänglar var.


Det är "lyxamaryllis" inköpta i Ulriksdals Slottsträdgård i november 2011 och nu gläder de oss ännu en gång. Gissa var de kommer att hamna när bladen samlat näring och vissnat ner framåt hösten...


Maffiga, eller hur!