fredag 28 januari 2011

I sommar kommer det att dofta rödklöver i huset!

Egentligen hade jag inte tänkt ta med rödklöver, Trifolium pratense, här i mitt örtapotek. Det står inte ett ord om rödklöver i någon av mina "västerländska" böcker om läkeväxter. Däremot hittade jag för länge sedan en notis i en bok om örter för skönhetsvård om att te på rödklöver kan användas som hårsköljmedel och uppfriskande ansiktsvatten. Unga damer i min närhet har nappat på idén, främst för att blommorna är lätta att hitta och behåller sin vackra färg även i torkat tillstånd. Så vi har samlat rödklöverblommor och använt dem lite förstrött. Det föll mig aldrig in att googla på rödklöver...

I somras var det barnbarnet Albas tur att skörda rödklöver och fylla en glasburk som födelsedagspresent till mamma - att användas till håret. Burken blev fin, vi fotograferade den och jag sparade bilden för en kuriosanotis här på bloggen.

När jag för några veckor sedan började förbereda ett inlägg om rödklöver gick jag som vanligt ut på nätet och sökte, först på det svenska namnet: 11200 träffar; sedan på det latinska: 223000 träffar. Oj! Engelskans redclover ger över 800000 träffar. Vad har hänt?


En närmare titt visar att många träffar gäller annonser/artiklar från företag som säljer hälsokost. Jag börjar läsa och blir mer och mer förvirrad. Rödklöver påstås bota en mängd åkommor, inklusive cancer. Mina varningslampor börjar blinka. Motstridiga uppgifter dyker upp. Örten kan bota bröstcancer - örten kan orsaka bröstcancer??? Örten kan förhindra klimakteriebesvär - örten har ingen verkan på klimakteriebesvär??? Ordet "fytoöstrogen" ("växtöstrogen") dyker upp. Jag söker mig fram till medicinska artiklar om fytoöstrogen och rödklöver. Det finns hundratals, framförallt från de senaste 15 åren och från engelskspråkiga länder. Det forskas för fullt på rödklöver i främst USA, Australien, Nya Zealand. Många artiklar i vetenskapstidskrifter kommer jag som icke medicinare inte åt annat än som korta sammandrag. Jag ska givetvis fortsätta att rota i det här och kontaktar nu svenska forskare som kopplas till fytoöstrogen. Återkommer med rapporter när bilden klarnat!

Klart är dock att rödklövern i århundraden varit känd som läkeväxt i traditionell örtmedicin i Kina, Indien, Öststaterna, Sydamerika... Varför inte här? Kan det bero på att Linné inte betraktade rödklöver som en intressant läkeväxt? Han nämner vad jag kunnat utröna bara att irländarna använde rödklöver som mjölersättning under nödår.


Inom ayurveda används rödklöver ganska flitigt men användningen är komplicerad eftersom vissa preparat anses passa personer med viss läggning psykiskt och fysiskt men inte andra. Ayurveda kan använda rödklöverte

- för att rena kroppens vävnader på miljögifter och ämnesomsättningsprodukter;

- för att bota förkylningstillstånd med hög feber, svår hosta och slembildning;

- för att hämma kräkningar;

- för att lindra eksem, hudinflammationer, torr och flagnande hud;

- för att lindra vid olika kramptillstånd, kikhosta mm.

(Källa: Hallqvist, J., Örtapoteket läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner. Ica Bokförlag, 2010)

Jag har inte haft möjlighet att kontrollera om något av dessa påståenden har belagts vid kliniska forskningsförsök.


Däremot har jag hittat relativt tillförlitliga analyser av innehållet i rödklöver. Listan är mycket lång, jag tar här bara upp några beståndsdelar som jag bedömer som särskilt intressanta:

- salicylsyra

- antioxidanter

- vitamin A, C, F och P, flera B-vitaminer

- många livsviktiga mineraler: kalcium, kalium, järn, fosfor, mangan, magnesium, zink, kobolt och små mängder krom och molybden


I sommar ska jag skörda nyutslagna blommor, torka dem på torrt och mörkt ställe och använda som te vid förkylning och feber (salicylsyran) och som allmänt stärkande dryck (vitaminerna, mineralerna). Jag beräknar 2 tsk torkad blomma till 2 dl kokande vatten, får dra en halvtimme. Även håret får sig en omgång då och då...

Det kommer att dofta ljuvligt i huset av blommorna, både dem jag torkar och dem jag gärna har som prydnad!


(Fler inlägg om dofter hittar du här hos Katarina i Blooming Friday.)

lördag 15 januari 2011

Bedrövelse

Ett takfönster på lilla växthuset har rasat in!


Inte roligt, men som tur är har vi ett reservfönster i trädgårdsförrådet. Det lär dock dröja innan vi kan montera det...

söndag 9 januari 2011

Snöröjning!

Idag har vi ägnat oss oss snöröjning på Fagerdala. Först fick vi skotta oss fram till stegen uppe vid snickarboden. Det tog en dryg timme.

Sedan skottade vi taket på huset. Det tog tre timmar.


Jag misstänker att vi båda kommer att ha träningsvärk i morgon...

söndag 2 januari 2011

Överraskning och ambitioner

På årets sista dag fick jag en bloggutmärkelse av Maja på bloggen Färgtrappan!

Så här motiverar Maja utmärkelsen:
"Laila har fantastiska växtkunskaper och på hennes blogg kan man till exempel få veta , vad man kan använda timjan till, mer än att lägga den i maten. Hos henne har jag lärt mig mycket det här året."

Tack Maja, jag blev förstås både överraskad och glad! Med utmärkelsen följer en uppmaning att berätta tre saker om sig själv och att skicka utmärkelsen vidare till tre bloggar. Jag börjar med den roligaste och samtidigt svåraste uppgiften, att välja bara tre bloggare. Helst skulle jag vilja utse alla på min blogglista! men jag måste ju välja och det får bli tre bloggar som jag kommit att betrakta som värdefulla kunskapsbanker var och en på sitt sätt:

Helen i Piteå med bloggen Tankar om och från min trädgård, en guldgruva för alla som är intresserade av frösådd. Helen har också en hemsida där hon överskådligt presenterar bilder och fakta kring mer än 300 frösådda blommor, buskar och träd!

Inger i Härnösand med bloggen Kärleksstigen, entusiasmerande rosexpert som generöst delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter när det gäller rosor och klematis.

Ingela med bloggen Gelas hem och trädgård, kunnig grönsaksodlare, kålspecialist bland annat. Ingelas kreativa grönsaksrecept testar jag gärna och hennes äppelmust är helt suverän!

När det gäller den andra uppgiften väljer jag att berätta om tre ambitioner jag har inför den nya året.

1. Börja måla akvarell! För fem år sedan gick jag en kurs tillsammans med barnbarnet Amanda.



















Här är några alster från den tiden, tydligt präglade av att jag hade grå starr på båda ögonen, det ligger som en brungrå hinna över dem.

Nu ser jag färger igen, men i övrigt är synen skruttig, ungefär som om jag gick omkring och kisade hela tiden - precis om man gör när man ska måla akvarell och försöka se färgfält och ljus och skuggor i stället för detaljer. Dags att plocka fram akvarellådan!




2. Dreja!
Amanda och jag gick också en keramikkurs och det blev några skålar. Här är den största:
Tyvärr var den en kvällskurs med fler deltagare än drejskivor så man hann aldrig riktigt få in handgreppen. Nu letar jag efter någon som anordnar veckoslutskurser och barnbarnen Emmy, Blanca och Alba vill gärna hänga med.

3. Snickra! För 30 år sedan köpte jag två gamla fönster från en rivningsfastighet. De är ca 60x60 cm.

Har länge tänkt göra vitrinskåp till mina örtaburkar och i sommar får jag chansen när maken ska bygga om altanen utanför snickarboden och gästhuset. Det gamla virket har den rätta patinan för att bli skåpsstommar...