För Tims skull har vi flytt från stadens fyrverkeripangande och firar nyår framför brasa både ute och inne. Allt ris som samlats i jättehögar sedan sommarens trädfällningar har vi eldat upp idag, denna soliga, stilla och frostglittrande sista dag på 2011.
Önskar alla bloggvänner ett riktig Gott Nytt År!
lördag 31 december 2011
måndag 26 december 2011
Trädgårdsarbete annandag jul!
Efter några dagar med regn och storm är trädgården som ny! Snö, is och tjäle borta, "gräsmattorna" illgröna, sol och 8 grader.
Gräver ner en hink Bokashi i en drivbänk, samlar ihop nerfallna grenar och kringblåst jordtäckning. Rensar lite ogräs. Det är annandag jul 2011.
Nu kan jag komma in i växthusen igen.
I ett hörn står hinkar och krukor med resultatet av ett sent impulsköp: ett gäng helgalna tulpaner och några ljuvliga liljor får vintervila här i väntan på plantering i vår. Fortsätter det så här kanske jag i god tid hinner förbereda rabatten där de ska bo...
Gräver ner en hink Bokashi i en drivbänk, samlar ihop nerfallna grenar och kringblåst jordtäckning. Rensar lite ogräs. Det är annandag jul 2011.
Nu kan jag komma in i växthusen igen.
I ett hörn står hinkar och krukor med resultatet av ett sent impulsköp: ett gäng helgalna tulpaner och några ljuvliga liljor får vintervila här i väntan på plantering i vår. Fortsätter det så här kanske jag i god tid hinner förbereda rabatten där de ska bo...
torsdag 22 december 2011
Idag vänder det!
Från snöfritt och murrigt Stockholm fpr vi i morse drygt tre mil österut till isvitt Fagerdala. Växthusdörrarna har frusit fast och snödrivorna hänger redan på taken.
Vi fyllde på fågelmatarna och hämtade diverse ingredienser till julens måltider. Grönkålen fick jag sopa fram men den är fräsch och fullt användbar fortfarande.
Vi passade på att kolla bina. Man knackar lätt och lägger örat mot kupans vägg. Jodå, det surrar därinne. För att hålla värmen bildar de en klump som sakta rör sig över vaxkakorna allteftersom de äter av vinterfodret. Drottningen skyddas hela tiden i centrum av klumpen där det är ca 30 grader medan arbetsbina turas om att vara på utsidan där det är kallare. Det är ingen större fara med dem under vintern, den kritiska perioden är tidig vår. Då måste vi in och kolla att det finns vinterfoder kvar i de yttersta ramarna som de äter av sist. Vid behov måste vi stödfodra med sockervatten. Lite senare när drottningen ska börja lägga ägg kan det bli kris om vintern får återfall och bina inte kan dra hem pollen som larverna behöver. Men vi hoppas att våra många mycket tidiga pollengivare - sälg och krokus t.ex. - ska räcka. Annars får det bli äggula med socker som man kletar ovanpå ramarna!
Till sist denna årets kortaste dag en bild från söderväggen.
Samma vy finns på min nya "header", den togs för fyra och en halv månad sedan. Om fyra och en halv månad är vi i början av maj! Det händer att jag längtar dit...
Önskar er alla en riktigt skön julhelg och lovar allt ljusare dagar framöver!
Vi fyllde på fågelmatarna och hämtade diverse ingredienser till julens måltider. Grönkålen fick jag sopa fram men den är fräsch och fullt användbar fortfarande.
Vi passade på att kolla bina. Man knackar lätt och lägger örat mot kupans vägg. Jodå, det surrar därinne. För att hålla värmen bildar de en klump som sakta rör sig över vaxkakorna allteftersom de äter av vinterfodret. Drottningen skyddas hela tiden i centrum av klumpen där det är ca 30 grader medan arbetsbina turas om att vara på utsidan där det är kallare. Det är ingen större fara med dem under vintern, den kritiska perioden är tidig vår. Då måste vi in och kolla att det finns vinterfoder kvar i de yttersta ramarna som de äter av sist. Vid behov måste vi stödfodra med sockervatten. Lite senare när drottningen ska börja lägga ägg kan det bli kris om vintern får återfall och bina inte kan dra hem pollen som larverna behöver. Men vi hoppas att våra många mycket tidiga pollengivare - sälg och krokus t.ex. - ska räcka. Annars får det bli äggula med socker som man kletar ovanpå ramarna!
Till sist denna årets kortaste dag en bild från söderväggen.
Samma vy finns på min nya "header", den togs för fyra och en halv månad sedan. Om fyra och en halv månad är vi i början av maj! Det händer att jag längtar dit...
Önskar er alla en riktigt skön julhelg och lovar allt ljusare dagar framöver!
måndag 19 december 2011
Honungssenap med chili – en höjdare!
Under helgen förvandlade fem av barnbarnen lägenheten till skaparverkstad. Massor av julklappar blev det, bland annat hemlagad senap kryddad med honung och chili från Fagerdala.
Förr om åren har vi gjort äppelsenap till jul men i år inspirerades vi av vår ljuvliga honung och den lyckade chiliskörden. Resultatet blev en succé! Här kommer receptet (som ger drygt 5 dl senap):
Honungssenap med chili
Gula senapsfrön, 52 g
Bruna senapsfrön, 26 g
Kallt vatten, 1.5 dl
Colman´s senapspulver, 2 msk
Strösocker, 2 msk
Salt, 1 tsk
Vitvinsvinäger, 2 msk
Kallpressad solros- eller rapsolja, 0.5 dl
Röd chilifrukt (vi tog Serrano som är ganska starkt), 1/2 frukt
Honung, 2-3 msk
Lägg senapsfröna i en kastrull med vattnet, koka upp och låt koka i 5 minuter.
Lägg över i en mixerskål tillsammans med resten av ingredienserna utom chilin och honungen. Mixa till lagom konsistens och kornighet.
Finhacka chilen (men ta bort frön och det vita) och tillsätt den och honungen. Blanda väl med en sked.
Lägg över i burkar som förvaras svalt. Hållbarheten är begränsad och senapen bör ätas inom ett par veckor.
Senap är, liksom chili, inte bara en kryddväxt utan också en läkeväxt, eller snarare flera olika sorters växter:
De gula senapskornen kommer från vitsenap, Sinapis alba, en senapsväxt med mildsmakande frön. Används i engelsk senap.
De bruna kommer från sareptasenap, Brassica juncea, en kålväxt , ger frön med starkare smak. Används i fransk senap. Vi gjorde vår senap med frön från vitsenap coh sareptasenap från Kockens.
Det finns också svarta senapskorn från svartsenap, Brassica nigra, stark smak, används mycket i indisk matlagning och är en viktig läkeväxt i Ayurveda.
Den skarpa smaken i alla senapsfrön kommer från isotiocyanater, svavelföreningar som bildas när fröna krossas och kommer i kontakt med vatten. Dessa svavelföreningar hjälper matsmältningsapparaten att spjälka fett - det är alltså ingen slump att vi gärna har senap till julskinka och feta korvar! Fröna anses också ha antiinflammatoriska och bakteriedödande effekter.
Det pågår forskning när det gäller hur senap, chili, vitlök och liknande starksmakande läkeväxter kan påverka receptorer i kroppens smärtsystem. Man hoppas få fram smärtstillande medel som ger färre biverkningar än dagens läkemedel.
I väntan på resultat av denna spännande forskning njuter vi vår julsenap!
Förr om åren har vi gjort äppelsenap till jul men i år inspirerades vi av vår ljuvliga honung och den lyckade chiliskörden. Resultatet blev en succé! Här kommer receptet (som ger drygt 5 dl senap):
Honungssenap med chili
Gula senapsfrön, 52 g
Bruna senapsfrön, 26 g
Kallt vatten, 1.5 dl
Colman´s senapspulver, 2 msk
Strösocker, 2 msk
Salt, 1 tsk
Vitvinsvinäger, 2 msk
Kallpressad solros- eller rapsolja, 0.5 dl
Röd chilifrukt (vi tog Serrano som är ganska starkt), 1/2 frukt
Honung, 2-3 msk
Lägg senapsfröna i en kastrull med vattnet, koka upp och låt koka i 5 minuter.
Lägg över i en mixerskål tillsammans med resten av ingredienserna utom chilin och honungen. Mixa till lagom konsistens och kornighet.
Finhacka chilen (men ta bort frön och det vita) och tillsätt den och honungen. Blanda väl med en sked.
Lägg över i burkar som förvaras svalt. Hållbarheten är begränsad och senapen bör ätas inom ett par veckor.
Senap är, liksom chili, inte bara en kryddväxt utan också en läkeväxt, eller snarare flera olika sorters växter:
De gula senapskornen kommer från vitsenap, Sinapis alba, en senapsväxt med mildsmakande frön. Används i engelsk senap.
De bruna kommer från sareptasenap, Brassica juncea, en kålväxt , ger frön med starkare smak. Används i fransk senap. Vi gjorde vår senap med frön från vitsenap coh sareptasenap från Kockens.
Det finns också svarta senapskorn från svartsenap, Brassica nigra, stark smak, används mycket i indisk matlagning och är en viktig läkeväxt i Ayurveda.
Den skarpa smaken i alla senapsfrön kommer från isotiocyanater, svavelföreningar som bildas när fröna krossas och kommer i kontakt med vatten. Dessa svavelföreningar hjälper matsmältningsapparaten att spjälka fett - det är alltså ingen slump att vi gärna har senap till julskinka och feta korvar! Fröna anses också ha antiinflammatoriska och bakteriedödande effekter.
Det pågår forskning när det gäller hur senap, chili, vitlök och liknande starksmakande läkeväxter kan påverka receptorer i kroppens smärtsystem. Man hoppas få fram smärtstillande medel som ger färre biverkningar än dagens läkemedel.
I väntan på resultat av denna spännande forskning njuter vi vår julsenap!
torsdag 8 december 2011
Utvald!
fredag 2 december 2011
Allra sista rycket
Visserligen gick jag i ide för tio dagar sedan, dvs packade ihop och flyttade in till stan. Men det fina vädret i mitten av veckan
fick mig att krypa ut igen och ta ett sista tag i trädgården. Rensade ogräs och röjde blast i alla rabatter och i köksträdgården
Fyllde kompostlådorna till brädden med rens och jord från alla chilekrukor i växthusen. Och det bästa av allt:
Fejade i stora växthuset, täckte bäddarna med ett lager frisk jord och putsade glasen invändigt! Aldrig tidigare har jag klarat av så mycket av städarbetet i trädgården innan snön och tjälen anfaller. Bäddat för rivstart i vår!
fick mig att krypa ut igen och ta ett sista tag i trädgården. Rensade ogräs och röjde blast i alla rabatter och i köksträdgården
Fyllde kompostlådorna till brädden med rens och jord från alla chilekrukor i växthusen. Och det bästa av allt:
Fejade i stora växthuset, täckte bäddarna med ett lager frisk jord och putsade glasen invändigt! Aldrig tidigare har jag klarat av så mycket av städarbetet i trädgården innan snön och tjälen anfaller. Bäddat för rivstart i vår!
måndag 14 november 2011
Omblommare
Bloggvänner här i stockholmstrakten förvånas över frostfrånvaron och blomrikedomen här i Fagerdala. Jag också! Kanske det kommer sig av närheten till havet, men tidigare år har vi inte märkt av den fördelen, snarare tvärtom. Sena kalla vårar och så pang, illande kallt och tjäle. Men i år har vi sensommarväder långt in i november. Vi skördar fortfarande sallad, mangold , rödbeta, persiljerot, havrerot, palsternacka, persilja men låter återstående grönkål och purjo stå ännu en tid.
Nu har tydligen många växter fått för sig att det är vår:
Bolltisteln....
...rosenmalvan...
stenkyndeln.
Även de vilda växterna har bestämt för sig att det år dags att ladda. Här en av många rödklöverblommor just nu
...och här gökärt.
Nu har tydligen många växter fått för sig att det är vår:
Bolltisteln....
...rosenmalvan...
stenkyndeln.
Även de vilda växterna har bestämt för sig att det år dags att ladda. Här en av många rödklöverblommor just nu
...och här gökärt.
söndag 13 november 2011
En söndag i mitten av november
På frukostbordet en bukett med de sista(?) rosorna för i år.
Jag hade kunna plocka andra blommor:
Har skördat och fryst in grönkål i mängd. Kokat soppa på pumpa och de sista morötterna. Skördat de sista tomaterna och chilefrukterna och befriat krukorna från jord och rötter. Väldigt intressant tyckte Tim och grannens storpudel Mona.
De tio kompostlådorna är nu fyllda till brädden med blast från köksträdgården, varvat med stallgödsel, löv och begagnad krukjord. Allt är bäddat för en rivstart i vår. Nu återstår bara att gå i ide...
Jag hade kunna plocka andra blommor:
Har skördat och fryst in grönkål i mängd. Kokat soppa på pumpa och de sista morötterna. Skördat de sista tomaterna och chilefrukterna och befriat krukorna från jord och rötter. Väldigt intressant tyckte Tim och grannens storpudel Mona.
De tio kompostlådorna är nu fyllda till brädden med blast från köksträdgården, varvat med stallgödsel, löv och begagnad krukjord. Allt är bäddat för en rivstart i vår. Nu återstår bara att gå i ide...
fredag 11 november 2011
Experiment med salva av vallörtsrot
Äkta vallört är min bästa läkeväxt, suverän på svårläkta sår och bra mot muskel- och ledvärk. Jag brukar torka roten och göra avkok när jag behöver använda den. Men nu när jag ändå är igång med att tillverka salvor med torkad ringblomma och johannesört har jag försökt mig på att göra salva med färsk vallörtsrot.
Vallört står till höger, johannesört till vänster och ringblomma i mitten.
Så här gjorde jag vallörtssalvan: Värmde 1,2 dl olivolja och drygt 30 g bivax i vattenbad. Tillsatte ca 1 dl rengjord och finhackad rot och rörde då och då medan det hela svalnade. Nu får det stå och dra ett par veckor i stugvärmen. Därefter värmer jag upp burken igen, silar ifrån rotbitarna och tillsätter eventuellt lite mer olja eller vax beroende på hur konsistensen blir.
Äntligen har jag efter mycket letande hittat en butik på Söder som säljer små bruna glasburkar och glasflaskor! De olika salvorna kommer att hamna i burkarna och sedan återstår att be barnbarnen att göra etiketter!
PS (skrivet den 10 december 2013) Kan rapportera att experimentet blev mycket lyckat! Salvan fungerar utmärkt på småsår och lindrar muskelvärk. Salvan är mycket hållbar om den förvaras svalt.
Vallört står till höger, johannesört till vänster och ringblomma i mitten.
Så här gjorde jag vallörtssalvan: Värmde 1,2 dl olivolja och drygt 30 g bivax i vattenbad. Tillsatte ca 1 dl rengjord och finhackad rot och rörde då och då medan det hela svalnade. Nu får det stå och dra ett par veckor i stugvärmen. Därefter värmer jag upp burken igen, silar ifrån rotbitarna och tillsätter eventuellt lite mer olja eller vax beroende på hur konsistensen blir.
Äntligen har jag efter mycket letande hittat en butik på Söder som säljer små bruna glasburkar och glasflaskor! De olika salvorna kommer att hamna i burkarna och sedan återstår att be barnbarnen att göra etiketter!
PS (skrivet den 10 december 2013) Kan rapportera att experimentet blev mycket lyckat! Salvan fungerar utmärkt på småsår och lindrar muskelvärk. Salvan är mycket hållbar om den förvaras svalt.
fredag 4 november 2011
Fotoredigering – fälla eller möjlighet?
Barnbarnen har höstlov. Fyra av dem är utomlands men Alba och Elvira har lyst upp tillvaron här i gråmulna Fagerdala. Häromdagen tog Alba med min kamera när vi gick en liten promenad i omgivningarna och ville sedan genast kolla på bilderna. Eftersom det var dags att tända brasa och laga mat visade jag henne hastigt hur nedladdningen går till och det lilla jag visste om att beskära och bearbeta bilder. Hon har suttit vid datorn sedan dess! Till skillnad från mig som försiktigt kör i gamla hjulspår utforskade hon genast programmet och hittade en massa effekter och retuscheringsmöjligheter. Man baxnar!
Här är några exempel på Albas experiment. I kameran:
Efter redigering, här har Alba förutom beskärning lyckats pilla bort det vita bordet bakom trädet:
I kameran:
Efter redigering:
I kameran:
Efter redigering:
I kameran:
Efter redigering:
I kameran:
Efter redigering:
En ny värld har öppnat sig för gamla farmor! Inser att det är en fälla – men en ganska trevlig sådan. Det gäller att inte stanna i de värsta groparna och överutnyttja effekterna. Alba och jag är överens om att följande är ett exempel på när gränserna tänjts i överkant:
Före - en vanlig liten näva:
Efter – en exotisk fantasi:
Men som Alba sa, det gäller att testa, det är så man lär sig...
Fler exempel på veckans tema i Blooming Friday finns hos Katarina.
Här är några exempel på Albas experiment. I kameran:
Efter redigering, här har Alba förutom beskärning lyckats pilla bort det vita bordet bakom trädet:
I kameran:
Efter redigering:
I kameran:
Efter redigering:
I kameran:
Efter redigering:
I kameran:
Efter redigering:
En ny värld har öppnat sig för gamla farmor! Inser att det är en fälla – men en ganska trevlig sådan. Det gäller att inte stanna i de värsta groparna och överutnyttja effekterna. Alba och jag är överens om att följande är ett exempel på när gränserna tänjts i överkant:
Före - en vanlig liten näva:
Efter – en exotisk fantasi:
Men som Alba sa, det gäller att testa, det är så man lär sig...
Fler exempel på veckans tema i Blooming Friday finns hos Katarina.
torsdag 27 oktober 2011
Uppåt väggarna
Vi tillbringar alltmer tid inomhus här i vårt gamla torp och nu har jag tagit hjälp av kameran för att få syn på vad vi omger oss med.
Det är många strandfynd, vattenslipade träbitar och stenar...
...överallt hänger de som bakgrund, träbitarna...
...men också många familjeproducerade "konstverk", här har både barn (när de var i koltåldern) och barnbarn varit i farten. Äldste sonen var bara fyra år när han efter en danmarksresa återgav sina minnesbilder som syns längst ner till vänster. Han är grafisk formgivare idag. Det ska börjas i tid...
Även Johans farmor finns representerad med en bricka som hon skapade i slutet av artonhundratalet!
Det är många strandfynd, vattenslipade träbitar och stenar...
...överallt hänger de som bakgrund, träbitarna...
...men också många familjeproducerade "konstverk", här har både barn (när de var i koltåldern) och barnbarn varit i farten. Äldste sonen var bara fyra år när han efter en danmarksresa återgav sina minnesbilder som syns längst ner till vänster. Han är grafisk formgivare idag. Det ska börjas i tid...
Även Johans farmor finns representerad med en bricka som hon skapade i slutet av artonhundratalet!
fredag 21 oktober 2011
Aptitretande örtsalvor
Så fort höstarbetet i trädgården är avslutat ska jag göra härligt honungsdoftande salvor av ringbloma och johannesört som fått dra i olivolja sedan i somras.
Ringblomssalva är välgörande för torr hud och det enda som hjälper mot självsprickor på hälarna. Jag odlar den enkla Calendula officinalis 'Resina' som anses vara den bästa sorten för salvtillverkning.
Johannesörtssalva – liksom oljan – kan man använda för att massera värkande muskler. Salvan är också bra mot sårskador och brännskador.
Äkta johannesört, Hypericum perforatum, är vanlig i Götaland och Svealand. Man känner lätt igen den genom att gnugga en blomknopp mellan fingrarna som färgas rubinröda.
Oljan och salvan får också denna fantastiska färg.
Vaxet till salvorna har jag fått av våra bin. När vi slungade honungen tog jag vara på vaxet som bina täckt honungscellerna med och som måste lyftas bort innan ramarna sätts in i slungan.
Under slungningen lossnar en del vax från kakorna och följer med honungen ut. Vaxet avskiljs med en dubbelsil. Även det vaxet använder jag till salvorna. Att det innehåller en del honung gör ju bara salvorna läckrare!
Till 100 ml frånsilad örtolja tar jag 25 -30 g bivax utan honung och ca 10 g honungsvax.Värmer i vattenbad samtidigt som jag rör om hela tiden så att det blandas ordentligt. Fyller små burkar - klart!
PS Vi fick 15 kg honung, bra jobbat av bina tycker vi med tanke på att de kom först i slutet av juli. Att döma av den ovanligt aromatiska smaken har de varit flitiga besökare i våra kryddörtsfält. Timjan, mynta, melissa... Mmm!
(Fler inlägg på veckans tema i Blooming Friday, "Aptitretande", hittar du hos Katarina)
Ringblomssalva är välgörande för torr hud och det enda som hjälper mot självsprickor på hälarna. Jag odlar den enkla Calendula officinalis 'Resina' som anses vara den bästa sorten för salvtillverkning.
Johannesörtssalva – liksom oljan – kan man använda för att massera värkande muskler. Salvan är också bra mot sårskador och brännskador.
Äkta johannesört, Hypericum perforatum, är vanlig i Götaland och Svealand. Man känner lätt igen den genom att gnugga en blomknopp mellan fingrarna som färgas rubinröda.
Oljan och salvan får också denna fantastiska färg.
Vaxet till salvorna har jag fått av våra bin. När vi slungade honungen tog jag vara på vaxet som bina täckt honungscellerna med och som måste lyftas bort innan ramarna sätts in i slungan.
Under slungningen lossnar en del vax från kakorna och följer med honungen ut. Vaxet avskiljs med en dubbelsil. Även det vaxet använder jag till salvorna. Att det innehåller en del honung gör ju bara salvorna läckrare!
Till 100 ml frånsilad örtolja tar jag 25 -30 g bivax utan honung och ca 10 g honungsvax.Värmer i vattenbad samtidigt som jag rör om hela tiden så att det blandas ordentligt. Fyller små burkar - klart!
PS Vi fick 15 kg honung, bra jobbat av bina tycker vi med tanke på att de kom först i slutet av juli. Att döma av den ovanligt aromatiska smaken har de varit flitiga besökare i våra kryddörtsfält. Timjan, mynta, melissa... Mmm!
(Fler inlägg på veckans tema i Blooming Friday, "Aptitretande", hittar du hos Katarina)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)