onsdag 26 maj 2010
Rysk invasion!
Tim vaktar gärna vid grinden men små bevingade inkräktare kan han inte stoppa, tyvärr.
Lössen har bara slagit sig ner på grindstolparna och i våra björkar. Jag har gått runt nu på morgonen med förstoringsglas och granskat alla våra plantor men än så länge syns inga bladlöss...
Håller tummarna!
tisdag 18 maj 2010
Tim trädgårdshunden
hunden: går bara på gångar, gräver aldrig i rabatter, jagar bort kajor, skator och kråkor och ekorrar från fågelmatarna men låter alla andra vara i fred samt deltar intresserat i de flesta sysslor. Jag får se upp när jag gallrar ogräs bland grönsaker som grott, han kollar en stund och sedan hjälper han till men då drar han upp rubbet!
Tim är godmodig. sällskaplig, lättlärd och anlitas som terapihund för flera hundar som inte kan umgås med andra hundar.
Tim älskar gröna grönsaksrätter, spenatsås, nässelpesto, broccoli, grönkålssoppa. Så nu när jag satt min åkerfräkenbrygd på silning är han givetvis intresserad – något ätbart på gång?
I nästa inlägg ska jag berätta om åkerfräken, en oumbärlig stärkare i trädgården och en mångsidigt användbar läkeväxt.
lördag 15 maj 2010
Tomater i gott sällskap
Nu är tomaterna på plats! Åtminstone de som ryms i de upphöjda odlingsbäddarna i stora växthuset. Resten får bo i stora plasthinkar, de brukar ge mindre avkastning men vem har hjärta att slänga fina plantor?
Här mår de bra och brukar bli 2,5 meter höga innan jag toppar dem. Eftersom vi har sänkt ner golvet är det extra högt i tak och muren är praktisk som sittbänk när man pular med växterna.
För att stödja plantorna allteftersom de växer fäster vi ett snöre från en lina i taket ner till varje planta. Johan har tillverkat praktiska hållare så att det är lätt att släppa ut mera snöre när det behövs.
Tomater trivs med persilja (och vise versa). Även vitlök, purjo och basilika uppskattas. Ett gäng småpaddor håller alltid till härinne, så även i år. Jag antar att de käkar sniglar och annat småkryp.
Min granne och odlarkompis Jeanette tipsade om "woodsticks" från Biltema, egentligen avsedda att tända brasan med, en femkilossäck för 30 kronor - hundratals perfekta namnskyltar för trädgården!
tisdag 11 maj 2010
Trolleri med rölleka
För människa
De dyker upp över allt nu, röllekans illgröna fiskbensblad. Bästa klådstillaren, alltid inom räckhåll. När barnbarnen bränner sig på nässlor eller blir myggbitna letar vi snabbt reda på några röllekablad, krossar dem mellan fingrarna och gnuggar in saften på det onda stället. Simsalabim, säger barnbarnen och de är inte lättlurade. Fungerar även på klentrogna vuxna...
Rölleka, Achillea millefolium, innehåller antiseptiska, adstringerande, antiinflammatoriska och (enligt obekräftade uppgifter) antibiotiska ämnen. Hela örten kan användas. Minsta barn kan lära sig att känna igen den på de karakteristiska bladen. Den växer i hela Sverige utom på kalfjället och finns i stora delar av Europa och Asien. Till andra världsdelar har den förts av emigranter som såg till att ta med sig sina värdefullaste läkeörter.
Rölleka är en mycket väldokumenterad läkeört, använd i årtusenden som främst för behandling av sår. Så här skriver Linné: "Färska örten, sönderstött mellan stenar, läggs av allmogen på sår, som därigenom snabbt blir läkta." (Svenska floran 1755) De gamla dialektala namnen vittnar också om röllekans kraft: "sårläka, läkeblomma, soldatört, timmermansblomma".
Till småsår gör jag ett avkok på rölleka: kokar upp drygt 1 dl vatten, lägger i en stor näve finhackade blad/blommor och låter småsjuda någon minut och sedan svalna. Dränker in en kompress med avkoket och plåstrar om såret. Avkoket håller sig ett dygn i kylskåp.
Ett ångbad med röllekete får tilltäppta bihålor att öppnas, men om du har det värre kan du dessutom äta litet cayennepeppar, stark senap, en bit pepparrot, eller några vitlöksklyftor.
Rölleka är också bra om du har tandköttsinflammation eller annars bara blödande tandkött. Skölj med te eller tugga på en rotbit.
Under min research inför detta inlägg har jag upptäckt att engelsmän använder rölleka (Yarrow) som fullgod ersättning för echinacea. Det måste jag testa nästa gång jag känner en annalkande förkylning! Ur min engelska örtabok:" Yarrow is a useful remedy for a feverish cold, especially if taken as soon as the symtoms appear. Taken in the form of a tea, yarrow increases perspiration, helping to bring down a fever. Combined with elderflower (fläderblom) or peppermint the tea can bring speedy relief to the sufferer." Till detta te tar man 1 dl kokande vatten som man häller över 1 msk hackad rölleka (färsk eller torkad). Låt dra i 10 minuter. Sila och drick med lite honung.
För trädgård
Rölleka innehåller ovanligt mycket kalium och även svavel och selen, vilket gör den till en ovärderlig kompostväxt. Jag samlar ihop all rölleka jag kan komma över, hela växtstånd eller ovanjordiska växtdelar och fermenterar (jäser) dem några veckor innan jag blandar i dem i komposten eftersom rölleka ökar omsättningen i komposten. En kompost med mycket rölleka kan användas tillsammans med komposterad hönsgödsel och en lite vedaska som ersättning för PK-gödsel på hösten.
Mina biodynamiska odlarkompisar hävdar att rölleka ökar aromen hos grönsaker och kryddörter om man samodlar. Dessutom lär extrakt av rölleka öka växters resistens mot insektsangepp.
måndag 10 maj 2010
Trängsel i växthuset – lasagnen inslagen
Tomaterna är färdiga för plantering i stora växthuset.
Chilin i bakgrunden har blomknoppar och längtar efter värme.
Kronärtskockorna vill komma ut.
Sättpotatisen skriker: Vi behöver mera plats!
Purjolöken har fått mellanlanda i en stor låda invändigt klädd med perforerad plast:
Alla perenner står och trängs och behöver omskolas snarast - men var ska jag få plats med alla hundratals krukor?
Även ute i trädgården är arbetet försenat på grund av kylan. Men lasagnen är klar och gullöken är planterad. Skyddas av fiberduk som hålls upp med hjälp av böjliga plaströr.
(Som ni säkert ser har jag väldiga problem med det här inlägget. Ingenting blir som jag vill, bilderna lägger sig hipp som happ, det ser helt annorlunda ut i förhandsgranskning jämfört med på bloggen. Vad i hela friden gör jag för fel?)
onsdag 5 maj 2010
Brännässla för människa och trädgård
Att nässelvatten är ett utmärkt kvävegödningsmedel känner de flesta odlare till. Man lägger dem i vatten någon dag - och vattnar. Men det finns bättre sätt. Somliga försöker kanske bli av med bladlöss på rosor och annat genom att duscha med nässelvatten? Många har säkert samma erfarenhet som jag: efter någon dag är de attans krypen tillbaka igen. Andra tillvägagångssätt och övriga användningar av nässla i odlingen är ganska okända. I det här inlägget ska jag försöka ändra på det.
För människa
Brännässla innehåller vitaminer, särskilt antioxidanterna C-vitamin, xantofyll och karotin, samt histamin och en lång rad nyttiga mineraler, t.ex. järn, kalium, kalcium, fosfor, magnesium och lite selen. Hur mycket kroppen får ut av antioxidanterna och järnet beror på hur man anrättar nässlan:
- C-vitamin är vattenlösligt och förstörs vid kraftig uppvärmning och lång varmhållning. Om man förväller nässlor och häller bort vattnet förlorar man mycket av C-vitaminet som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig järnet.
- Man ska undvika att dricka mjölk till nässelmåltiden eftersom kalcium hämmar upptaget av järn. Även kaffe och te försämrar järnupptaget.
- Upptaget av xantofyll och karotin gynnas av uppvärmning och tillsats av fett som innehåller E-vitamin såsom olivolja och solrosolja.
När jag förväller nässlor till grönsås (pesto) blir det frånsilade vattnet ett gott och nyttigt te som dricks så snart det svalnat något. När jag gör soppa kokar jag först potatis och lök i en god grönsaksbuljong och låter de finhackade eller färskmixade nässlorna koka med på slutet tillsammans med en skvätt olja. Måltiden blir ännu nyttigare om man dricker citronvatten eller apelsinjos till.
En treveckors vårkur på nässelte är uppiggande, blodrenande, urindrivande, blodsockersänkande, förkylningsförebyggande. Till en stor kopp lägger jag 1/2 dl färska nässelskott i tygsilen, häller på kokande vatten och låter dra i 5-7 minuter. Två koppar om dagen. Ganska gott! De avsilade nässelskotten hamnar givetvis i trädgårdens nässelvattenhink om jag inte har en grönsakssoppa på gång. Man kan upprepa kuren efter ett uppehåll på 3-4 veckor.
Vissa hälsoexperter varnar gravida för nässelpreparat (missfallsrisk), andra rekommenderar det (järntillskott). Vad ska man tro? Däremot rekommenderar alla nässla till ammande mödrar eftersom den befrämjar mjölkproduktionen.
För trädgård
Trädgårdens växter drar troligen inte nytta av vitaminer - det tillverkar de själva - men nässlans kväve och alla mineralerna uppskattar de och nässelgiftet och de eteriska oljorna har också effekt.
Färska nässlor, torkade nässlor, nässelvatten, jästa nässlor – allt är användbart för olika specifika ändamål när det gäller odling. Jag tar beredningssätten i tur och ordning:
Färska nässlor. Två nävar nässelblad i varje planteringsgrop för tomater och sättpotatis ger plantorna en rivstart. Man kan pröva att lägga hela nässelplantor som en mur runt odlingsland som brukar hemsökas av sniglar. Det kanske inte hjälper mot spanska skogssnigeln med småsniglarna kan avskräckas från att ta sig in.
Torkade nässlor. Om man lägger torkade nässlor tillsammans med äpplen håller de längre och bevarar aromen bättre. Även potatis och tomater mår bättre ihop med torkade nässlor. Nässlorna kan skördas för torkning under hela säsongen men bästa resultat får man under högsommaren. Bred ut på papper eller häng upp i knippen på garanterat skuggig och torr plats.
Nässelvatten. Packa massor av nässlor i en hink och häll på regnvatten så att det täcker. Efter två dygn kan man späda 1-5 och använda som stärkande och förebyggande gödselvatten. Särskilt gurka mår bra av nässelvatten. De flesta perenner och ettåringar uppskattar en slurk då och då men till ettåringarna brukar jag späda 1-15. Eftersom nässelvatten anses förebygga svampangrepp av olika slag brukar jag med jämna mellanrum duscha växter som kan råka ut för t.ex. mjöldagg. Jag vet inte om det kan förebygga svartfläckssjuka på rosor, men det skadar i alla fall inte att försöka.
Jästa nässlor. Det här är dundermedicinen! Gör som till nässelvatten men ställ hinken under tak i ett avlägset hörn av trädgården och 2-3 veckor eller tills den värsta stanken har avtagit. Mot svarta löss på bönor, mot lökfluga och mot svampangrepp sprutar jag med den frånsilade brygden utspädd 1-5. En ännu starkare lösning, 1-3, kan prövas mot vita flygare men testa på en liten del av den angripna plantan först så att inte den far illa av själva medicinen!
Mot bladlöss på rosor m.m. brukar jag bara spruta med vatten och så stark stråle som växten tål, men om angreppen återkommer blir det jäst nässelvatten 1-5 spetsat med te på vitlöksklyftor!
När man skolar om eller planerar ut unga plantor kan man de dem ett stärkande rotbad av jästa nässlor som späds 1-20 med ljummet vatten.
De frånsilade fermenterade nässlorna myllar jag ner här och var i komposten för att sätta extra fart på nedbrytningen.
Till sist en bekännelse. Det händer att jag med vett och vilje planterar nässlor i mina rabatter och odlingsland! Perenner som ser lite ämliga ut piggnar till av sällskapet och aromatiska kryddväxter blir ännu mer aromatiska om man samplanterar med nässlor.
Nyttiga nättla!