fredag 25 juni 2010

Midsommar!

I väntan på helgens gäster passar jag på att önska alla goa följare en riktigt skön helg med några miljöbilder från Fagerdala.




tisdag 22 juni 2010

Smultron!

Vildsmultron har invaderat stenpartiet...

...till barnbarnens stora glädje!

lördag 19 juni 2010

Ängen blommar

Sedan några år lånar vi ut vår äng till det närbelägna stallet men nu har inte hästarna varit här på länge så ängen prunkar som förr i tiden. Här ovan en utblick från norra sidan...

...och här från den södra. Varje gång jag går ner till växthusen stannar jag vid grinden en stund och beundrar den här utsikten.

söndag 13 juni 2010

Bråda dagar

Det är mycket nu! Regnen de senaste dygnen har gjort att det äntligen går att rensa ogräs någotsånär effektivt. Samtidigt vill massor ab plantor som väntat i växthuset på bättre tider UT! BUMS! Så mellan skurarna gnor jag som en galning, förbereder planteringsgropar, rensar, planterar, rensar, förbereder... Chiliplantorna får dock stå kvar i växthusvärmen men har kommit på plats i gamla trälådor.

När de grodde i mitten av februari fick de stå med blått resp. blått-rött specialljus i vårt utkylda sovrum i stan tills det blev dags att dra igång lilla växthuset. Ingen större skillnad syns på plantorna som fått olika belysning men att lamporna är superbra märks på all årets frösådd. Samtliga plantor är kraftigare och kompaktare än tidigare år med "vanlig" växtbelysning.

Chilisarna blommar för fullt...

...och mängder av frukter har börjat bildas.

Då och då tar jag mig ändå tid att koppla av en stund med en kopp örtte eller kaffe och passar på att njuta av alla blommande rhododendron och azaleor vid vår uteplats. Här är några exempel:



torsdag 10 juni 2010

Årets limpa äntligen klar!

Varje vår omvandlar jag en av odlingsbäddarna – den som är mest utarmad och behöver fräschas upp – ­ till en limpa där jag planterar årets zucchini och ibland även frilandstomat. Det finns många olika sätt att göra en limpa. Man kan googla på "odlingslimpa" och botanisera bland förslagen. Så här gör jag:


Jag gräver bort matjorden, det brukar vara 15-20 cm, och lägger upp den på presenningar. Därefter gräver jag bort ca 10 cm alv och dumpar den i någon skreva där jag behöver få upp marknivån rejält. Alla eventuella trädrötter avlägnar jag också nogsamt. Det är delvis på grund av trädrötterna som jag gräver ur för limpan i stället för att lägga den ovanpå en odlingsbädd.


Nu har jag en bassäng som är 25-30 cm djup och ca 140 cm bred. Längden beror på vilken odlingsbädd jag arbetar med. Eftersom jag försöker tänka på att inte jobba för länge med samma syssla varvar jag med annat trädgårdsarbete och grävandet brukar därför ta ett par veckor.


I botten av bassängen lägger jag en ca 50 cm hög och ca 70 cm bred sträng av ris som blåst ner från alla träd under vintern. Fjolårets hallonris får också komma med. Stora kvistar klipper jag ner till ca en halvmeter. Om jag har grästorvor lägger jag dem upp och ned runt rissträngen. I år har jag inte någon grästorv så jag har täckt med tidningspapper (3-4 sidor) så att inte lagren ovanpå ska ramlar ner och täppa igen riskanalen.


Sedan på med ett ganska tjockt lager färsk hästgödel och halvmultnad kompost. Vattnar .


Ovanpå det halvmultnad hästgödsel och mera kompost, Vattnar.

Därefter lägger jag tillbaka matjorden och avslutar med ett lager sållad finkompost.

Nu kan zucchiniplantorna snart få komma ut från växthuset. Här har det inte regnat på flera veckor och nätterna har varit ovanligt kalla så jag avvaktar några dagar.

Nästa år jämnar jag bara till limpan så att det blir en upphöjd odlingsbädd, gödslar lite och sätter/sår det som står på tur enligt årets plan. Först på tredje året sätter jag potatis och då brukar det allra mesta av riset vara mull.