måndag 11 juni 2018

Äntligen några stänk från ovan!

Sista regnskuren kom någon gång i mitten av april. Eftersom vi måste ransonera vattnet i våra brunnar har det varit en tuff tid. Stekande sol och ganska mycket blåst har spätt på eländet. Förvånansvärt nog är trädgården ändå ganska frodig - utom gräsytorna som är halmgula vid det här laget.


I rabatterna har vi rotvattnat vissa buskar och eftersom vi mulchade en hel del i april har det mesta av perennerna utvecklats fint. Orangerirabatten ligger mig särskilt varmt om hjärtat och den levererar verkligen i år även om sydsidan suckar och stånkar en del.


Allra bäst har västsidan klarat sig. Den är delvis skuggad  fram till ettiden och inblandningen av lerjord gör också sitt till. Ser nu på bilden att även gräset fortfarande är frodigt här.


Avlutar med ett litet videosvep över västsidan. Det återstår att fylla en del luckor med nya plantor, förslag mottages tacksamt. Här är bladens färg och form viktigare än blomning!


Ryggen, ja, den är som den är. Magnetkameraundersökning i slutet av månaden. Biter ihop.

onsdag 30 maj 2018

Ljus i tunneln!

Sedan före jul har jag haft ont i ryggen till och från och kallat det ischias i brist på diagnos. Under maj har värken tilltagit och blivit väldigt besvärlig. Att sitta på en vanlig stol är rena tortyren, inget bloggande eller datorarbete över huvud taget, svårt att stå och gå och ligga längre stunder, ett litet helvete alltså. Den enda ställning som är uthärdlig är framåtlutad på låg pall. Välsignar min lilla sittväska som gör att jag kan rensa och pula lite i trädgården och följa med lite i facebook i mobilen under korta stunder.


Min husläkare skickade mig på höftröntgen och provtagning för några veckor sedan. Alla prover var bra och röntgen visade att det i alla fall inte är artros. Fick värktabletter som gav svåra magproblem.  Nytt besök igår och då beslutades att jag får komma på undersökning med magnetkamera och fick jag nya värktabletter som faktiskt fungerar! Beviljades dessutom sjuktransportkort så nu känns allt lite lättare och ljusare. Kan till och med njuta av  blomningen runt om i trädgården. 





Men allra mest njuter jag av bladnyanserna i orangerirabatten.


På grund av Loves trädgårdsmästarambitioner har Johan satt upp armeringsnät runt alla rabatter. De är låga och diskreta och Love skulle kunna hoppa över hur enkelt som helst men det gör han inte!


Även köksträdgården har stängslats in, det blev faktiskt riktigt prydligt.
Nu pallar jag inte mer för den här gången. Ska försöka kommentera hos alla försummade bloggvänner nästa gång jag sätter mig vid datorn!



tisdag 1 maj 2018

Love, Love

Hej hej, Love här. Matte säger att jag är som Pippi Långstrump som tydligen inte ville "bliva stur". Men det är ju så roligt att hoppa och busa och tugga på allt och alla. Men egentligen ska dom inte klaga. I lördags var det avslutning på inkallningskursen som vi deltagit i och jag klarade examensprovet med glans, sprang varje gång till inkallande Husse rakt igenom en hel skock med människor som agerade störningsmoment på olika sätt. Kursledaren sade att jag är en trygg och orädd hund som tål lite hårda tag när det behövs. Vi får väl se hur det blir med det. Tål gör jag nog, tolererar är en annan femma.


Igår hade vi valborgsmässobrasa och korvgrillning med grannarna. Korven struntade jag i med Jeanette som satt så frestande inom räckhåll kunde jag inte låta bli. Sån är jag, så det så.


torsdag 26 april 2018

Dä ä mycke nu!

Varför i hela friden sådde jag tomater så tidigt?


De blommar redan inne i Orangeriet


Och vissa plantor är uppemot 130 cm höga nu. Utan el i växthusen vågar jag inte plantera fler där utan får hoppas på sommarvärme snart snart, helst igår!


Även purjon växer och har sig. Har planterat om en del i större krukor, en del står kvar i pluggbrätten fortfarande och får gödselvatten,


och en del har fått komma ut i en pallkrage. Nätställningen som vi ska ha för att skydda kålplantor så småningom är nu mest till för att skydda purjoplantorna från Loves närgångna intresse Han tror att han är född till trädgårdsmästare, gräver gärna och drar upp allt han kommer åt. Suck.


I pallkragen med purjolök skymtar mina nya växtskyltar. Johan hade sparat en gammal träpersienn i snickarboden och sågade till ett gäng åt mig. Ca 20 cm långa och ganska breda så att skriften ryms på tvären.


Sättpotatisarna som jag förgrott i lådor i Orangeriet har börjat växa och de allra största skrek att de måste få komma i jord. Har lärt mig att jordtemperaturen måste ha kommit upp till 8 grader för att potatis ska må bra och här har tjälen just gått ur jorden så vi täckte en stor pallkrage med fönster under ett par soliga dagar. Nu har jag satt ca 30 potatisar där


och fönstren får ligga kvar ett tag till (Love; Love). Blir det risk för nattfrost får jag lägga på  något som isolerar. Sedan måste vi nog stängsla in köksträdgården på något sätt...


lördag 21 april 2018

Nu åker de ut!

Växthustomaterna har vuxit sig Väldigt Stora i Orangeriet. I går började jag plantera ut dem i den bädd som redan har en fiberduktsställning så att jag kan skydda dem mot nattkylan i det ouppvärmda växthuset.


Här är det' Lipso', 'Kakao', 'Black Sea Man' och 'Sweet Baby'  som kommit på plats.


Först var jag dock tvungen att tvätta de otroligt skitiga fönstren - men hur? Efter en omläggning av elledningarna till oOrangeriet i höstas har vi ingen el i växthusen. Elektrikern ska komma och åtgärda problemet när tjälen gått ur jorden och det har den inte än! Utan el inget vatten från pumpen i växthuset och utan vatten ingen högtrycksspruta.. Stå och gno med svamp och skrapa är inget alternativ för en gammal tant med ischias. Beslutade mig för att testa sprayflaskan som Johan fyndade häromdagen Fyllde 1,5 l vatten med tillsats av en slatt diskmedel och en slatt rödsprit, pumpade och sprayade. Vilket tryckt! Flaskan har metallmunstycke som är lätt att reglera från hård stråle till fin dimma. Den hårda strålen förintade all intorkad smuts på nolltid och när jag eftersköljt med rent vatten i flaskan var fönstren som nya!


Rekommederas! En femtiolapp på Biltema!

fredag 13 april 2018

Bråda tider!

Fortfarande minusgrader på nätterna här, men varmt i solen dagtid. Nu har snön försvunnit från nästan alla rabatter och jag har dragit igång latmansröjning: bort med värsta löv- och ristäcket, klippa torkade blomställningar. rensa övervintrat ogräs. Inget finlir utan snabbt på med kogödsel och kompostjord. Voilá! Rent och prydligt.


I söderrabatten hade Katherine Hodgkin slagit ut under skräpet!


Jag fattar inte hur mycket löv några ekar kan producera under en säsong och jag fattar absolut inte varför det mesta av löven ska lägga sig i mina rabatter! Här är det nyaste rosenrabatten som begravts. Den får jag sätta tänderna i i morgon.

Orangerirabatten väntar också på en makeover. Funderar på hur jag ska göra med svansfjädergräset från i fjol. Låta det vara med sina lingula tuvor eller klippa jäms med marken och hoppas att det kommer nytt. Någon som vet?


Till sist en liten hälsning från våra bin som är så tacksamma för varenda krokus vi och trädgårdare i trakten har planterat!


PS
Glöm inte att länka till och besöka TrädgårdsFägring och alla kunniga och inspirerande bloggare du hittar där!

tisdag 10 april 2018

Bimöte i Orangeriet

Vår biodlarförening, Skärgårdsbiodlarna, har styrelsemöte i Orangeriet i kväll. Den kommande säsongens aktiviter och arbete i föreningens bigård på Ingarö planeras.

Av föreningens åtta samhällen har fem överlevt vintern. Våra egna två samhällen har klarat sig bra.


Jag passar på att slå ett slag för ett stärkande örtte som man blandar i sockerlösningen man ger bina när man invintrar dem på senhösten. Örterna samlar man in under vår-sommar och två av dem, äkta kamomill och vänderot odlar jag i trädgården. Om jag får ihop tillräckligt med örter i år ska jag nog skänka en omgång till föreningen, det kan behövas med tanke på den skruttiga överlevnaden där.

Här kommer receptet:


Örtte till binas vinterfoder

Dessa växter/växtdelar behövs:
Torkade blommor av rölleka, kamomill, maskros och vänderot (valeriana)
Skördas när de just har slagit ut och torkas i mörkt, torrt och inte alltför varmt utrymme
Torkade blad av brännässla som kan skördas när som helst, torkas som ovan.
Ekbark i strimlor
Torkad åkerfräken (torka som ovan)

OBS Den del av åkerfräkenplantan som används är det sterila gröna vårskottet som ses till vänster på planschen. Skördas i april maj i våra trakter.

Till 40 liter vinterfoder (sockervatten) tar man 5 gram av varje växt. Använd brevvåg. 5 gram torkad ört är mer än man tror.
Av blommorna (rölleka, kamomill, maskros och vänderot) gör man ett te. Koka upp en liter vatten. Lägg i blommorna, rör om och låt dra i 15-20 minuter, sila av.

Lägg åkerfräken i 3 dl kallt vatten, låt koka upp och småputtra i 30 minuter. Sila av. En del vatten kokar bort men det gör inget.

Lägg flagor/strimmor av ekbark samt blad av brännässla i 5 dl kallt vatten. Koka upp och låt stå i 10 minuter. Sila av.

De avsvalnade teerna/avkoken tillsätts till sockervattnet alldeles innan man serverar vinterfodret till bina. Det blir alltså totalt 1,7 liter växtpreparat till 40 liter vinterfoder.

PS: Du har väl hittat till den nya portalen för trädgårdsbloggare?


tisdag 3 april 2018

Sättpotatisen!

När vi gav oss iväg till Gotland för att fira påsk med familjen där glömde vi totalt bort att ta hand om påsarna med sättpotatis som  anlänt någon vecka tidigare. Vi lämnade dem givetvis alldeles för mörkt och varmt under helgen och idag fick jag plocka bort alla groddarna och jordslå dem i lådor i Orangeriet där det är ljust och ca 16 grader.


Här har jag fotograferat innan alla groddar är borta för att minnas hur långt de rackarna hinner växa på några dagar.

Sorten här ovan är Blue Belle, ny för oss liksom Juliette. Och så ska vi givetvis ha gamla favoriten Amandine. Men hur ser det ut i blivande potatislandet?


Jo, så här idag vid sextiden. Undrar om det hinner tina till midsommar...


Frösådderna i Orangeriet har grannen Jeanette pysslat om så de mår bra men vissa tomater har satt igång att ränna trots perfekta förhållanden med ljus och lagom värme. Dags att ta fram de största och djupast krukorna redan. Det blir omplantering i morgon.

lördag 24 mars 2018

Chili och tomater omplanterade

Äntligen klar med första omskolningen av årets chili- och tomatplantor! Det blev på tok för många, totalt 55 elvacentimeterskrukor. Nu får de stå på tillväxt och sedan går jag vidare med dem som artar sig bäst.


Har ingen bra plats för detta arbete utan får sitta på en pall här i orangeriet och ha allt jag behöver runt omkring på golvet, inte den mest ergonomiska arbetsställningen så jag pinar mig i korta pass och ägnar mig åt hund, husse, höns och hushållsarbete mellan varven.

Resten av fröerna som behöver förkultiveras får vänta till efter påsk. Måste bli av med sorgmyggorna som jag spanat in här innan jag ställer ut fler såpottor. Så nu står glas och gula skålar lite varstans bland krukorna och lockar med sitt innehåll av äppelvinäger, lite socker och några droppar diskmedel.

För övrigt har jag helt tappat lusten att facebooka - gissa varför! Det får bli prio bloggen och besök hos andra trädgårdsbloggare i fortsättningen. Och därför är jag så glad åt den nya trädgårdsportalen TrädgårdsFägring där vi som gillar trädgårdar och bloggande kan hitta varandra och ta del av all värdefull kunskap som just bloggar är bäst på att förmedla och bevara.




tisdag 20 mars 2018

Vårdagjämning???

Det påstås att vårdagjämningen infaller idag. Dagjämning okej men våren lär dröja här. Undrar när jag kan börja använda dessa:


måndag 19 mars 2018

Nu ska grobarheten testas!

Det kom en ny snöattack idag och spädde på det fortfarande tjocka täcket. Suck. Men som odlare har man alltid sysselsättning: inventerar mina lådor med fröpåsar, kollar vilka som är på väg att bli för gamla.


Till min hjälp har jag Lena Israelssons förträffliga Handbok för köksträdgården. Där finns en tabell som visar hur många år olika grönsaksfrön behåller sin grobarhet. Sorterar ut de påsar som överskridit bäst-före-datum och testsår ett gäng frön från varje sort i fuktat hushållspapper som jag rullar ihop och lägger i platspåsar. Sedan gäller det bara att komma ihåg att titta då och då.

PS Du har väl upptäckt den nya samlingsplatsen för trädgårdsbloggare? Klicka på bilden högst upp i högerspalten så kommer du dit!

söndag 18 mars 2018

Klippa eller inte klippa?

Började bli orolig för mina purjoplantor som ränt iväg och blivit drygt 20 cm långa. Frågan är om jag  ska klippa ner dem?  Konsulterade diverse auktoriteter och börjarde med Runåbergs som levererat fröna. Enligt dem blir plantorna kraftigare om man klipper ner dem till 6 cm nu när de är ca fem veckor. Lena Israelssons Handbok för köksträdgården nämner bara viss klippning av blad och rötter (!) vid plantering. Och när jag googlar hittar jag givetvis en massa motstridiga råd alltifrån "klipp ideligen" till "klipp absolut inte". Suck.


Eftersom jag har åtta sådana här askar med purjoplantor bestämde jag mig till slut för att göra ett experiment:
- klipper ner plantorna i två askar nu
- klipper ner i två askar  nu och flera gånger framöver så att plantorna håller sig kompakta, fram till utplantering
- klipper ner i två askar först vid utplanteringen, får se hur jag gör med rötterna
- klipper inte alls i två askar


Sagt och gjort! Det avklippta hamnade i dagens wok!
Jag kommer att rapportera hur experimentet utvecklar sig.


Det är den 18 mars och trädgården utanför orangeriet där jag har mina plantor påminner mest om en frysbox som behöver frostas av...

tisdag 13 mars 2018

Slutbogserat!

Love är stor, stark och ivrig.Det blev allt jobbigare att gå promenader med honom, både Johan och jag kände oss bogserade av en kraftmaskin. Så fick vi rådet av vår hundcoach Gunilla Backman att skaffa en VGW-sele och dito koppel.!


Selen syns inte alls när jag försöker fotografera den på Love, den försvinner i hans övervägande svarta päls så det får bli en bordbild. Kopplet fästs i en metallring framtill på bogen och konstruktionen gör att Love automatiskt slutade dra och att det är mycket lättare att dirigera honom.  När han någon gång sätter upp farten lite så gör det elastiska kopplet att inbromsningen blir mjuk och skonsam både för honom och oss. VGW utläses Very Good Walking och namnet stämmer verkligen! Helt fantastiskt!

Heldagssnö här idag, ägnar mig åt att plantera om alla chilisar och tomater som grott i såkrukorna. Problemet är att precis alla frön har grott och jag har väldigt svårt att kasta ens de ynkligaste...


torsdag 8 mars 2018

Liten blir stor

Idag har vi varit hos veterinären och fyllt på Loves vaccinationer. Passade på att väga honom: 24 kg! Mankhöjden är imnponerande 54 cm. Ingen liten plutt längre.

Här sitter han på verandan och tittar på när husse skottar därutanför.


Han är alltför ivrig att hjälpa till med skottandet för husses smak.


Svårt att tro att det bara är sex månader sedan vi träffade honom på kenneln första gången.

torsdag 22 februari 2018

Vinter i kvadrat

Temperaturen pendlar kring minus 10 utom när solen skiner. Det har snöat till och från i flera dagar. Det är vitt, strängt, vackert.




Hönsen går gärna ut varje dag.


Men jag stannar helst inne med min snuva och hosta, kryper ihop i soffan nära kaminen 


och drömmer om andra tider...

lördag 3 februari 2018

Livstecken

Det jag sådde för en vecka sedan har börjat titta upp. Först ut var purjolök Elefant' och 'Musselburgh' och idag kom de första chilisarna upp, 'Bulgarian Carrot'. Behandlingen med bikarbonat i blötläggningsvattnet verkar fungera bra, alla åtta fröna jag sådde har grott.

Varefter åker såpottorna ut i Orangeriet där jag höjt värmen något och har lysrör över plantorna.