För några veckor sedan fick jag tips om SPIDERMITE CONTROL – och det fungerar! Efter en första behandling har alla kvalster försvunnit och några nya har inte visat sig. Växterna ser också ut att må mycket bättre än efter andra behandlingar. Enligt innehållsdeklarationen är medlet ekologiskt och innehåller korianderolja, canolaolja och triethanolamine.
måndag 29 november 2010
Äntligen ett effektivt medel mot spinn!
För några veckor sedan fick jag tips om SPIDERMITE CONTROL – och det fungerar! Efter en första behandling har alla kvalster försvunnit och några nya har inte visat sig. Växterna ser också ut att må mycket bättre än efter andra behandlingar. Enligt innehållsdeklarationen är medlet ekologiskt och innehåller korianderolja, canolaolja och triethanolamine.
fredag 26 november 2010
Vår vilda vita trädgård
...samtidigt som tusentals smultronblommor lyser i alla bergsskrevor.
...och mandelblom avlöser nagelört på magra ställen där inget annat växer.
...och i gräsmattan exploderar prästkragarna.
...medan vitmåra, rölleka och vitklöver pudrar soliga partier av trädgården.
fredag 12 november 2010
En pytteliten mojäng av ofantlig betydelse!
Det här är en modell av en klorofyllmolekyl.
Utan klorofyll ingen fotosyntes, alltså inga växter, alltså inga djur eller människor heller. Jodå, andra företeelser har stor betydelse också: solenergi, vatten, koldioxid, kväve, mineraler, metaller m.m. Men denna lilla mojäng som ser ut som en nyckel är ju faktiskt själva nyckeln till liv!
För några veckor sedan promenerade jag med två barnbarn genom ett fortfarande höstligt Stockholm. Vi passerade några flammande träd
och började prata om varför de får så häftiga färger på hösten. Tioåringen visste besked:
"Det där gröna i bladen, klo-ro-fyll, det behövs för att trädet ska kunna göra mat av vatten och luft och sol tror jag det var. Men innan det blir vinter så slurpar trädet tillbaka klorofyllet in i stammen och sparar det. Sen blir det gula och röda kvar i bladen och sen ramlar dom. Och så på våren spruttar trädet ut det gröna igen i de nya bladen. Typ."
Fler inlägg på veckans tema i Blooming Friday, "pytteliten", hittar man här: http://rosorochris.blogspot.com
torsdag 11 november 2010
Flädern blommar!
söndag 7 november 2010
Fotofest i Slottsträdgården Ulriksdal
fredag 5 november 2010
Invånare på vår tomt
och rådjuren stryker dagligen förbi alldeles utanför stängslet.
tisdag 2 november 2010
HÖST HERBST AUTUMN AUTOMNE OTOÑO AUTUNNO...
Arcimboldo Autunno
Under förmiddagspromenaden med hunden idag funderade jag över hösten. Bland annat kring själva ordet höst. Kort och liksom genomblåst av det långa s-et. Var kommer det ifrån? Är det besläktat med herbst trots att tyskans ord låter mer som en irriterad harkling än en suck? Ingen likhet med engelskan, franskan, spanskan, italienskan, de orden måste däremot ha ett gemensamt ursprung - latinet, men vad betyder det egentligen? Hem och kolla!
Nationalencyklopedins ordbok ger vissa besked om det svenska ordet: höst kommer från ett urgermanskt ord (som jag inte lyckats hitta) som betydde skörd. På fornsvenska hette det höster. Det gillar jag! Nu är det höster, sen kommer vinter. Och så påpekar ordboken att ordet är besläktat med det grekiska ordet för frukt, karpos.
Hur är det då med autumn, automne, otoño, autunno? Bara ett av mina lexikon, The Concice Oxford Dictionary, tar upp etymologi men ganska knapphändigt. Det framgår att ordet kom till engelskan från latinet via fornfranskan, att det latinska ordet är autumnus/auctumnus men inte vad det betyder egentligen. Googlar men hittar bara vaga antydningar om att ordet kanske lånades in till latinet från etruskiskan. Däremot hittar jag information om att det vanligaste engelska ordet för höst före 1500-talet var - harvest!
Mina tankar började också vandra kring fenomenet höstfärger. Mer om det i ett senare inlägg...