torsdag 29 augusti 2013

Släpat, slipat, fixat och donat

Nu har vi dragit igång stora renoveringssvängen! Först ut var före detta arbetsrummet, numera sovrum med arbetshörna.Här är det mesta på plats utom bokhyllorna som ska upp i hörnet.


Johan har gjort det tyngsta och mest avancerade jobbet. Dels har han släpat ut, slipat och oljat in den tjocka, massiva bordsskivan av aske,


dels har han dragit om alla ledningar i rummet och målat fönstren med linoljefärg. Själv har jag handskurat och såpat golvet, målat fönsteromfattningar, väggar och bitar av taket.


I arbetsrummet har vi i alla år haft  underdelen av en gammal våningssäng från sextiotalet, först som gästsäng, sedan som upplag för diverse  prylar, här pappershögar att sortera.


Sedan vi renoverade gäststugan och ännu mer sedan vi inredde vinden behövs inte den här gästsängen men däremot behövde vi platsen för våra sängar som i alla år stått i storstugan. Nu har sängarna fått flytta in i nyrenoverade rummet och vi ser fram emot att kunna stänga om oss när vi har gäster som behöver tillgång till kök och badrum. (Ja, jag vet att bilderna är jättedåliga men kan tyvärr inte få till några bättre!)


Så här såg det ut i storstugan innan veckans ryck. Sängarna upptryckta i ett hörn av storstugan, resten av golvytan svår att utnyttja.


Och så här ser det ut idag. Äntligen en antydan till soffgrupp!


Väldigt skönt att slippa att ha sängar där även om det många gånger sett så här mysigt ut när barnbarnen har varit på besök.  Ungar gillar sängar!


Njuter av min nya arbetsplats! När jag tittar rakt fram ser jag bikuporna och pionterrassen..


När jag tittar åt vänster ser jag berghällarna och skogen i öster.


Fixandet och donandet har inneburit att vi måst montera ner datorer och stänga av el. Hoppas på förståelse för att jag inte varit så flitig att kommentera under veckan!

lördag 24 augusti 2013

Havtorn – ett dunderbär!

För några dagar sedan konstaterade vi att våra havtornsbuskar i Äppeldalen kryllade av mogna bär.
Idag har vi ägnat en stor del av tiden åt att plocka och ta hand om dessa otroligt nyttiga läckerheter som egentligen är bärliknande skenfrukter.


Växten är tvåbyggare och vi har tre honplantor och en hanplanta av sorten 'Romeo och Julia'. I år har vindpollineringen  lyckats över förväntan.


Havtorn, Hippophaë rhamnoides, är en silvergrå tornförsedd buske som växer vild i Europa och Asien. Den gillar sol och står ut med torka men ogillar konkurrens av andra träd och buskar. Vanligtvis hittar man den därför längs sandiga havsstränder eftersom den till skillnad från många andra växter inte har något emot lite salt i jordmånen.




Havtorn påstås vara ett av världens nyttigaste bär. I skal och fruktkött finns den i växtriket sällsynta vitaminen B12, men även andra B-vitaminer som riboflavin (B2) och niacin (B3) och ganska höga halter av vitamin E och K. Saften är rena C-vitaminbomben. Enligt bl.a. Central Institite of the Bundeswehr Medical Service i München är C-vitaminhalten  i havtorn 400 mg/100 g att jämföra med apelsin som har en halt på ca 55 mg/100 g. 

Rekordhögt är också innehållet av betakaroten som kroppen vid behov kan omvandla till A-vitamin. I havtorn finns 860 mikrogram betakaroten per 100 g frukt, jämfört med apelsinens 38 mikrogram. (Källa Livsmedelsverket). Betakaroten är en viktig antioxidant och anses kunna förebygga bl.a. hjärt-kärlsjukdomar. 

I skalet och framför allt i kärnan finns omättade fettsyror och Omega 3, 6, 7 och 9. Ett krux är att om man inte pressar oljan ur kärnorna eller mal dem till pulver så kan kroppen inte tillgodogöra sig dessa nyttigheter. 



Idag lyckades vi få ihop ca 6 liter av de svårplockade bären. Dubbelt så mycket återstår att plocka!


Vi körde bären i råsaftcentrifugen två gånger för att få ut all saft, ca 2 liter blev det som vi sötade med lite fruktsocker och frös in decilitervis att njutas när vintern är som svårast. Skal och kärnor ligger nu på tork i svag värme (ca 28 grader) för att sedan malas till mjöl som vi strör på frukostyoghurten.


Intresserad av havtorn? Våra buskar har skjutit en hel del fina rotskott nu i sommar, det är bara att komma och hämta! Vi finns på Värmdö några mil från Slussen.


tisdag 20 augusti 2013

Det ena ger det andra....

I väntan på att det stora renoveringsarbetet sätter igång i slutet av september har vi tagit itu med diverse underhållsarbeten. Fönster bland annat. Spröjsade fönster. Linoljefärg. Johan monterar ner fönster efter fönster, slipar, målar, slipar och målar igen. Det tar en himla tid!


När vi börjar titta närmare på fönstrens omgivning upptäcker vi att fasaden bakom växterna ser ganska medfaren ut. Rosor, nysatta klematis och gamla bolltistlar döljer bristerna. Nu måste vi åtgärda väggen också!


Spaljén kan vi inte ta ner nu eftersom New Dawn som kämpar för sin överlevnad efter en hård vinter  äntligen har visat livstecken. Men tomaten flyttar vi och jag borstar fasaden


och målar kring hela fönstret.


Först blir det illrött men efter några dagar mörknar färgen till den önskade kulören.

Även nordfasaden har fått sig en uppfräschning. Undrar varför jag inte tänkte på att måla om innan trappan byggdes i fjol??? Nu var det minst sagt knepigt både att borsta och måla bakom trappan:


Vi saknar inte sysselsättning här i Fagerdala!

söndag 18 augusti 2013

Tacksam för förslag!

Här vid frukostplatsen som Johan gjorde i ordning  i fjol har jag äntligen tagit tag i de omgivande ogräspartierna.  Sista ogräsplätten är nu bortgrävd och ny jord väntar på plantering. Men vad ska vi sätta?

Rabatten är inte stor, ca 1,5 kvadrat, och inte djup, max 3 dm på djupaste stället längst ner mot torvblocken till vänster på bilden nedan.


Den nya plätten ansluter till en rosenrabatt som vi gjorde tidigare i år och som nu rymmer sju rosplantor, tyvärr helt dolda av blomstertobaken som har fått spader. Rosorna mår ändå bra och blommar fint även om det inte syns. Nästa år ska jag inte ha tobak där utan kanske låg lavendel som sällskap till rosorna.

Men den nya lilla plätten är för grund för rosor och nu funderar jag på vad i hela friden jag ska sätta där.   Ett gäng krokusar blir det nog, för tidig vårblomning och pollen åt bina. Krokusen vissnar ner ganska snabbt efter blomningen och då behöver något annat komma upp som kan dölja de vissna resterna. Vill gärna ha något som är "fint" så stor del av säsongen som möjligt eftersom platsen syns både från frukostplatsen, köksfönstret och stigen upp till huvudingången.

  • Bladens form och färg är viktigare än blommor. 
  • Platsen får sol hela dagen utom de tidiga morgontimmarna.
  • Jordmånen är bästa möjliga, har hämtat fin mulljord från en nedlagd odlingsbädd där det var för skuggigt för svarta vinbären och blandat med välbrunnen stallkompost.
Tar gärna emot förslag!

tisdag 13 augusti 2013

Men var kom ni ifrån?

Liljorna hade blommat över för en vecka sedan - trodde jag. Men så så ser jag mitt bland de överblommade vita i pionterrassen en stängel med knoppar. Och så uppenbarade sig de här krumelurerna:

Hur de kommit hit vet vi inte. Vi köpte bara dessa när vi skaffade liljelökar senast:


Ett lika stort mysterium är den här som plötsligt dykt upp Söderrabatten:


Har inte satt någon liljelök där på år och dar . och definitivt inte någon smällkaramell!

måndag 12 augusti 2013

Följ med till köksträdgården!

Det är lite mulet och åskan mullrar i fjärran men jag hoppas att du ändå vill följa med ner till köksträdgården i dalen.

Vi passerar rosensnåret där blåögda Rozanne tittar fram


förbi gullriset som hittat hit på egen hand


förbi äldsta sparrishäcken som snällt producerar läckerheter i mängd fram till midsommar


konstaterar att den nysatta sparrisen kommit igång fint


beundrar purpurbönans otroliga växtkraft


går in mellan sparrishäckarna för att leta efter några rödlökar som kanske blivit kvar efter lökskörden här i odlingsbädden som invaderats av självsådda stamgäster: blomstertobak, ringblomma, målla. De samsas med på måfå utslängd dill (enda sättet att få någon dill alls, åtminstone här i Fagerdala), en oavsiktlig men lyckad samplantering att döma av frodigheten.


Hittar två fina lökar och på tillbakavägen tar vi upp ett stånd potatis till dagens sillunch. Sorten är Amandine, god och rikgivande, just den här plantan ger nästan ett kilo.


Nu ska jag bara sätta på potatisvatten och hacka lök, du kan slå dig ner här under parasollet så länge. Men vi äter nog inne eftersom åskan går...

lördag 10 augusti 2013

Stor(-)favorit!

Vi har hittat en ny favorit bland årets testtomater: 'Brandy Wine'. Idag provsmakade vi den första, en bamsing på 520 gram! Supergod, härlig syra och frisk tomatsmak!


Det är en växthustomat, blir tydligen inte särskilt hög, ca 1 meter,  men kräver stadig uppbindning eftersom tomaterna blir så enorma.


En annan favorit bland nykomlingarna är 'Chilega'. Vi föll för Runåbergs beskrivning oxh kan intyga att den stämmer
"Chilega är en av de absolut sötaste tomater vi smakat. Den är rena godiset. /.../ Det är en högväxande körsbärstomat med röda, små frukter på 7-10 g. Frukterna hänger i massor i breda klasar. Chilega börjar ge bland de tidigaste och håller ut till de senaste på hösten. Den klarar vårt utomhusklimat utan vidare, men passar lika bra i växthus och uterum."



Härliga tider!

måndag 5 augusti 2013

Första projektet klart!


???

?

!!!

En klimatsmart utedusch!


Det svarta röret rymmer 40 liter vatten och räcker till minst 20 minuters duschande. Vattnet blir upp till 60 grader varmt under soliga dagar och man reglerar genom att blanda in kallvatten precis som på en vanlig dusch. Nu kan vi duscha så mycket vi vill utan att behöva vara ängsliga att den lilla dagvattentanken blir överfull på nolltid. Varje tömning kostar en dryg tusenlapp så vi räknar med att projektet snabbt kommer att löna sig.

söndag 4 augusti 2013

Trädgården under kontroll – dags för nya projekt!

Aldrig tidigare har trädgården varit så välansad och frodig som nu!


Har bara lämnat kvar frösådda tobaksplantor i grönsakssängarna eftersom de lyser så fint i skymningen.


Alla rabatter är också rensade och även torra ställen har klarat torkperioden bra.


Har skördat superfin vitlök och sått blodklöver för gröngödsling på de kala ytorna.


Här blir det honungsört åt bina, fröna var ganska gamla men jag hoppas att några gror i alla fall.


Örtmattan är nyklippt och squashen sprutar fram frukter.


Nu tar vi tag i några projekt som inte har med odling att göra. Här har Johan påbörjat ett bygge ovanför Woodland. Någon som kan gissa vad det ska bli?


Höstens stora projekt blir renovering av kök och storstuga. Köket fungerar hyggligt som sommarkök när vi steker/grillar det mesta utomhus. Men vi planerar att bo här även tidig vår och sen höst i fortsättningen och då blir det olidligt utan köksfläkt.


Det började med att vi insåg att vi måste flytta spisen till platsen där diskmaskinen och kylen står nu. Det ena gav det andra och nu blir det ett helt nytt kök, bara en del hyllor blir kvar.


Den här hyllan ska bort, väggstumpen ovanför dörren och bakom hyllan ska rivas och ett nytt golv måste läggas i hela köks- och storstugedelen. Snickare är bokade och kök beställt men vi har massor att göra innan den delen av arbetet drar igång. Listan är lång: Måla om tak och väggar i storstugan; stryka alla fönster och omfattningar med linoljefärg; inreda arbetsrummet till sovrum med skrivbordsplats framför sydfönstret; inreda nuvarande städskrubb i arbetsrummet till garderob; bygga städskrubb och linneförvaring i smatten utanför badrummet; fixa provisoriskt kök i bihuset så att vi kan bo här under byggtiden. Med mera...


Det kommer att bli lite problem med datoruppkopplingen eftersom elen i huset måste stängas av tidvis. Så om det blir glest mellan kommentarer från min sida under september och oktober så vet ni vad det beror på!