onsdag 5 september 2012

Vindruvsgelé och mjölksyrade vaxbönor

Vad gör man när man inte orkar/hinner äta upp allt som mognar just nu samtidigt som frysboxarna börjar bli överfulla? Torkar, förstås, och gör inläggningar. Men i år har vi fått massor av vaxbönor och mer vindruvor än någonsin och tyckte att det vore roligt att pröva något nytt.


I fjol frös jag in förvällda bönor men de blev lite sega och trista och av druvorna gjorde jag saft som fortfarande finns kvar - barnbarnen föredrar örtte eller vatten. Beslutade att försöka göra gelé av ett gäng druvor men hittade inget recept på nätet så jag experimenterade med mycket lyckat resultat! Receptet kommer sist i inlägget.

Medan jag funderade på bönrecept råkade jag läsa på Lisas Trädgårdsblogg att hon mjölksyrar bönor med scharlottenlök. Lisa har tålmodigt svarat på mina frågor om hur och hur mycket - tack Lisa! - och nu står en kruka på jäsning! Själva krukan köpte vi för många år sedan men jag har aldrig kommit mig för att försöka syra grönsaker förut.

 Jag har följt Lisas instruktioner och här kommer receptet:


Mjölksyrade vaxbönor

1,5 l sköjda och rensade bönor i mindre bitar
2 dl klyftad lök
5 svartavinbärsblad
(1 tsk gula senapskorn)
1 l vatten
20 ml salt
ca 1 dl vassla
mjölksyrningskruka eller stor glasburk med bygellås.

1. Värm några dl filmjölk eller yoghurt till 27 grader (lillfingervarmt) och sila ifrån vasslan genom ett kaffefilter. Låt svalna till rumstemperatur.
2. Koka upp vatten och salt, se till att saltet löser sig. Låt svalna till rumstemperatur.
3. Skölj, rensa och dela vaxbönorna i lite mindre bitar så att det går lätt att packa dem i mjölksyrningskärlet. Förväll dem i omgångar i högst 2 minuter. Låt bönorna svalna till rumstemperatur.
4. Varva bönor, lök, svartavinbärsblad och ev senapskorn i mjölksyrningskärlet. Pressa ihop försiktigt. Fyll kärlet till fyra femtedelar.
5. Häll på vasslan och så mycket saltvatten att det precis täcker grönsakerna. Pressa igen så att det inte står luftbubblor kvar mellan grönsakerna och lägg på en steriliserad sten som tyngd om du inte har ett lerkärl med tillhörande lergodstyngder. Sätt på locket. Om du använder glasburk med bygellock och gummiring bör du ställa den på en djup tallrik eftersom det kan jäsa över lite.
6. Ställ kärlet i rumstemperatur i 3-4 dagar så att processen kommer igång, därefter i ca 15 grader  i 2 veckor, sedan in i kylen. Efter 4-6 veckor är det dags att smaka!
Återkommer då med en rapport!



Vindruvsgelé

Hela, rensade och sköljda vindruvsklasar
1 dl vatten till varje liter druvor
1/2 citron till 2 liter druvor
9 dl strösocker per liter avrunnen saft

1. Lägg druvor, vatten och citron i en stor rostfri kastrull och koka tills druvorna avgett sin saft, det tar ca 10 minuter.
2. Sila ifrån saften genom silduk och mät upp den.
3. Koka upp saften och låt koka 2-4 min.
4. Tillsätt sockret lite i taget, rör tills sockret har smält och koka sedan i 3-5 minuter utan att röra.
5. Ta av kastrullen och låt stå några minuter, ta sedan bort skummet med en hålslev. (Det kom med en del gelé också när jag skummade, sparade allt i kylen och sedan klickade vi det på frukostyoghurten i ett par dagar, mums.)
6. Häll upp i väl rengjorda geléburkar. Om du ska förvara gelén i kylskåp räcker det med att sätta på lock. Om du som jag förvarar i jordkällare är det säkrast att också paraffinera. Låt gelén svalna en stund innan du paraffinerar. Som extra skydd mot listiga mögelsporer brukar jag dessutom knyta en plastpåse om varje geléburk.

Av den mängd druvor som syns på första bilden blev det 12 burkar a 1,7 dl - inte dåligt. Gelén blev minst lika god som rödavinbärsgelé men inte riktigt i klass med svartavinbärsgelé. Jag kommer att göra gelé av resten av vindruvorna också!

33 kommentarer:

  1. Ser helt underbart ut! Jag blir sugen på att börja sylta och safta :-) Jag!
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  2. Men så ljuvligt! Vad du är duktig Laila på att ordna gott till vinterförvaring för att sedan längre fram få njuta av sommarens skörd.
    Vindruvorna ser supersmskiga ut :=)

    Själv är jag för lat för att syssla med inläggningar, gjorde det förr men inte nu.

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  3. Vilket bra påhitt att göra gelé av vindruvorna:) Mjölksyrade grönsaker är underbart gott. Tänk vad nöjd och glad du kan vara nu, att plocka bär och svamp och att fylla frys och skafferi men mat inför vintern är nog någon nedärvd gen från stenåldersmänniskorna:) Man mår riktigt bra då tycker jag:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  4. Så duktig du är....och så härligt att ha sparat så mycket sommar på burk.
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  5. Så gott med egen vinddruvsgele. Jag har bönorna och jag tänkte förvälla dom innan jag fryser ner dom, men det lät inte gott om man gjorde så. Tror du man kan frysa dem okokta och koka dom då man tar fram dom??
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt svar:) Jag ska göra som du säger och hoppas jag får njuta i vinter.

      Radera
  6. Hejsan Laila!
    För att svara på din fråga ang. frösådd av Gråmalva så är svaret.. ja, det går jättebra.
    Fröna behöver en kylperiod så det enklaste är att fröså under senvinter/vinter och låta sådden stå ute hela vintern så gror det nästa vår.
    Fröna gror ganska ojämt så man får 'vänta ut' de antal man tycker sig behöva :=)
    Lycka till!

    SvaraRadera
  7. Har aldrig ätit något mjölksyrat! inta vaxbönor heller så jag vet inte om det är någon skillnad på dom och gröna bönor...
    Familjens favorit med gröna bönor är när några lindas in i en backon skiva och tillagas i ugn.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen större skillnad på gröna bönor och vaxbönor, lila bönor går också bra. Förväller du bönorna innan du skickar in dom i ugnen?

      Radera
  8. Hej igen!
    Visste väl att du skulle bli nyfiken på vad jag pratade om :-) Jag höll ett föredrag med titeln Att bli en mästare! Det handlar om hur vi som personer påverkar oss själva och andra, medvetet och omedvetet och att det i sin tur avgör om vi lyckas eller inte. Dessutom hur vi talar till oss själva och till andra, feedback som lyfter eller som motverkar. Tror du och jag skulle kunna ha många långa och roliga diskussioner om det :-)

    Staketet är för långt bort så vi kommer att bli tvungna att sätta upp något direkt bakom äppelträden men jag tror att staketet blir en snygg bakgrund.
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  9. Oh. Ser både gott och vackert ut. Så läckert med egna druvor. Spännande med de mjölksyrade bönorna.

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  10. Vilket fint inlägg! Smart att göra gelé av druvorna! Du måste testa att syra morötter ihop med chili och lite vitkål och vitlök för vitlöken får en otroligt mild och fin smak ihop med morötterna! Hälsningar Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Ska faktiskt testa att mjölksyra de få morötter som kommit upp i år och då ska jag slänga i vitlök också. Måste man ha vitlök också?

      Radera
  11. Har varken druvor eller vaxbönor men vad trevligt det var att läsa.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Oj, vad mycket gott det fanns på din blogg i dag! Odla i all ära och glädjas åt skörden är så trevligt, men var ska man förvara saker och ting. Torkning är en bra grej. Köpte ju en tork förra året som jag ska prova.
    Kram från Eva Linnea i Småland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag inte vill ha en pryl till torkar jag i gäststugen eller i ugnen på ca 35 grader. Funkar bra.

      Radera
  13. Bra tips! Fast jag har inte en enda druva i år, mycket märkligt. Bönor däremot massor, jag får faktiskt lust att mjölksyra när jag läser ditt inlägg. Har mjölksyrat två gånger, ena gången blev det underbart andra gången gick något fel och det blev uräckligt. Men är man noga tror jag det blir både rätt och gott:-) kram Sophia

    SvaraRadera
  14. Ååh du har en sån där fin mjölksyrningskruka, härligt ! Hoppas du får till en lyckad jäsning nu och blir nöjd med resultatet. De frysta bönorna använder vi oftast på vintern tillsammans med strimlad rödlök och vinegrett. Man häller över vinegretten när bönorna fortfarande är varma, tillsätter löken, och låter sedan svalna. Godast dagen efter, ja flera dagar efter. Vingele låter lyxigt, min skörd blev nog allt för skral för att göra sådan i år, får komma ihåg det om det blir bättre ett annat år. Ha det fint !Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  15. Krukor har jag, två stycken, men aldrig har jag blivit färdig till att prova mjölksyrejäsningen. Kanske blir det tack vare ditt recept av denna höst :-)
    Trevlig helg
    Birgitta

    SvaraRadera
  16. Hej på dig min vän!

    Det verkar vara två bra recept.
    Hoppas allt är bra med er?
    Jag kan inte komma in på min blogg så jag är lite desperat, nu när jag har så mycket nya bilder att visa.
    Lycka till med honungen.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  17. Fina hösttecken hos dig! Vindruvsgele lät ju jätte spännande:)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  18. Hösten är härlig med alla färger, hög luft & skörden i köksträdgården. Regn & rusk har vi ju haft nog av i sommar, så nu är det dags .... Vi ses på torsdag.
    Kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  19. Din höst har ljuvliga färger och du är så flitig och duktig på att ta till vara vad grönsakslandet har att ge.
    Härliga bilder!

    Det är märkligt vad ofta det händer att man far till handelsträdgården för att köpa en förbestämd växt och kommer hem med någon helt annat. Vackra Tulpanlökar du köpte, kommer att blomma fint till våren.

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  20. Vilket härligt inlägg!!! Visst är det mycket att göra i trädgården nu. Kanske dax att jag lär mig mjölksyra lite också. Jag brukar ju alltid lära mig massor av nytt från dig!!! Tack!!!
    Ha en fin fin höstdag/Gela

    SvaraRadera
  21. Vindruvsgelé låter spännande! I min trädgård står vinbären för enda geléingrediensen:)

    Ha en finfin höstvecka,
    Rebecca

    SvaraRadera
  22. Hey! Quiсk questіon that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my iphone 4. I'm tryіng tο fіnd
    a template or plugіn thаt might be able tо fix this
    problem. Ιf you have any recommеndаtionѕ, plеaѕe
    sharе. With thanks!

    mу web sitе ... Recommended Web site

    SvaraRadera
  23. It's hard to come by educated people about this topic, however, you seem like you know what you're talking about!
    Thankѕ

    Also visit my wеblog - Http://Crayonpedia.Org

    SvaraRadera
  24. After explоrіng a few of the blog artiсlеs on youг
    blog, I honestly appгeciate your technique of blogging.
    I bookmaгked it to my bookmark website lіst and will be checkіng back soοn.

    Please check out my web ѕite toо аnԁ tell me ωhаt you think.


    my website: http://Daytradetalents.com

    SvaraRadera
  25. yοu are in realitу a good wеbmаster.
    Thе site loаԁing sрeed is incrеdiblе.
    Ιt seems that you're doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you've pеrformеd a excellеnt activity
    in thіs matter!

    Feеl freе to suгf to mу sitе :: silk n sensepil reviews

    SvaraRadera
  26. Hі, I wоuld lіκе to subscribe fοг this web sіte tо obtain lаtest updаtes, therefore where can i dο it plеаse assist.


    my wеblog :: click For source
    My webpage :: V2 Cigs Reviews

    SvaraRadera
  27. Ι pау a quiсk ѵisіt eνеryday a few websіtes and ѕitеs
    to reаd content, eхcept this webрagе pгovides featuгe baѕeԁ ροsts.


    Hегe іs my blоg http://www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

    SvaraRadera
  28. Prettу great post. I just stumbled upon yοur blog аnd wanted to ѕay that I have
    rеally loved browsing youг weblog posts. Aftеr all I'll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    Feel free to visit my web blog :: www.auschat.com.au

    SvaraRadera
  29. Mу spоuse and I absolutely lоve your blog and finԁ the majority of youг pοѕt's to be exactly I'm lоoking foг.
    Doеs one offer guеѕt writeгs to write content for you?
    I woulԁn't mind producing a post or elaborating on most of the subjects you write with regards to here. Again, awesome web site!

    My site :: 1

    SvaraRadera