'Santa Fé'
Växer som en kompakt, stabil planta på ca. 30-35 cm. Utmärkt i krukor.
De ger ovanligt mycket frukt som från gulgrönt snabbt övergår i orange och
sedan rött. De knubbiga frukterna är koniska, 7-9 cm. långa och ca. 4 cm. i
diameter vid fästet. Köttet är saftigt och fruktigt och starkt, men långt ifrån
den intensiva hetta som finns hos t.ex. Habanero. Santa Fé växer snabbt och ger
bra även på friland under normala somrar.
'Jalapeño M'
Delikat och het mexikansk chile. Det är en förbättring av gamla
Jalapeño med en tidigare och mer koncentrerad fruktsättning i svalare väder.
Plantan är mellan 50-80 cm hög och bär mörkgröna, svagt koniska, trubbiga
frukter, som är 6-8 cm långa och 2-3 cm i diameter. De är tjockväggiga och blir
röda som mogna. Jalapeno är mycket vanlig i mexikansk matlagning.
Lokalsort från Albanien. Stadig 50-60 cm hög planta som ger 15-17 cm.
långa, mörkt röda, smalt koniska frukter även på friland i zon 2-3. Köttet är
mycket aromatiskt och mer än medelstarkt. Utmärkt allround chili, lätt att
torka och göra pulver av. Sorten har genom åren visat sig vara stabil, tidig,
tålig och god.
'De Arbol'
En av världens hetaste sorter,
eftertraktad med stor växtkraft, starkt förgrenande och högväxt. Uppbindes.
Gröna, 7 cm långsmala frukter som vid mognad övergår i rött. 8000 (T). Odlas på
varmt uteläge, i växthus eller liknande. Ta bort första fruktämnet för större
skörd.
En
medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är
varmt gul, torpedformad och blir mellan 5-7 cm lång. Plantan blir 35-40 cm hög
på friland och 60-70 cm i växthus. Grenarna är ganska mjuka som unga och går
utmärkt att spaljera. Hot Lemon är med sin friska citronstyrka mycket användbar
i matlagningen. Frukten är lätt att torka och ger ett utsökt chilipulver som
behåller sin friskhet.
70
dagar för gröna, 95 dagar för mogna mörkröda frukter. Cayenne är mycket vanlig,
framför allt som torkad och mald till en mycket het krydda. Frukterna är långa
( 10-15 cm) och smala och kan användas både färska, inlagda och torkade.
Plantan är buskig, kring 60 cm hög och ger massor av frukt.
'Hot Portugal'
Tillhör
Cayenne-varianterna och har anor långt tillbaka i tiden. Columbus antas ha
tagit med sig frön tillbaka till Portugal från Mellanamerika, där den här typen
av chili har odlats i över 4000 år. Frukterna är långa (ca. 15-18 cm) och smala
och lite skrynkliga vid stjälkfästet. De mognar tidigt och övergår direkt från
mörkgrönt till en skinande, djupt röd färg. Utsökt, fruktig, medelstark
chilismak. Plantan är stadig och blir mellan 40-70 cm hög. Hot Portugal är
utmärkt att torka och mala till pulver. Hos oss i zon 2-3 hinner frukterna
mogna både på friland och i växthus.
En del gillar när det är hett ;-)) Noterar att du mest har starka sorter. Jag får erkänna att jag är lite klen när det gäller chili, jag tycker allt är för starkt, fniss ! Fast de är ju så vackra så jag odlar dem ändå, och använder förstås....i små doser. Tänker nog prova Jalapeno och Cayenne i år, har inte haft dem förut. Ha det gott !
SvaraRaderaLisa/Lisas trädgård
Tack för info om chili, spännande att kunna använda det som växtskyddsmedel!
SvaraRaderaHar du provat på bondbönorna? Jag låter några plantor basilika stå ihop med chili och paprika, då blir det inga bladlöss på dem. Så där har vi katten på råttan o råttan på repet, så att säga.
Vi har chili i nästan allt här och en sommar utan chiliodling tycker vi skulle kännas tom och sorglig.
Man får också sina favoriter efter ett par års odlande och just nu är det spännande att prova sorter från Mallorca som vi startade med i fjol. Överhuvudtaget spännande att prova chili från olika delar av världen. Kan prata om chili lääänge...
Ha det så bra och lycka till med dina sådder!
Imponerande lista!
SvaraRaderaHoppas att du får en finfin start på den nya veckan,
Rebecca
Bra med tips! ska testa.ö
SvaraRaderaSka nog ge mej på en sort i år.
Ha de bra
Mariana
Kul att se dina chilisådder. Var lite tankspridd när jag beställde tomat- och salladsfrön för de chilisorter jag tänkt testa glömde jag beställa. Hur använder du de efter skörd?
SvaraRaderaAnvänder dem väldigt mycket i matlagning -grytor, fisksoppor, chilipasta att servera till kött t.ex. Gör också en fantastiskt god och användbar tomat- och chilichutney som jag använder i stället för burktomater i många rätter under vintern. Det som inte går åt bums fryser jag faktiskt helst in, brukar rensa bort fröna och de vita hinnorna och strimla , lägger inte alltför packat i en flat plastask så att det går lätt att ta loss så mycket man behöver vid tillfälle.
RaderaMer öm övrig användning kan du läsa i påföljande inlägg här på bloggen, Chilipeppar som medicin och växtskydd.